Vücudumuzun Sıcak Ve Soğuk Duşa Verdiği Farklı Tepkiler

  SICAK SUYLA YIKANMAK

Kasları rahatlatır.                                                
Vücuttaki gerilimi azaltır
Migrene iyi gelir
Ödemi giderir
Gerginliği hafifletir
Sinüsleri açar
Vücuttan toksinleri atar
Ciltteki gözenekleri açar ve temizler

 SOĞUK SUYLA YIKANMAK

Bağışıklık sistemini uyarır
Zindelik verir
Gribi önler
Depresyon karşıtı hormonları harekete geçirir
Zihni rahatlatır
Cildi sıkılaştırır
Saç dökülmesini önler
Metabolizmayı hızlandırır

Okulda Başarılı Olmanın 10 Altın Kuralı

Okulda Nasıl Daha Başarılı Olabilirim?

1)Sağlıklı Zaman Dengesi

Eğlenecek ve çalışacak zamanları iyi ayırt etmeyi öğrenin.

2)Zaman Yönetimini İyi Kavrayın

Zaman yönetimi günümüzde en önemli kavramlardan bir tanesi.Size zaman kaybettiren şeylerin farkına varın.

 

3)Bu Zaman Kaybettirici Alışkanlıkları Eleyin

Size zaman kaybettiren şeyleri tespit ettik. Şimdi önemli nokta bunları hayatınızdan çıkarmak.

 

4)Çalışma Şeklinizi Değiştirin ve Geliştirin

Herkesin farkı öğrenme stilleri ve çalışma şekli vardır. Sizi amacınıza götürmeyen çalışma alışkanlıklarınızdan vazgeçin.Yeni metodlar deneyin. Daha yüksek not alan arkadaşlarınızı dinleyin ve onlardan yararlanın.Duvar ajandası, renkli not kağıtları,renkli kod sistemi,ders çalışma planı gibi…

 

5)Gerçekçi Olmayan Hedeflerden Uzaklaşın

Çevreniz, aileniz ya da yaşadığınız toplum size bazı değer yargıları ve gelecek beklentileri aşılıyor olabilir. Etrafınızdaki herkes sizin tıp fakültesine gitmenizi istiyor olabilir.

 

6)Uykunun Önemi

Gençler arasında uykusuz geceler geçirmek artık övünülecek bir kavram. Özellikle sosyal medya, bilgisayar oyunu ve teknolojik aletler uyku kalitesini özellikle okul çağındaki kişilerde düşürüyor.

 

7)Kendiniz İçin Çalışın

Siz istemedikten sonra sizi kimse cesaretlendiremez. Aileniz istiyor diye, öğretmeniniz kızıyor diye çalışmanızın size faydası olmayacaktır.

 

8)Öğretmenler İle İletişim Kurun

Öğretmenlerinize konuyla ilgili olduğu sürece bol bol sorular sorun. Çözemediğiniz soruları çözdürün

 

9)Okuma Alışkanlıklarınızı Geliştirin

Günümüzde sınavlar artık okuduğunu anlama ve kavrama üzerine kurulu. Eğitim sistemi yöneticileri yaratıcılığı engellememek için artık artık daha çok yorumlama kavramı üzerinde duruyor.

 

10)Kendinizi Ödüllendirin

Ödülü dışardan beklemeyin.Kendinize zorlu çalışma zamanlarının ardından ödüller koyun. Haftasonu arkadaşlarla vakit geçirmek güzel bir ödül olabilir.

5. Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018

5. Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI


Ad-Soyad:

No:

 

1) Aşağıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
I. Kaygan yüzeylerde sürtünme gerçekleşmez
II. Sürtünme kuvveti cismin hareketini etkiler
III. Sürtünme kuvveti yüzeyin pürüzlülük durumuna bağlıdır

A)Yalnız II
B) II ve III
C) I ve III
D) I, II ve III

Cevap: B

 

2) Aşağıdaki olayların hangisinde madde ısı alır?
A)Donma
B) Erime
C) Yoğuşma
D)Kırağılaşma

Cevap: B

 

3) Aşağıdakilerden hangisi diş sağlığımızı olumsuz etkiler? 
A) Bol miktarda süt ve peynir yemek
B) Bol miktarda şekerli yiyecekler tüketmek
C)  Her yemekten sonra dişleri fırçalamak
D)  Düzenli diş doktoruna git

Cevap: B

 

4) Sigaranın içinde bulunan ve bağımlılığa neden olan madde aşağıdakilerden hangisidir?
A)Karbon monoksit
B)nikotin
C)Katran
D)Benzen

Cevap: B

 

5) Suyun ısı alarak sıvı halden gaz haline geçmesi olayına ne ad verilir? (
A) Buharlaşma
B) Erime
C) Donma
D)Süblimleşme

Cevap: A

 

6) Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Kaynama noktası, saf maddelerin ayırt edici özelliklerindendir.
B) Saf sıvıların kaynama süresince sıcaklıkları değişmez.
C) Kaynama belli bir sıcaklıkta gerçekleşir.
D) Bir sıvının buharlaşması için kaynaması gerekir.

Cevap: B

 

7) Aşağıdakilerden hangisi sağlıklı yaşam için yapılması gerekenlerden değildir?
A) Sigaradan uzak durmak
B) Alkolden uzak durmak
C) Dengeli beslenmek
D) Sadece sebze ve meyve tüketmek

Cevap: D

 

8) Aşağıdakilerden hangisi maddeler için ayırt edici bir özellik değildir?
A) Erime noktası
B) Donma noktası
C) Kaynama noktası
D) Kütle

Cevap: D

 

9) Ali hasta olunca hastaneye gitmiştir. Doktor “boşaltım sistemi ile ilgili şikayetlerinin geçmesi için; “Bol miktarda su içmelisin Tuvalete gitmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka ellerini yıkamalısın.” demiştir.
Buna göre, Ali’nin hastalığı aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Bademcik iltihabı
B) Besin alerjisi
C) Soğuk Algınlığı
D) İdrar yolları iltihabı

Cevap: D

 

10) Öğretmen Fen ve Teknoloji dersinde öğrencilerden sağlığa zararlı maddelerle ilgili bir afiş hazırlayıp altına da bununla ilgili bir slogan yazmalarını istemiştir.
Buna göre; afişin altına aşağıdakilerden hangisinin yazılması daha uygun olur?

A) Sigara trafik kazalarına sebep olur.
B)Sigara sıkıntıları yok eder.
C) Sigara tüketen kendini tüketir.
D) Sigara ormanları yok eder.

Cevap: C

 

11) Vücudumuz için gerekli enerjinin kaynağı nedir?
A) Güneş
B) Yakacaklar
C) Besinler
D) Su

Cevap: C

 

12) Aşağıdakilerden hangisi köpek dişlerinin özelliklerinden değildir?
A) Yiyecekleri parçalamaya yarar.
B) İkisi alt, ikisi de üst çenededir.
C) Besinleri ezmemizi ve öğütmemizi sağlar.
D) Sivri uçludurlar.

Cevap: C

 

13) “Birbiri ile temas halindeki iki yüzeyin teması sonucu ……………………… kuvveti ortaya çıkar”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki sözcüklerden hangisi gelmelidir?

A)Su
B)Hava
C)Sürtünme
D) Yüzey

Cevap: C

 

14) Aşağıdaki olaylardan hangisinin gerçekleşmesi için maddenin ısı vermesi gerekir?
A) Süblimleşme
B) Kaynama
C) Donma
D) Erime

Cevap: C

 

15) I-Kışın kar lastiği takmak.
II-Kapı menteşelerini yağlamak.
III-Masanın altına tekerlek takmak.
Verilenlerden hangisi ya da hangileri sürtünmeyi azaltmak için yapılmıştır?

A) Yalnız I
B) II ve III
C) I ve III
D) I, II ve III

Cevap: B

 

16) . I. Islak çamaşırların kuruması
II. Göllerin buz tutması
III. Çikolata parçasının erimesi
IV. Banyo aynasının buğulanması

Yukardaki olaylardan hangileri gerçekleşirken etrafa ısı verir?
A) I ve II
B) II ve IV
C) I ve III
D) I ve IV

Cevap: B

 

17) Aşağıdakilerden hangisi sürtünme kuvvetinin hayatımızdaki olumsuz etkilerindendir?
A) Yolda yürümek
B) Yağmur damlalarının yere yavaş düşmesi
C) Deftere yazı yazmak
D) Araba lastiklerinin zaman içinde aşınması

Cevap: D

 

18) Aşağıda verilen besin maddesi ve içeriği eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
A) Fındık-yağ
B) Portakal-karbonhidrat
C) Ekmek-karbonhidrat
D) Et-protein

Cevap: B

 

 

Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

5. Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018

5. Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI


Ad-Soyad:

No:

 

1) Isı alan maddelerin hacmin artması olayına …………………. denir.
Yukarıdaki cümle hangi kelime ile doğru bir şekilde tamamlanabilir?

A. Genleşme
B. Büzülme
C. Donma
D. Erime

Cevap: D

 

2) Aşağıdakilerden hangisi temas gerektirmeyen kuvvettir?
A) Vurulan topun hareket etmesi
B) Rüzgarda düşen yaprak
C) Yer çekiminin etkisiyle ağaçtan düşen elma
D) Baltayla kesilen odun

Cevap: C

 

3) I. Yağmurun oluşması
II. Çikolatanın erimesi
III.Tencerenin kapağında su damlacıklarının oluşması
Yukarıdaki olaylardan hangisi ya da hangileri erime ile ilgilidir?

