2019 5.Sınıf Temel Dini Bilgiler 2.Dönem 1.Yazılı Soruları ve Cevapları

….. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI 

 

5.sınıf temel dini bilgiler 2.dönem 1.yazılı soruları ve cevapları, temel dini bilgiler 5 sınıf 2 dönem 1 yazılı soruları 2018 2019

AD-SOYAD:

NO:

1) ”Salât” kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
a-Namaz
b-Oruç
c-Zekât
d-Hac

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

2) Aşağıdakilerden hangisi İslam dinine göre kişinin ibadetlerle yükümlü olması için gerekli özelliklerden biri değildir?
A) Akıl sahibi olması
B) Gençlik çağına girmiş olması
C) Yaşlı olması
D) Müslüman olması

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

3) Dünyada yaptığımız işlerin yazıldığına inanmamız bizi davranışlarımızda dikkatli olmaya yöneltir.
Bu ifade aşağıdaki inanç esaslarından hangisi ile ilgilidir?

A) Meleklere iman
B) Peygamberlere iman
C) İlahi kitaplara iman
D) Kadere iman

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

4) “Rabbena leke’l hamd” ne zaman söylenir?
a) Rükuda
b) Rükudan doğrulunca
c) Rükudan doğrulurken
d) Secdede

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

5) Ramazan ayı boyunca kılınan 20 rekâtlık namazın adı nedir?
A) Cuma namazı
B) Teravih namazı
C) Bayram namazı
D) Vitir namazı

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]

 

6) Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Bütün farz namazlar aynı şekilde kılınır
b) Bayram namazı sünnet bir namazdır
c) Cenaze namazı farz bir namazdır
d) Vitir namazı 4 rekattır.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

7) İslama göre zenginlik ölçüsüne ne denir?
a. nisap
b. Kurban
c. Sadaka
d. Fıtır

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

8) Kelime anlamı olarak bereket,çoğalma,temizlik anlamlarına gelen kelime aşağıdakilerden hangisidir?
a. hac
b. Namaz
c. Zekat
d. Oruç

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

9) Aşağıdakilerden hangisi Abdestin Farzlarından birisi değildir?
A) Yüzü yıkamak
B) Ayakları yıkamak
C) Ağzımıza su vermek
D) Başı meshetmek

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

10) Kişi ibadet konusunda ne yaparsa “Şirk” olur?
A) İbadetini yanlış yaparsa
B) İbadetini eksik yaparsa
C) Gösteriş için ibadet yaparsa
D) Sevap kazanmak için ibadet yaparsa

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

11) Suyun olmadığı yerde iki darb (vuruş) bir niyet şeklinde alınan abdest aşağıdakilerden hangisidir?
a) Gusül Abdesti
b) Namaz Abdesti
c) Teyemmüm
d) Mesh

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

12) Namaz kılacak kişinin örtünmesi anlamına gelen şartı hangisidir?
a-Necasetten teharet
b-Setr-i avret
c-Vakit
d-İstikbali –kıble

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]

 

13) “Subhane rabbiyel Ala” ne zaman söylenir?
a) Rükuda
b) Rükudan doğrulunca
c) Rükudan doğrulurken
d) Secdede

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

14) Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın (sadece Allah’a özgü) Zâti sıfatlarındandır.
A)Vücud
B)Hayat
C)İlim
D) Besar

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

15) Aşağıdakilerden hangisi hac ibadeti yapılırken ziyaret edilecek yerlerden değildir?
a-Kabe
b-Arafat Dağı
c-Kudüs
d-Merve ve Safa tepeleri

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

16) Zekatla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
a. zekat malın üstünden bir yıl geçince verilir.
b. Fakirler de vermek zorundadır.
c. yüzde iki buçuk oranında verilir.
d. Mal ile yapılan bir ibadettir.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

17) Devamlı hasta olanlar ve yaşlıların oruç tutamadıkları her gün için verdiği paraya ne denir?
a-Fidye
b-Cizye
c-Zekât
d-Sadaka

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

18) Kâbe etrafında bir tur dönmeye ne ad verilir?
a-Sa’y
b-Şavt
c-Vakfe
d-Tavaf

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

19) İhramdan ………….kesip …………………… tıraşı ile çıkılır. Boşluğa ne gelmelidir?
a)kurban,ağaç
b) kurban,saç
c) bıyık,sakal
d) hac,tavaf

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]

 

20) Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın “Muhalefetün li’l-Havâdis” sıfatının tanımıdır.
A)O bâkidir, ebedidir. Onun varlığının sonu yoktur.
B) Allah’ın varlığı için bir başlangıç söz konusu değildir. O her şeyden önce var olandır.
C) Allah yarattığı hiçbir varlığa benzemez. O her şey den farklıdır.
D) Allah kendiliğinden var olandır. Var olmak için başkasına ihtiyacı yoktur.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

Temel Dinî Bilgiler Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim
BENZER YAZILAR

1 Response

  1. Samet 03 afyon dedi ki:

    Ben kesin sinifta kaldim ya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.