A.Yalnız I
B.Yalnız II
C. II ve III
D.I,II ve III

Cevap: B

 

4) Aşağıdakilerden hangisi sindirim sistemine ait bir organımız değildir?
A) Mide
B) Böbrek
C) İncebağırsak
D) Ağız

Cevap: B

 

5) “Ben dengeli besleniyorum.” diyen Hullki aşağıda verilenlerden hangisini yapmaktadır?
A) Her çeşit besinden yeterince tüketmektedir
B) Hayvansal besinleri çokça tüketmektedir
C) Et, süt, yumurta ve bal ile beslenmektedir
D) Bol vitaminli yiyeceklerle beslenmektedir

Cevap: A

 

6) Aşağıdakilerden hangisinde kuvveti ölçen araç ve birimi doğru verilmiştir? 
A)Dinamometre – metre
B)Dinamometre – newton
C)Termometre – newton
D)Termometre – Co

Cevap: B

 

7) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara “D”, yanlış olanlara “Y” yazınız
1. ( ) Kuvvetin birimi Newton’dur.
2. ( ) Bir yüzeyin kaygan hâle getirilmesi sürtünmeyi azaltır.
3. ( ) Sindirilmiş besinlerin kana geçtiği yer ince bağırsaktır.
4. ( ) Bir dinamometre her cismin ağırlığınıölçebilir.
5. ( ) Su ve mineraller bütün besinlerde bulunur.

Cevap:

 

8) Maddenin ısı alarak katı halden sıvı hale geçmesi olayına ne ad verilir?
A.Donma
B.Erime
C.Buharlaşma
D.Kayama

Cevap: B

 

9) Kış aylarında,kar yağdığında araba lastiklerine zincir takılmasının sebebi nedir?
A) Kışın gelişini zincirle karşılamak
B) Arabasının donmasını engellemek
C) Arabasının daha güzel görünmesini sağlamak
D) Sürtünme kuvvetini artırarak arabanın buzda kaymasını önlemek .

Cevap: D

 

10) Soğuk algınlığı geçiren Miray, öncelikli olarak aşağıdaki vitaminlerden hangisini almalıdır?
A) C vitamini
B) D vitamini
C) A vitamini
D) E vitamini

Cevap: A

 

11) Aşağıdaki cümlelerin başına doğru ise “D” yanlış ise “Y” harfi yazınız.
(…)Kuvvet cisimlerin şeklini değiştirebilir.
(…)Sürtünme kuvveti yüzeyin cinsine bağlı değildir.
(…)Besinlerin sindiriminin tamamlandığı yer midedir.
(…)Proteinler kemik,diş ve tırnaklarımızın yapısına katılır
(…)Kuvveti cetvel ile ölçeriz
(…)Paraşüt hava direncini artırmak için yapılmıştır
(…)Buharlaşma sıvının yüzeyinde gerçekleşir.
(…)Maddeler yoğuşurken dışarıdan ısı alır
(…)Buharlaşma belirli bir sıcaklıkta gerçekleşir
(…)Kaynamayan sıvının sıcaklığı değişebilir

Cevap:

 

12) Dişi çüreyen Emir doktora gidip tedavi olmuştur.
Doktor, Emir’e dişlerinin sağlığı için aşa-ğıdakilerden hangisini söylemiş olabilir?

A)Bol bol çikolata yemelisin.
B)Çok soğuk yemek yemelisin.
C)Süt ve yoğurdu daha sık tüketmelisin.
D)Asitli içecekler tüketmelisin.

Cevap: C

 

13) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kavramlarla doldurunuz.
esneklik – zararları – şekil
direnç – yavaşlama – yüzeylerin

1. Kuvvet cisimlerde ……………… değişikliği meydana getirebilir.
2. Kuvveti ölçmek için kullanılan araç, yayların ……….. özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır.
3. Durdurmak için frenine basılan otomobil ………………………… hareketi yapar.
4. Sürtünme kuvveti sürtünen ……………….cinsine bağlıdır.
5. Hava ve su da cisimlere ……………… kuvveti uygular.
6.Sürtünme kuvvetinin yararları ve ……………….. vardır.

Cevap:

 

14) Şimdi aldığımız bir habere göre Silifke ilçesinde 1 kamyon kendi şeridinden çıkarak karşı şeritten gelen otomobile çarptı. Otomobilde bulunan 3 kişi ağır yaralandı. Sürücünün alkollü olduğu belirlendi.
Yukarıdaki habere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşabiliriz?

A)Alkol kullananlar çevrelerine zarar verir.
B)Alkol bağımlılık yapar.
C)Alkol kullanan kişinin kan vermesinde zorluk oluşur.
D)Alkol kullanan kişide çeşitli hastalıklar ortaya çıkar.

Cevap: A

 

15) Aşağıdaki olayların hangisinde madde ısı alır?
A)Donma
B) Erime
C) Yoğuşma
D) Kırağılaşma

Cevap: B

 

 

Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

5. Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018

5. Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018

Yazılı kağıdına cevap anahtarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

5.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

Yazılı kağıdına cevap anahtarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

5.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

 

Yazılı kağıdına cevap anahtarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

5.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

Yazılı kağıdına cevap anahtarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

………………… OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI


Ad-Soyad:

No:

 

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde boş bırakılan yere “ancak” sözcüğü getirilemez?
A) Her şey ………… bizimle gelmek istedi.
B) Sizinle ….……… bir şartla anlaşabilirim.
C) Ali çok yaramaz ………….. oldukça zekidir.
D) Gerçeği anladı …………. iş işten geçmişti.

Cevap: A

 

2) “Sağlığına dikkat etmeyen Ali, abur cubur yiyen bir çocuktu.” cümlesinde Ali’nin hangi özelliği vurgulanmaktadır?
A) Çok para harcaması
B) Beslenmesine dikkat etmemesi
C) Yemeği çok sevmesi
D) Dengeli beslenmesi

Cevap: B

 

3) ”ileri” sözcüğü, hangi cümlede “mecaz” anlamda kullanılmıştır?
A) Balık tutabilmek için oltayı daha ileri atmalısın.
B) Şu masayı biraz daha ileri çekebilir misin?
C) Ama sen de çok ileri gitmeye başladın.
D) Fazla ileri gitmeyin artık dönüyoruz.

Cevap: C

 

4) “Güzel havalarda annemler büyük Göksu Parkı’na doğru gezintiye çıkarlardı. Küçük ördeklere yem atarlardı.”
Bu parçada geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisi, varlıkların özelliklerini(sıfat) bildirmemektedir?

A) güzel
B) büyük
C) yem
D) küçük

Cevap: C

 

5) Aşağıdaki kelimelerden hangisi çokluk (çoğul) anlamı ifade etmektedir?
A) Yazar
B) Sahne
C) Doktorlar
D) Dişçi

Cevap: C

 

6) Mert o gün sabahtan akşama kadar evde annesinin yanındaydı. Arkadaşları dışarıda oynarken o, annesine yardım etmeyi tercih etti. İş yaparken yorulmuştu. ………. Annesine yardım ettiği için mutluydu.

Yukarıdaki metnin akışına göre noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Fakat
B) Çünkü
C) Yani
D) Hatta

Cevap: A

 

7) ‘’ileri” sözcüğü, hangi cümlede “mecaz” anlamda kullanılmıştır?
A) Balık tutabilmek için oltayı daha ileri atmalısın.
B) Şu masayı biraz daha ileri çekebilir misin?
C) Bu sözlerinle çok ileri gitmeye başladın.
D) Fazla ileri gitmeyin artık dönüyoruz.

 

Cevap: C

 

8) “için” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisine neden-sonuç anlamı katmamıştır?
A) Yanıma gelmediği için ona küstüm.
B) Çok çalıştığı için başarılı oldu.
C) Sulanmadığı için çiçekler soldu.
D) Annem için hediye aldım.

Cevap: D

 

9) Aşağıdaki deyimlerden hangisi “çok sinirlenmek” anlamındadır?
A) Leb demeden leblebiyi anlamak
B) Gözü korkmak
C) Canından bezmek
D) Küplere binmek

Cevap: D

 

10) (1) Futbol 22 kişiyle oynanan bir spor dalıdır. (2) Herkesin izlerken zevk aldığı bir şeydir. (3) Bir futbol maçı normal süre olarak 90 dakika oynanır. (4) Bu süre sonunda rakibine üstünlük sağlayan takım galip sayılırı.
Futbol ile ilgili bilgi verilen cümlelerden hangisi “öznel” cümledir?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

Cevap: B

 

11) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi sıfat tamlamasıdır?
a) Okulun bahçesinde kediler dolaşıyordu.
b) Eren. sarı kediyi çok sevmişti.
c) Hiç çekinmeden kediyi yakaladı.
d) Ancak derse girmeyi unutmuştu.

Cevap: B

 

12) ‘’Boğaz’da bir sabah vakti, genç bir kayıkçı eski ağır sandalını akıntıya karşı sürüklemek için bütün sarsılan kuvvetiyle küreklere asılıyordu. Bir sel gibi akan küçük dalgalarla boğuşuyordu.Bu didinme onu yormuştu.’’
Paragrafa göre ‘’kim, ne zaman, nerede, nasıl?’’ sorularının sırasıyla doğru cevabı aşağıdakilerden hangisidir?

A)genç kayıkçı-Boğaz’da-akşam-yorgun
B)kayıkçı-Üsküdar-bir sabah vakti-kuvvetlice
C)genç kayıkçı-bir sabah vakti-Boğaz’da-yorgun
D)yazar-eski ağır sandal-akıntıya karşı-perişan

Cevap: C

 

13) Aşağıdaki kelimelerden hangisi sözlükte diğerlerinden daha önce yer alır? 
A) Kitapçı
B) Kütüphane
C) Kulak
D) Küçük

Cevap: A

 

14) Hayatta olan veya olacak hissi veren olayları bir ölçü ile anlatan, hayalde tasarlanan ilgi çekici birtakım olayları anlatarak okuyanda heyecan veya zevk uyandıran yazıdır. Bu yazı türünde kişiler azdır, bir tek olay anlatılır. Olayın yaşandığı zaman, yer ve kişiler belirlidir. Bunlar kısa yazılardır.
Yukarıda açıklaması verilen metin türü hangisidir?

A)Hikâye
B) Masal
C) Roman
D) Anı

Cevap: B

 

15) Eş sesli kelimeler yazılışları aynı fakat anlamları farklı olan kelimelerdir.
Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli kelime vardır?

a) Bugün havuzda yüzmekten yoruldum.
b)Genç adam yürüdükçe yoruldu.
c)Annem evi temizlerken yorulmuş.
d)Bu sınav bizi çok yordu.

Cevap: A

 

16) -Aşağıdaki tarihlerden hangisinin yazımı doğrudur?
A)19 Mayıs 1919
B)19 mayıs 1919
C)19/mayıs /1919
D)19. Mayıs. 1919

Cevap: A

 

17) Evde oturarak günlerini geçiren Keloğlan’ın tembelliğine ninesi artık dayanamamış. Açmış ağzını, yummuş gözünü. Keloğlan, ninesi söylenip dururken kılını bile kıpırdatmıyormuş. Yine yan gelip yatıyormuş. ‘’ ………’’ derler ya, Keloğlan’ın aklı da hayaller dünyasındaymış.
Parçadaki boşluğa gelebilecek en uygun deyim hangisidir?

A)Aklından zoru olmak
B)Akıl erdirememek
C)Akla hayale gelmez
D)Aklı bir karış havada

Cevap: D

 

18) Hiçbir zafere çiçekli yoldan gidilmez.
Aşağıdaki sözlerden hangisi yukarıdaki cümleyle aynı doğrultudadır?

A) Büyük hedeflere çile çekerek, emek vererek ulaşılır.
B) Planlı hareket ederek güzel günlere ulaşırız.
C) Zafere ulaşmak için emek kadar şans da gerekir.
D) Başarı merdivenlerine zeki insanlar tırmanabilir.

Cevap: A

 

19) “Bugün öğretmenimiz bir duyuru yaptı.” cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur? 
A) Neden?
B) Ne zaman?
C) Kim?
D) Ne?

Cevap: A

 

20) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de”nin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?
A. Çocuklar arka bahçede oynuyor.
B. Son yıllarda çevre kirliliği iyice arttı.
C. Kardeşim de her gün bunu izler.
D. Aradığım kitap dolabım da duruyormuş.

Cevap: D

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

 

1) Biz denizin çocukları şen gemiciler
Fırtınalı, ıssız enginleri severiz
Hayatımız köpürmüş dalgaya benzer
Rüzgârların ninnisiyle uyur kalbimiz.
Bu dizelerde hangi varlık kişileştirilmiştir?

A)Deniz
B)Dalga
C)Rüzgar
D)Fırtına

Cevap: C

 

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım
vardır?

A) Üç yıldır Keçiören’de oturuyoruz.
B) Türkiye’de 81 il vardır.
C) Ballıca Mağarası, Tokat’ın güneyinde yer alır.
D) Kitap okumaktan herkes keyif alır.

Cevap: D

 

3) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde karşıt anlamlı kelimeler bulunmamaktadır? 
A)    Gece gündüz demeden çalışıp durdu.
B)    Kimse yoğurdum ekşi demez.
C)    Her yokuşun bir de inişi vardır.
D)    Gençlerin hepsi ayağa kalkarak yaşlılara yer verdi.

Cevap: B

 

4) Onun arsası için yüksek bir meblağ teklif ettiler.
Bu cümlede “meblağ” kelimesi ne anlama gelmektedir?

A) Ceza
B) Para
C) İyilik
D) İkna

Cevap: B

 

5) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde benzetme yapılmamıştır?
A) İstanbul’un taşı toprağı altındır.
B) Hepimiz, çocuklar gibi şendik.
C) Ahmet,burslu sınavı kazandığı için sevinçliydi.
D) Gözlerinin maviliği gökyüzünü andırıyordu.

Cevap: C

 

6) Hangi atasözünün anlamım diğerlerinden tümüyle farklıdır? 
A)Birlikten kuvvet doğar.
B)Bir elin nesi var ,iki elin sesi var.
C)Ev alma komşu al.
D)El ele vermeyince taş yerinden oynamaz.

Cevap: C

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir anlatım vardır?
A)Şiir beni çok duygulandırdı.
B)Şiir yazana şair denir.
C)Şairin ilk şiir kitabı daha güzeldi.
D)Şair de şiirleri gibi hassas.

Cevap: B

 

8) Aşağıdaki atasözlerinin anlamlarını karşılarına yazınız. 
Hayır dile komşuna, hayır gelir başına. ………………………………………………………..

Gülme komşuna, gelir başına. …………………………………………………………

Gülme Komşuna, gelir başına …………………………………………………………

Ev alma, komşu al. ………………………………………………………….

Cevap:

 

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ULAMA” vardır?
a)Berat bu konuyla ilgili soru istemişti.
b)Fatih pek istekli görünmüyordu.
c) Ezgi ile Sude buna karşı çıkmamıştı.
d) Ben de bu soruyu sormaya karar verdim.

Cevap: B

 

10) 1.Her gün düzenli olarak spor yapmalıyız.
2.Spor yapmazsak daha çok hasta oluruz.
3.Sağlıklı kalmak için yediğimiz şeylere dikkat etmeliyiz.
4.Düzenli spor yaptığı için sağlıklıydı.
Yukarıdaki cümlelerden hangisi amaç-sonuç anlamı taşımaktadır?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

Cevap: D

 

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı anlatım vardır?
a)Dünya kadar işim var.
B)Dünya , Güneşe yakındır.
c)Dünya, Güneşten çok daha küçüktür.
d)Dünya’nın uydusu hangi gezegendir?

Cevap: A

 

12) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kelimenin karşıtı değil olumsuzu verilmiştir? 
A)inmek-çıkmak
B)gitmek-gitmemek
C)almak-vermek
D)gülmek-ağlamak

Cevap: B

 

13) Bir parkta iki çocuk bankın birine oturmuş tartışıyorlardı. Çocuklardan küçük ve sarı saçlı olanı sürekli “Hayır, senin dediğin gibi değil.” diyordu. Yavaşça çocukların yanına yaklaştım. Bir matematik sorusunun çözümü üzerine tartışıyorlardı. O an anladım ki çalışmak isteyen her yerde çalışabilir. İmrenmedim değil çocuklara.
Parçadan, aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Parkta iki çocuğun ders çalıştığına
B) Küçük ve sarı saçlı olanın sürekli itiraz ettiğine
C) Çocukların matematik sorusu çözdüğüne
D) Çocukların aynı sınıfta olduklarına

Cevap: D

 

14) “Yalnız” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangilerinde aynı anlama gelecek şekilde kullanılmıştır?
1.Artık bu evde yalnız yaşamak istemiyorum.
2.Sana yardım ederim yalnız bir şartım var.
3.Yalnız ben çözdüm o zor soruyu.
4.Köyde yalnız kalınca içi hüzün dolmuştu.

A) 1-2
B) 2-3
C) 1-3
D) 1- 4

Cevap: D

 

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla duygusal ifade yer almaktadır?
A) Filmi izlerken hem ağladım hem güldüm.
B) Yarışmaya kabul edildiğini öğrenince yüzü güldü.
C) Canının yandığını yüzünün şeklinden anladık.
D) Davranışlarıyla hepimiz gurur duyuyoruz.

Cevap: A

 

16) ’’Voleybol oynamayı seviyordu “yalnız” okul takımına seçilemedi.’’ Cümlesindeki altı çizili sözcüğün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
A)ama
B)fakat
C)çünkü
D)ancak

Cevap: C

 

17) Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü ve ekleri yanlış ayrılmıştır?
A) ÇÖPLÜK: – Çöp-lük
B) SAATÇİ: – Saat-çi
C) BİLEKLİK: – Bil-ek-lik
D) KUŞLAR: – Kuş-lar

Cevap: C

 

18) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hayal ürünü unsurlar yer almaktadır.
A)Ağaç iki yılda uzayıp evin boyuna ulaştı.
B)Gece olunca çiçekler piyano çalıyordu.
C)Bu çocuk eğitilirse başarılı bir lider olabilir
D)Sıcağın etkisiyle karlar kısa sürede eridi.

Cevap: B

 

19) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ayrı yazılması gereken “de” bitişik yazılmıştır? 
A) Bizim kedide hiç pire olmaz.
B) Çantamda kalan simit bayatlamış.
C) Yerde gördüğün çöpleri alıver.
D) Bu kalemde kalın yazıyormuş

Cevap: D

 

20) 1-Erzurum daha soğukmuş
2-Ülkemizde şiir; roman ve öyküden az okunuyor
3-Van’da ve Elazığ’da mağaza açmış.
4-Benim şiirim de bu şiir kadar güzel.
Yukarıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmamıştır?

A)1
B)2
C)3
D)4

Cevap: D

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI


Ad-Soyad:

No:

 

1) Ben yaşlı bir adamım. Kitap okumayı çok severim. Bu sevgiyi ilkokula başladığım yıllarda kazandım. Babamın simit, şeker, oyuncak alayım diye verdiği paraları biriktirirdim. Sonra mahallemizdeki kitapçıya koşardım. Kitapçı, elimdeki paraya bakar, sonra bana kitap seçmemde yardımcı olurdu.
Aldığım kitapları okuduktan sonra bir kenara fırlatmazdım. Onları biriktirirdim. Böylece bir kitaplığım oldu. En güzel günlerim kitaplarımın arasında geçti. İnsanları sevmeyi, hayatı sevmeyi kitaplardan öğrendim.
Şimdi yaşlandım. Hala en mutlu anlarım kitaplarımla geçiyor. Ama kitap okumayan çocukları görünce çok üzülüyorum.

1. Yaşlı adam kitap okuma sevgisini ne zaman kazanıyor?

2. Yaşlı adam, babasının simit, şeker, oyuncak alması için verdiği paraları ne yapıyor?

3. Yaşlı adam niçin üzülüyor?

4. Öykünün başlığı sizce ne olmalıdır?

Cevap:

 

2) “sıcak içecek,sıvı,içecek,çay”kelimelerini genelden özele sıralayınız.

Cevap:

 

3) Merhaba Özlem,
Bugün müzik dinlemek için radyoyu açtığımda, çevremizde kullandığımız enerjiyle ilgili ilginç bilgiler öğrendim. Spiker şunları söylüyordu: “En önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar hızla tükeniyor bu yüzden kullandığımız enerjiyi dikkatli kullanmalıyız.”

Yukarıdaki parçaya göre, kullandığımız enerjiyi neden dikkatli kullanmalıyız?

Cevap:

 

4) Aşağıdaki cümlelerin boş bulunan yerleri ismi niteleyen kelimelerle (sıfat) ,parantez içindeki niteliğe göre doldurunuz.
Annem bana ……………….. kazak almış.(renk)
Dün buraya …………… kişi gelmiş.(sayı)
……………… masada toplantı yapıldı..(şekil)
…………. gözlerle beni dinliyorsun.(durum)
Bu okulda ……………öğrenci çok.(durum)

Cevap:

 

5) Deyim sandığındaki deyimleri anlamlarına göre uygun yerlere yazınız.
DEYİM SANDIĞI
*ağzı açık kalmak * etekleri zil çalmak
* aklı çıkmak * küplere binmek

öfkeyi …………………………
sevinci ……………………………………….
korkuyu …………………………………….
şaşkınlığı ……………………………………..

Cevap:

 

6) Aşağıdaki cümlelerin anlam özelliklerini (koşul (şart) , karşılaştırma) yazınız. 
Hava güzel olursa ben de gelirim. ………………………….……………… Sizin konuşmanız daha iyiydi. ………………………………………….. En sevdiğim renk kırmızıdır. ……………………………….…………. Markete giderim ; ama kendime de çikolata almama izin verirsen. .………………………………

Cevap:

 

7) Gülce, bir sabah annesinin yanına geldi ve ona bir kâğıt uzattı. Annesi ellerini önlüğüne kuruladıktan sonra kâğıdı okumaya başladı: Odamı temizlediğim için 2 ₺, alışverişe gittiğim için 1 ₺, küçük kardeşime baktığım için 2 ₺, çöpü attığım için 1 ₺, iyi bir karne getirdiğim için 10 ₺, bahçeyi temizlediğim için 4 ₺. Toplam borç 20 ₺.
Anne, umutla kendisine bakan kızının elinden kâğıdı aldı ve kâğıdın arka yüzüne şunları yazdı:
Seni 9 ay karnımda taşıdım BEDAVA, hasta olduğunda başında bekledim, elimden geleni yaptım, senin için dua ettim BEDAVA, yıllar boyu değişik nedenlerle senin için gözyaşı döktüm BEDAVA, senin için gecelerce kaygı duyup uykusuz kaldım BEDAVA, oyuncaklarını topladım, yemeğini hazırladım, giysilerini yıkadım, ütüledim BEDAVA yavrum ve bunların hepsini topladığın zaman gerçek sevginin bedelinin olmadığını görürsün. Bedavadır çünkü!..
Çocuk, annesinin yazdıklarını okudu ve gözleri doldu. Annesine baktı: ” Anneciğim, seni çok seviyorum! ” dedi. Kalemi alarak bu kâğıda “HEPSİ ÖDENMİŞTİR.” yazdı.

Gülce, kâğıtta yazanlara karşılık annesinden ne istemektedir?

Anne, Gülce’nin getirdiği kâğıdı okuyunca ne yapmıştır?

Gülce, annesinin yazdıklarını okuyunca ne yapmıştır?

Yukarıdaki metnin ana fikrini (düşüncesini) yazınız.

Metne uygun bir başlık yazınız.

Cevap:

 

8) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere “-de “ eki ya da “de” bağlacından uygun olanını getiriniz.
a) Cumartesi günü Adana alışveriş yapacağız.
b) Arkadaşım Orhan bizimle gelecek.
c) Dünya en güzel şey sevgidir.
d) Sonun akıllı tahtamız………oldu.
e) Senden bunu beklemezdim.

Cevap:

 

9) Aşağıda verilen kelimeleri belirtilen anlam özelliğiyle cümlede kullanınız. 
sıcak: (gerçek anlam)
………………………………………….
kol: (yan anlam)
……………………………………………………..
açı: (terim anlam)
……………………………………………………
soğuk:(mecaz anlam)
………………………………………………

Cevap:

 

10) Aşağıdaki boşluklara bağlaç olan “de” veya ek olan “de” hangisi uygunsa onu yerleştiriniz
*Ben küçükken bu ağaç…… oynardım.
*Sen gel……………….. dışarı çıkalım.
*Ablam…………………kalemim kalmış.

Cevap:

 

11) Feride küçük yaşta annesini kaybetmiş, babası onu İstanbul’da Notre Dame de Sion mektebine yazdırıp taşradaki askerî görevine dönmüş, kısa bir zaman sonra da ölmüştür. Feride bin bir güçlükle okulunu bitirir. Anadolu’nun geri kalmışlığının
sebebini eğitimsizlikte gördüğü için okuldan sonra Fransızca öğretmenliğiyle taşraya gider. Ancak onu türlü oyunlarla B. şehrinin Zeyniler köyündeki harap bir okula gönderirler. Burada Munise adlı bir küçük kızı evlât edinen Feride, daha sonra birçok şehir ve kasabalarda öğretmenlik yapar.

1-Feride tahsilini kolaylıkla mı bitirmiştir? Açıklayarak yazınız.

2-Feride’ye göre ülkemiz gelişmiş ülkeler seviyesine nasıl ulaşır?

3-Feride Zeyniler köyüne gönüllü mü gitmiştir?

4-Munise kimdir?

5-Metnin türü hakkında bilgi veriniz.

6-“Ancak onu türlü oyunlarla B. şehrinin Zeyniler köyündeki harap bir okula gönderirler.” cümlesinde altı çizili kelime mecaz anlamda kullanılmıştır. Aynı kelimeyi gerçek anlamda bir cümlede kullanınız.

Cevap:

 

12) Aşağıdaki kelimelerle anlamlı ve kurallı cümleler oluşturup yazınız.
•fırtına-gelen-sürdü-batıdan-günlerce

•arasında-kasabayla-geniş-çöp-bir-vardı-kumsal-alanı

Cevap:

 

13) Aşağıdaki cümleleri sebep-sonuç, amaç sonuç cümlesi olarak belirtiniz. 

Seni görmek için geldim.

Sınıftaki gürültüden dolayı bir şey anlamadım.

Yusuf başarmak için çok çalıştı.

Selami uzaya gitmek için çaba gösteriyor.

Hava soğuk olduğundan üşüyorum.

Cevap:

 

14) Aşağıdaki cümlelerde “sayı, renk, şekil ve durum” bildiren kelimelerin altlarını çizerek yandaki boşluğa belirtiniz. 
Kedinin üç adı olmalı. ( sayı)
Yeşil çamlar altında uyuyordu. (…………………..)
Kendine yeni elbiseler almış. (…………………..)
İki gün sonra görüşelim. (………………….)
Annem bana dikdörtgen defter almış. (…………………..)
Bu gezide ilginç kişilerle tanıştım. (…………………..)

Cevap:

 

15) “Arkadaşımın zeytin gibi gözleri vardı.” Cümlesindeki benzetme unsurlarını bulunuz
Benzeyen:

Kendisine benzetilen:

Benzetme yönü:

Cevap:

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Sosyal Bilgiler DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

 

1) Yurdumuzun tahıl ambarı olarak bilinen yöre hangisidir?
A)İstanbul ve çevresi
B)Konya ve çevresi
C)İzmir ve çevresi
D)Çukurova ve çevresi

Cevap: B

 

2) Aşağıdaki kelimeleri uygun olan yere yerleştiriniz*
Girişimci- kapital-hammadde—işbirliği

a)Bir ürürnün meydana gelebilmesi için işlenen hammadeye…………………denir.
b)Tarımda ,ticarette ve endüstride yeni üretim alanları oluşturan kişiye…………..denir.
c)Bir girişimcinin kullandığı ana para ,alet ve makinelara………………denir.
d)Çalışma ortaklığına …………….denir.

Cevap:

 

3) • Aşırı yağış
• Eğimli arazi
• Bitki örtüsünün tahribi
Verilenlerin tamamı bir araya gelince aşağıdaki doğal afetlerden hangisi gerçekleşir?

A. Sel
B) Deprem
C) Yangın
D) Kuraklık

Cevap: A

 

4) Bir girişimci ,bir bölgede yatırım yapmadan önce ilk olarak hangi konuyu araştırır?


Cevap:

 

5) Üç kenarı denizlerle çevrili kara parçasına ne denir?
a) ada
b) yarımada
c)ova
d)vadi

Cevap: B

 

6) Yurdumuzun Akdeniz ve Ege kıyılarında etkisini gösterir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Tanımlanan bu iklim tipinin adı nedir?
a- Çöl iklimi
b- Kutup iklimi
c- Karasal iklim
d- Akdeniz iklimi

Cevap: D

 

7) Bir grupta kararlar nasıl alınır?
a) Büyüklere danışılır
b) Herkes kendi istediğini yapar.
c) Grup sorumlusu alır
d) Grup üyeleri ile birlikte alınır.

Cevap: D

 

8) Aşağıdakilerden hangisi doğal varlıklardan değildir?
a)Kaplıcalar
b)Ormanlar
c)Kaleler
d)Nehirler

Cevap: D

 

9) Aşağıdakilerden hangisi depremin etkilerini azaltmak için yapılacak uygulamalardan biridir?
A) Çok katlı binalar yapmak
B) Evleri gevşek zemine yapmak
C) Binalarda dayanıklı malzeme kullanmak
D) Fay hatları yakınlarına yerleşmek

Cevap: C

 

10) Aşağıdaki doğal afetlerden hangisinin etkisi baraj ve ağaçlandırma yapılarak azaltılabilir?
a- Deprem
b- Sel
c- Yangın
d- Erozyon

Cevap: B

 

11) Aşağıdakilerden hangisi Karadeniz ikliminin özelliğidir?
a) Yazları sıcak ve kurak, kışları ılıman ve yağışlıdır.
b) Yazları serin, kışları ılık ve her mevsim yağışlıdır.
c) Yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlıdır.
d) Yazları sıcak ve yağışlı, kışlar soğuk ve kuraktır.

Cevap: B

 

12) Aşağıdaki boşlukları verilen kelimelerle doldurunuz
kırkpınar güreşleri – peri bacaları – milliyetçilik ilkesi – çağdaşlaşma – kına gecesi

1.Düğünden bir gün önce ……… ………. yapılır.
2. ……… ………… Nevşehir ilimizin doğal güzelliklerindendir.
3. …………. …………… Marmara Bölgesine özgü bir ata sporudur.
4. Atatürk’ün …………………… anlayışında taklitçiliğe yer yoktur.
5. …………… ………… milli birlik ve beraberliğimizin temel taşıdır.

Cevap:

 

13) Aşağıdaki göllerden hangisi İç Anadolu Bölgesi’ndedir?
a) Manyas Gölü
b) Van Gölü
c) Tuz Gölü
d) Burdur Gölü

Cevap: C

 

14) Aşağıdaki yerlerden hangisinde çay üretimi yapılır?
a)Çukurova
b)İzmir
c)Marmara Bölgesi
d)Rize ve çevresi

Cevap: D

 

15) “Atatürk, Türk devletinin demokratik bir yönetim şekli olan Cumhuriyet’le yönetilmesini istiyordu.’’
Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün bu düşüncesini gerçekleştirmek için yaptığı inkılâplardan biridir? 

a) Saltanatın kaldırılması
b) Şapka inkılâbı
c) Yeni ölçme sisteminin kabul edilmesi
d) Medreselerin kapatılması

Cevap: A

 

16) aşağıdakilerden hangisi sosyal bilgilerin gelişmesinde rol oynamaz ?
A) TDK
B) TTK
C) Dil,Tarih-Coğrafya fakültesinin açılması
D) FUTBOL OYNAMAK

Cevap: D

 

17) Karadeniz bölgesinde iklim, her mevsim yağışlı ve ılımandır. Aşağıdakilerden hangisi bu iklim şartlarında yetişmez? 
A) çay
B) pamuk
C) mısır
D) fındık

Cevap: B

 

18) Aşağıdakilerden hangisi Ege yöresine özgü bir müzik veya oyun türüdür?
a) Halay
b) Horon
c) Bar
d) Zeybek

Cevap: D

 

19) Toprağın rüzgar ve suyla taşınması aşağıdakilerden hangisidir?
a) Erozyon
b) Heyalan
c) Sel
d) Deprem

Cevap: A

 

20) Hangi doğal afetten korunmak için ağaçlandırmaz yapılmaz?
a- Sel
b- Heyelan
c- Deprem
d- Erozyon

Cevap: B

 

 

Sosyal Bilgiler Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Sosyal Bilgiler DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI


Ad-Soyad:

No:

 

1) Fiziki haritalarda kullanılan mavi renk ve tonları aşağıdakilerden hangisini gösterir?
A) Dağ ve tepeleri
B) Deniz, göl ve akarsuları
C) Ova ve platoları
D) Orman, çayır ve meraları

Cevap: B

 

2)  Aşağıdaki cümlelerin başına doğru ise “D” yanlış ise “Y” yazınız. 
· (__) Ülkemizde bulunan en yüksek dağ Ağrı dağı dır.
· (__) Ülkemizde en fazla can ve mal kaybına neden olan doğal afet heyelandır.
· (__) Akdeniz ikliminin özelliği yazları çok sıcak olmasıdır.
· (__) Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüsü bozkırdır
· (__) Çevresine göre alçakta kalan geniş düzlüklere ova denir.

Cevap:

 

3) Aşağıdakilerden hangisi bir grup değildir?
A)Sınıf arkadaşları
B)Aile bireyleri
C)Konser izleyicileri
D)Oyun arkadaşları

Cevap: C

 

4) Kızılırmak çoğu kez taşıp nice canlar alır. Nicelerin gözü yaşlı, eli bağrında kalır. Niceleri gidenlerin ardından acıklı bir türkü yakar.
Aşık Veysel’in bu sözlerinden çıkarılacak en önemli sonuç, aşağıdakilerden hangisidir? 

A) Kızılırmak’ın her mevsim taşmaktadır.
B) Sel felaketi sadece Kızılırmak’ta yaşanır.
C) Doğal afetler türkülere konu olur.
D) Sevdiklerimiz bir şekilde ölmektedir

Cevap: A

 

5) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor -Devletçilik-Karadeniz-Bayramlar-Yaşama
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri yukarıdaki uygun kelimelerle tamamlayınız.

İzmir İktisat Kongresi’nin yapılması Atatürk’ün ………………… ilkesiyle ilgilidir.
………………..da küskünler barışır, büyükler ziyaret edilir.
Atatürk, ……………………………………
……………………………..Bayramı’ nı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Cevap:

 

6) Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi Atatürk inkılaplarından hangisiyle ilişkilidir?
A)Devletçilik
B)Milliyetçilik
C)Halkçılık
D)Laiklik

Cevap: C

 

7) Ege kıyılarının girintili çıkıntılı olmasının sebebi nedir?
A)Dağların denize dik uzanması
B) Göllerin denize yakın oluşu.
C) Binaların çok oluşu
D) Sıcaklığın çok olması

Cevap: A

 

8) Doğal kaynaklar ekonomik faaliyetleri nasıl etkiler?

Cevap:

 

9) Ege bölgesinde dağların denize dik uzanması hangi sonucu doğurur?
a) Verimli toprak oluşumu
b) Ilık iklimin iç kesimlere uzanması
c) Kışları yağmurlu olması
d) Ulaşımın daha kolay olması

Cevap: B

 

10) 23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” ilkesini benimsedi.
Aşağıdaki inkılaplardan hangisi bu ilke doğrultusunda yapılmıştır?

A. Saltanatın kaldırılması
B) Medeni Kanun’un kabul edilmesi
C) Soyadı Kanunu’nun çıkarılması
D) Medreselerin kapatılması

Cevap: A

 

11) Bir yerde uzun yıllar boyunca görülen hava durumu özelliğine ne ad verilir?
a- Yağız
b- İklim
c- Hava olayları
d- yağmur

Cevap: B

 

12) Ülkemizde platoların en yaygın olduğu coğrafi bölge aşağıdakilerden hangisidir?
a- Karadeniz
b- Ege
c- İç Anadolu
d- Doğu Anadolu

Cevap: B

 

13) Anayasamızda yer alan “Herkes vic­dan, dinî inanç ve kanaat özgürlüğüne sahiptir,” maddesi aşağıdaki Atatürk il­kelerinden hangisinin kapsamına girer?
A) Cumhuriyetçilik
B) İnkılapçılık
C) Laiklik
D) Halkçılık

Cevap: C

 

14) Göller yöresi hangi bölgemizdedir?
A)Marmara
B) İÇ Anadolu
C) Akdeniz
D) Ege

Cevap: C

 

15) AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ.
1.Türkiye’nin en büyük dağı:
……………………………………………
2. Türkiye’nin en büyük gölü:
…………………………………………..
3. Türkiye’nin en büyük nüfusa sahip ili:
……………………………………………….
5. Türkiye’nin en büyük dağlık bölgesi:
………………………………………………
6. Türkiye’nin en büyük bölgesi:
………………………………………………
7. Türkiye’nin en küçük bölgesi.
………………………………………………
8.Türkiye’nin en büyük barajı:
……………………………………………..
9.Türkiye’nin en kalabalık bölgesi:
………………………………………………
10. Türkiye’nin en uzun akarsuyu.
………………………………………………….

Cevap:

 

16) Aşağıdaki akarsulardan hangisi Akdeniz’e dökülür? 
A) Kızılırmak
B) bakır çay
C) Manavgat
D) Fırat

Cevap: C

 

17) Üç tarafı su ile çevrili toprak parçasına ………………denilir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A)Yarımada
B- Ada
C- Körfez
D.Burun

Cevap: A

 

18) Hangisi Ege Bölgesi dağlarından değildir?
a)Menteşe Dağları
b)Uludağ
c) Murat Dağı
d) Bozdağlar

Cevap: B

 

19) Aşağıdaki doğal afetlerden hangisi Türkiye’de can ve mal kaybına DAHA ÇOK sebep olur?
a)depremler
b)heyelanlar
c)çiğ düşmeleri
d)şiddetli kuraklık

Cevap: A

 

20) Karasal iklim kuşağının özellikleri hangi seçenekte doğru verilmiştir?
a) Yaz ve kış sürekli yağışlıdır
b) Yazın yağışlı kışın kuraktır
c) Yaz ve kış sürekli kuraktır
d) Yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır

Cevap: D

 

 

Sosyal Bilgiler Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Sosyal Bilgiler DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

 

1) Aşağıdakilerden hangisi gruba örnek olarak gösterilebilir?
A)Kızılay kulübünde çalışma yapan öğrenciler
B)Kırmızı ışıkta bekleyen insanlar
C)Sokakta yürüyen yayalar
D)Otobüsteki yolcular

Cevap: A

 

2) Yurdumuzun sanayi ve ticaret yönünden en gelişmiş bölgesi ve en gelişmiş ili aşağıdakilerden hangisidir?
A) Doğu Anadolu Bölgesi – Elazığ
B) Ege Bölgesi – İzmir
C) Marmara Bölgesi – İstanbul
D) İç Anadolu Bölgesi – Ankara

Cevap: C

 

3) Bitki örtüsünün cılız, eğimin fazla olduğu yamaçlarda aşırı kar yağışı aşağıdaki doğal afetlerden hangisine neden olur?
A) Heyelan
B) Çığ
C) Deprem
D) Kuraklık

Cevap: B

 

4) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların “Y” yazınız
1.Fiziki haritalardaki yeşil renk ormanlık alanları gösterir.
2.Siyasi haritalarda dağları, ovaları, platoları göremeyiz.
3.Ayasofya, İstanbul’da bulunan tarihi eserlerimizdendir.
4.Denizlerin karaların içine doğru sokulmasına yarımada denir.
5.Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’dur

Cevap: Y-D-D-Y-D

 

5) Fiziki haritalar renklendirme yöntemine göre çizilmiş haritalardır.
Fiziki Haritada aşağıdakilerden hangisi mavi renk ile gösterilmez?

A )Göl
B )Deniz
C )Ova
D)Akarsu

Cevap: C

 

6) Yaşadığımız yerde görülen iklim koşulları aşağıdakilerden hangisini etkilemez?
A) Tarım ve hayvancılık faaliyetlerini
B) Konut tipini ve malzemesini
C) Deprem oluşumunu
D) Bitki örtüsünü

Cevap: C

 

7) Aşağıdaki ifadelerin yanındaki boşluğa doğru ise ‘’D’’ yanlış ise ‘’Y’’ harfini yazınız.
Ülkemizde görülen iklim tipleri yaşantımızı ve ekonomik faaliyetlerimizi etkiler.

Akdeniz Bölgesinde Karasal İklim görülür.

Her çocuğun sağlıklı beslenme, barınma ve iyi bir eğitim alma hakkı vardır.

Atatürk döneminde kadınlara hiçbir hak verilmemiştir.

İnsanlar doğal ortamdan faydalanmak için bir takım değişikler yapabilirler.(baraj vb.)

Türkiye’nin en büyük gölü Beyşehir Gölü’dür.

İstanbul, ülkemizde nüfusun en sık ve en fazla olduğu ildir.

Yükseltisi fazla, engebeli dağlık yerlerde olan yerlerde nüfus fazladır.

İklimin soğuk olduğu yerlerde insanların daha kalın giysiler giyerler.

Akdeniz Bölgesinde en çok yetiştirilen tarım ürünü çaydır.

Cevap:

 

8) .Yağmurun aşırı yağdığı yerlerde ağaçsız yamaçlardaki topraklar yer çekimi etkisiyle aşağı doğru kayar.Buna ………………………….denir
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? 

A) Sel
B) Trafik kazası
C) Deprem
D) Heyelan (Toprak Kayması)

Cevap: D

 

9) Erozyon; toprağın su ve rüzgarla aşınarak bulunduğu yerden başka yere taşınmasıdır.
Aşağıdakilerin hangisi doğayı erozyondan korumaya yönelik bir çalışmadır? 

A) Kırsalda küçükbaş hayvancılığı yaygınlaş­tırmak
B) Makineli tarımı yaygınlaştırmak
C) Tarım bitkilerini sık sık ilaçlamak
D) Çıplak arazileri ağaçlandırmak

Cevap: D

 

10) Yazları sıcak ve kurak geçer.
Kışları ılık ve yağışlıdır.
Bitki örtüsü makidir.
Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesinin kıyı kesimi ve Güney Marmara’da görülür.

Yukarıda özellikleri belirtilen bölgemizde görülen iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Akdeniz iklimi
B) Karadeniz iklimi
C) Karasal iklim
D) Çöl iklimi

Cevap: A

 

11) Ahmet: Anne biz de bahçemizde muz yetiş­tirebilir miyiz?
Anne: Tabi ki oğlum, bizim burada kış mev­simi ılık geçtiği için komşularımız gibi biz de bahçemizde muz yetiştirebiliriz.
Yukarıdaki konuşmalara göre Ahmet ve ailesi nerede yaşıyor olabilir? 

A) Kayseri
B) Ankara
C) Antalya
D) Erzincan

Cevap: C

 

12) Fiziki haritalar renklendirme yöntemine göre çizilmiş haritalardır. Fiziki Haritada aşağıdakilerden hangisi mavi renk ile gösterilmez?
A )Göl
B )Deniz
C )Ova
D)Akarsu

Cevap: D

 

13) 17 Ağustos 1999’da Marmara Bölgesi’nde meydana gelen,7.4 şiddetinde olan çok sayıda can ve mal kay­bına neden olan doğal afet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Deprem
B) Heyelan
C) Çığ
D) Sel baskını

Cevap: A

 

14) 23 Ekim 2011’de Van’da 7.2 şiddetinde meydana gelen çok sayıda can ve mal kay­bına neden olan doğal afet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Deprem
B) Heyelan
C) Çığ
D) Sel baskını

Cevap: A

 

15) Herkes istediği dine inanabilmeli ve inancının gereğini serbestçe yerine getirebilmeliydi. Devlet işleri ile din işleri birbirinden ayrılmalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün bu düşüncelerini gerçekleşmesini amaçlayan ilkedir? 
A)Cumhuriyetçilik
B)Milliyetçilik
C)Laiklik
D)Devletçilik

Cevap: C

 

16) Aşağıdakilerden hangisi bir doğal afet değil­dir? 
A) Sel
B) Trafik kazası
C) Deprem
D) Heyelan

Cevap: B

 

17) Heyelan olayı en fazla hangi bölgede görülür?
A) İç Anadolu Bölgesi
B) Karadeniz Bölgesi
C) Doğu Anadolu Bölgesi
D) Marmara Bölgesi

Cevap: B

 

18) Yazları sıcak ve kurak geçer.
Kışları ılık ve yağışlıdır.
Bitki örtüsü makidir.
Yukarıda özellikleri belirtilen bölgemizde görülen iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Akdeniz iklimi
B) Karadeniz iklimi
C) Karasal iklim
D) Çöl iklimi

Cevap: A

 

19) Aşağıdakilerden hangisi depremin etkilerini azaltmak için yapılacak etkinliklerden biridir?
A)Çok katlı binalar yapmak
B)Evleri gevşek zemine yapmak
C)Binalarda dayanıklı malzeme kullanmak
D)Fay hatları yakınlarına yerleşmek

Cevap: C

 

20) Türkiye Cumhuriyeti’nde halk kendini yöneteceği kişileri kendisi seçer.
Aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisi “halkın kendisini yönetecek kişileri seçmesi” ile ilgilidir?

A)Laiklik
B)Halkçılık
C)Milliyetçilik
D)Cumhuriyetçilik

Cevap: D

 

 

Sosyal Bilgiler Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

5.Sınıf Matematik 1.Dönem 2.Yazılı Soruları 2018-2019

5.Sınıf Matematik 1.Dönem 2.Yazılı Soruları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Matematik DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI


Ad-Soyad:

No:

 

1) Aşağıda verilen işlemlerin sonuçlarını bulunuz.
a) (12 x 3 ) + 17 =

b) 13 – ( 48 : 4 ) =

Cevap:

 

2) Aşağıdaki işlemleri kısa yoldan yapınız.
12 x 10 =
24 x 1000 =
49 x 100 =

Cevap:

 

3) Saat 18.25 da ders çalışmaya başlayan Yasin 2 saat 45 dakika sonra çalışmasını bitirmiştir. Buna göre Yasin ders çalışmayı saat kaçta bitirmiştir?
A) 20.00
B) 20.10
C) 21.00
D) 21.10

Cevap: D

 

4) 4000 m uzunluğundaki bir yola 50 m. aralıklarla aydınlatma amacıyla direkler dikiliyor. Bu yol boyunca dikilen direk sayısı kaç tanedir?
a)79
b)80
c)81
d)82

Cevap: B

 

5) 2) “Beş milyon elli bin beş yüz beş” olarak okunan sayı aşağıdakiler- den hangisidir?
A) 500 050 505
B) 50 050 050
C) 5 050 005
D) 5 050 505

Cevap: B

 

6) 2508 – 200 > ? ifadesinde soru işaretinin yerine yazılabilecek en büyük doğal sayı kaçtır?
A- 2300
B-2307
C- 2703
D-2500

Cevap: B

 

7) Okunuşu ‘yirmi altı milyon beş yüz altmış iki bin kırk beş’ olan sayı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 26 562 045
B) 2 562 045
C) 2 656 245
D) 20 656 245

Cevap: B

 

8) 1762 sayısının en yakın yüzlüğe yuvarlanmış hali aşağıdakilerden hangisidir?
A)1650
B) 1700
C) 1750
D)1800

Cevap: D

 

9) 

a) Uğur bir haftada toplam kaç sayfa kitap okumuştur?

b) Perşembe günü Çarşamba gününden kaç sayfa fazla okumuştur?

c) Hafta sonu toplam kaç sayfa okumuştur?

Cevap:

 

10) En büyük geniş açı ile bir dik açının ölçüleri farklı aşağıdakilerden hangisidir?
a)90
b) 89
c)88
d) 87

Cevap: B

 

11) Aşağıdaki açılardan hangisi bir dar açıdır?
a)72
b) 90
c) 100
d) 180

Cevap: A

 

12) Aşağıda saatlerden hangisinde akrep ile yelkovan arasındaki açı geniş açıdır?
a) 09.00
b) 14.00
c) 15.00
d) 16.00

Cevap: D

 

13) 15.05.2006 yılında doğan bir kişi 23.03.2013 tarihinde gün ay ve yıl olarak kaç yaşındadır?

Cevap:

 

14) 13:54 de başlayan bir film 15 dakika film arası verdikten sonra 16:08 de bitmiştir. Bu film ne kadar sürmüştür

Cevap:

 

15) 754 x 305 = yandaki çarpma işleminde çarpım kaçtır?
a)219 907
b)229 970
c)229 870
d)22 997

Cevap: C

 

16) Bir bölme işleminde bölen 90,  bölüm 24,  kalan 19 ise bölünen kaçtır?
A- 2160
B–1099
C–2179
D–879

Cevap: C

 

17) Aşağıda verilen işlemlerin sonuçlarını bulunuz.
32-5×6 =

(6×9)+(27:3) =

Cevap:

 

18) Bir kek saat 07.20’de ocağa konmuştur. Kekin pişmesi 45 dakika sürmektedir. Kek ocaktan dışarı saat kaçta çıkarılacaktır?


Cevap:

 

19) Saat 22.00’de uyumaya başlayan bir öğrenci sabah 07.00 da uyanıyor.Bu öğrenci kaç saat-dakika uyumuştur?


Cevap:

 

 

Matematik Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

5.Sınıf Matematik 1.Dönem 2.Yazılı Soruları 2018-2019

5.Sınıf Matematik 1.Dönem 2.Yazılı Soruları 2018-2019

Yazılı kağıdını aşağıdaki bağlantıdan görebilir, dilerseniz indirebilirsiniz.

5.Sınıf Matematik 1.Dönem 2.Yazılı Soruları 2018-2019

5.Sınıf Matematik 1.Dönem 2.Yazılı Soruları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Matematik DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

 

1) Okunuşu ‘ on dört milyon altı yüz on iki bin yirmi dokuz’ olan sayının rakamlarının dizilişini yazınız.

2) Aşağıdaki örüntülerde yazılması gereken sıradaki bir sayıyı bulunuz.
* 2, 5, 11, 23 …
* 5, 15, 35, 65 …

3) Aşağıda verilmeyen boşlukları doldurunuz.
A) Doğal sayılar yazılırken sağdan sola doğru üçlü gruplara ayrılır. Oluşan bu sayı gruplarına .…………………denir.
B) Sayıyı oluşturan rakamların bulundukları basamağa göre değerine …………………………..denir.
C) Belirli bir kurala göre oluşturulan şekil veya sayı ifadelerine………………denir.
D) 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 sayılara …………………….denir.

4) Aşağıdaki sayıların okunuşlarını yazınız.
102 306

2 160 028

17 605 400

5) 205 146 589 sayısının okunuşunu yazınız.

6) Aşağıda okunuşları verilen sayıları rakamla yazınız.
Dört milyon iki yüz elli bin altı yüz kırk beş …………………..
On milyon on bin on …………………
Beş yüz dört milyon sekiz yüz on yedi …………………….

7) Aşağıdaki sayı örüntülerinde verilmeyen sayıları bulunuz.
7-14 -21- 28-….- ….

2 – 5-11- 23-….-….

8) Aşağıdaki örüntülerde yazılması gereken sıradaki bir sayıyı bulunuz.
* 7, 14, 21, 28 …
* 25, 50, 75, 100 …
* 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8 ….

9) Binler bölüğü 318, milyonlar bölüğü 16, birler bölüğü 408 olan sayı kaçtır?

10) Bir bölme işleminde bölünen 489, bölüm 27, kalan 3 ise bölen kaçtır?

11) ” İki yüz elli altı bin yüz kırk iki”
Yukarıda yazılışı verilen sayı hangisidir?

A) 256 142
B) 242 156
C) 240 156
D) 246 150

12) 987643201 sayısının milyonlar bölüğündeki rakamların toplamı, birler bölüğündeki rakamların toplamından kaç fazladır?

13) ‘‘Yedi yüz dört milyon iki yüz doksan üç bin elli altı’’ sayısını rakamla yazınız.

14) Araba alan Barış Bey 36 ay taksitle ödeyecektir. Araba 18000 tl olduğuna göre bir aylık ödeyeceği para kaç tl olacaktır?

15) 142 litre sıvı yağ 8 litrelik şişelere doldurulmak isteniyor. En az kaç şişeye ihtiyaç vardır?

 

Matematik Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI 


Ad-Soyad:

No:

 

1) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çoğul eki almamıştır?
A) Çocuklar
B) Oyuncular
C) Dersler
D) Eğer

Cevap: D

 

2) “Ahmet, bugün de derse geç geldi.”
Yukarıdaki cümleden aşağıdakilerden hangisi çıkarılabilir?

A ) Ahmet, okula gitmemektedir.
B ) Ahmet, yarın da okula geç gidecektir.
C ) Ahmet, daha önce de derse geç kalmıştır.
D ) Ahmet, derslerinde başarısız bir öğrencidir.

Cevap: C

 

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eşsesli kelime vardır?
A) Çok naz yaptın, yiyeceksen ye artık!
B) Sana söz veriyorum, bir daha yapmayacağım.
C) Şu çukuru iyice kaz ki çiçekler rahat etsin.
D) Okullar Eylül ayının üçüncü haftasında açılır.

Cevap: C

 

4) “Öğretmenimiz açıları anlattı. Bazı arkadaşlarımız boş gözlerle ona baktı. Oysa bu konu bence çok kolaydı. ”
Yukarıda altı çizili kelimeler anlamlarına göre hangi şıkta doğru sıralanmıştır?

A) Terim-mecaz-gerçek
B) Terim-gerçek-mecaz
C) Mecaz-gerçek-terim
D) Mecaz-terim-gerçek

Cevap: A

 

5) Aşağıdaki deyimlerden hangisi “sır saklayamamak” anlamındadır?
A)Ağzında bakla ıslanmamak
B)Ölçüyü kaçırmak
C)Ağzı var dili yok
D)Cebi delik

Cevap: A

 

6) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde türemiş bir kelime yoktur? 
A)Tuzluğu bana uzatır mısın?
B)Günlük tutmaya başladım.
C)Yağmurluğumun yırtıldığını fark etmedim.
D)Erikler olgunlaşmaya başlamıştı.

Cevap: D

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş ( yapım eki) sözcük yoktur?
A. Bugün hava çok güzel.
B. Yemek çok tuzlu olmuş.
C. Tarlada iki saat susuz kaldık.
D. Kitapları koymak için yeni bir kitaplık aldı

Cevap: A

 

8) Aşağıdaki deyimlerden hangisi çok acıkmak anlamındadır?
A) Karnı zil çalmak
B) Karnı geniş
C) Karnı ağrımak
D) Ağzı yanmak

Cevap: A

 

9) “Yaşlı adam, köyde küçük bir konut aldığını söyledi.”
Altı çizili sözcüklerin yerine aşağıdakilerden hangileri sırasıyla getirilirse anlam değişmez?

A) Dede- ufak -kulübe
B) Genç –büyük -ev
C) İhtiyar –ufak -ev
D) Yaşlı –büyük –bina

Cevap: C

 

10) Pek çok kişinin söylediği şu söze inanmıyorum. “Param yok ki kitap alıp okuyayım.” Bu gerekçe bana işin kolayına kaçmak gibi geliyor. Çünkü okuma alışkanlığına sahip kişi, ne yapıp edip kitaba ulaşır. Okul kütüphanesinden ulaşır, sınıf kitaplığından ulaşır. Daha da olmazsa kendi gibi heveslileri bulur. Ortak kitap alır, okur.
Yukarıdaki paragrafın ana fikri hangisidir?

A) Kitap okumak çok faydalıdır.
B) Kitap okumanın insanlara katkıları çoktur.
C) Çok fazla çeşitte kitap vardır.
D) Kitap edinmenin farklı yolları vardır.

Cevap: A

 

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-lik” ekiyle türemiş kelime vardır?
A. Kâğıdın ortasından bir delik açtı.
B. Soluk almak için bir süre durdular.
C. İyilik yapanlar bunun karşılığını görürler.
D. Dağınık saçlarını aynada görünce şaşırdı.

Cevap: C

 

12) 1.Günaydın, dedim.
2.Okula gittiğimde herkes bahçedeydi.
3.Kahvaltımı yaptım.
4.Annem de kalkmıştı.
5.Sabah güneşin ilk ışıklarıyla uyandım.
6.Günaydın, kahvaltı hazır, dedi.
Yukarıdaki tümceleri oluş sırasına göre sıralarsak sıralama nasıl olur?

A) 1, 2, 3, 4, 5, 6
B) 4, 1, 6, 5, 3, 2
C) 5, 4, 1, 6, 3, 2
D) 6, 4, 1, 2, 3, 5

Cevap: C

 

13) “Ezmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Annem pasta yapacağı hamuru eliyle ezdi.
B) Esra, her davranışıyla sözüyle bizi ezdi.
C) Yengem, üzümleri pekmez yaparken ezdi.
D) Yoldaki boş kartonu kamyon ezdi.

Cevap: B

 

14) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Havalar ısındı mı rahat edeceğiz.
B) Minibüs evinizin önündenmi geçiyor?
C) Nereye gideceğinize karar verdiniz mi?
D) Hafta sonu için bir program yaptınız mı?

Cevap: B

 

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş anlamlı kelimeler bir arada kullanılmamıştır?
A) Yaşlı adam ihtiyardoktordanyardım istedi.
B) Kalp maketini tutarak “yüreğiniz bu boyutta” dedi.
C) Galeride gördüğüm beyaz araba ak süt gibiydi.
D) Bu kutudakiler tam ama diğer kutular eksik gelmiş.

Cevap: D

 

16) Dur ( ) Ne yapıyorsun ( ) Orası çok derin ( ) Görmüyor musun ( )
Parantez içinde sırasıyla hangi noktalama işaretleri olmalıdır? 

A) (!) (?) (?) (.)
B) (!) (?) (.) (?)
C) (!) (.) (?) (?)
D) (.) (?) (?) (?)

Cevap: B

 

17) “Bu sabah deli bir yağmur yağıyordu.” Tümcesinde iş, hareket bildiren sözcük hangisidir?
A)Sabah
B)Deli
C)Yağmur
D)Yağıyordu

Cevap: D

 

18) “Akif ( ) in doğum gününe Eren ( ) Mustafa( ) Kadir ve Esma birlikte mi gittiler( )”

Cümlesinde ( ) yerine aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?
A) ( ‘ ) ( , ) ( , ) ( ? )
B) ( , ) ( . ) ( , ) ( . )
C) ( ‘ ) ( ; ) ( . ) ( ? )
D) ( . ) ( , ) ( ‘ ) ( ! )

Cevap: A

 

19) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bir kişinin davranışları betimlenmiştir?
A) Ali’nin odasında büyük bir gardırop, çalışma masası ve yatağı var. Başucundaki çekmeceli dolabın üzerinde renkli bir gece lambası duruyor.
B) Ayşe her zaman tertipli ve düzenlidir. Yapacağı işleri önceden planlar. Her yere zamanında gider, işlerini zamanında bitirir.
C) Aslı, kedisini çok sever. Geçen gün ona annesiyle birlikte kırmızı, ekoseli, onu sıcak tutacak bir giysi aldılar.
D) Onur, arkadaşlarına göre uzun boyludur. Bu nedenle okulda yapılan basketbol seçmelerine girmesi için ısrar ettik. Başarılı olacağına eminiz.

Cevap: B

 

20) “kesmek” kelimesi, aşağıdaki tümcelerin hangisinde, gerçek anlamda kullanılmıştır?
A.Onun sözünü keserek konuşmaya başladı.
B.Kurdeleyi keserek iş yerini açtılar.
C.Onunla ilişkisini kesmeye karar verdi.
D.Filmin en önemli yerinde elektrikler kesildi.

Cevap: B

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

 

1) “Bugün dedemin arabasıyla alış veriş merkezine gittik.”
Yukarıdaki cümlede aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur? 

A) Neyle gittiniz?
B) Nereye gittiniz?
C) Niçin gittiniz?
D) Ne zaman gittiniz?

Cevap: C

 

2) “Oya, okuldan eve neşe içinde döndü.” Cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?
A) kim?
B) niçin?
C) nasıl?
D) nereden?

Cevap: B

 

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “köşe” sözcüğü terim anlamıyla kullanılmıştır? 
A) Karenin dört açısı ve dört köşesi vardır.
B) Bir yılda ne yaptıysa köşeyi döndü.
C) Köşeyi dönünce Ali’ye rastladım.
D) Osman’a yakalanmamak için köşe bucak kaçıyor.

Cevap: A

 

4) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “hafif” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmamıştır?
A.Boğazımda hafif bir ağrı var.
B.Sabah hafif bir rüzgar esiyordu.
C.Omzuma hafifçe dokundu.
D. Bu çanta ona çok hafif gelmişti.

Cevap: A

 

5) İçimden hep iyilik geliyor
Yaşadığımız dünyayı seviyorum
Kin tutmak benim harcım değil
Çektiğim bütün sıkıntıları unuttum
Parasız pulsuzum ne çıkar
Gelecek güzel günlere inanıyorum.
Bu şiirde hangi duygu yer almamaktadır? 

A) korku
B) sevgi
C) umut
D) mutluluk

Cevap: A

 

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ tatlı “ sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) Tatlı biberleri ben yedim.
B) Tatlı tatlı konuştular.
C) Kek fazla tatlı olmasın.
D) Tatlı armutlardan istiyordu.

Cevap: B

 

7) Soru işareti aşağıdaki tümcelerin hangisinin sonuna konulmaz?
A.Oraya nasıl gideceğimi bilmiyorum
B.Siz de mi bilgisayarı oradan aldınız
C.Benim mi Allahım bu çizgili yüz
D.Biz en yakın kütüphane nerede

Cevap: A

 

8) “-lık, -lı, -sız, -cı” ekleriyle yeni sözcükler türetilebilmektedir. Örneğin, “ağaç” sözcüğüne “-lık” eki gelerek “ağaçlık” sözcüğü türemiştir. Aşağıdakilerden hangisinde bu eklerden biriyle türetilmiş bir sözcük vardır?
A) Fırında
B) Balıkçı
C) Kitabım
D) Evden

Cevap: B

 

9) O sabah yine erkenden uyandım ( ) Telaşla ödevimi ararken sınıfta unuttuğum aklıma geldi ( )
Eyvah ( ) Öğretmenim ödevleri sorunca ben nasıl cevap vereceğim ( )
Yukarıdaki paragrafta parantezlerin içene hangi noktalama işareti gelmelidir? 

A) (,) (.) (!) (!)
B) (.) (.) (,) (?
C) (.) (.) (!) (?)
D) (.) (,) (!) (?)

Cevap: C

 

10) “Yazın, sıcak günlerinde serinlemek için kendimizi soğuk sulara bırakıyorduk.” cümlesinde hangi kelimeler sıfattır?
A. sıcak – sular
B. sıcak – soğuk
C. yazın – soğuk
D. soğuk – sular

Cevap: B

 

11) “Üzüm üzüme baka baka kararır.” Atasözünün ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsanlar birbirlerinin davranışlarından etkilenirler.
B) Yan yana duran üzümler çürür.
C) İnsanlar gibi üzümler de yalnız kalamaz.
D) Üzümler birbirlerinden olumsuz etkilenirler.

Cevap: A

 

12) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi sesli harfle başlayan bir ek aldığında sonundaki sessiz harf yumuşamaz?
A. kitap
B.yatak
C.süt
D.salıncak

Cevap: C

 

13) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde terim anlamlı bir kelime kullanılmıştır?
A) Akşama kadar arabayla gezip durduk.
B) Öğretmen ödev olarak bölme işlemi verdi.
C) Bahçeden annem için gül topladık.
D) Çamaşırları astığı ip ağırlıktan kopmuş.

Cevap: B

 

14) Aşağıdaki tümcelerin hangisinin sonuna soru işareti konulmaz?
A) Neden gittin
B) Neden buraya geldin
C) Neden yürüdün
D) Neden geldiğini bilmiyorum

Cevap: D

 

15) Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde “dayanışma” konusu işlenmiştir?
A) Nerde birlik orda dirlik.
B)Köpeksiz sürüye kurt dalar.
C) Ne ekersen onu biçersin.
D) Güvenme varlığa düşersin darlığa.

Cevap: A

 

16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?
A.Nil ile Ece ikiz olduğundan birbirlerine benzerler. B. Derya ile Defne ödevini evde yapacaklar.
C. Yapılacak veli toplantısını anneme haber verdi D. Ela ve Ece de bizimle filme geleceklermiş.

Cevap: A

 

17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de” bağlacı yanlış yazılmıştır?
A) Ben de oraya geleceğim.
B) Bilgisayarda hangi oyunlar var?
C) Bahçede masayı kurduk.
D) Abasıda aynı okulda okuyor.

Cevap: D

 

18) “Sağ” sözcüğü, hangi cümlede “yaşamakta olan” anlamında kullanılmıştır? 
A) Sağdaki öğrenciler sıraya girdiler.
B) Köylüler süt sağdı.
C) Kaldırımın sağına geç.
D) Dedesi hala sağ mı?

Cevap: D

 

19) “Gönül alıcı, hoş ve güzel sözlerle karşımızdaki insanın olumsuz kararlarını değiştirebiliriz.” Anlamına gelen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?
A)Lafla peynir gemisi yürümez.
B) Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
C) Görünen köy kılavuz istemez.
D) Söz gümüşse sükût altındır.

Cevap: B

 

20) “ kağıt- jilet- kitap- Jale-lale”
Yukarıdaki sözcükler alfabetik olarak sıralandıklarında baştan üçüncü sözcük hangisi olur?

A) kağıt
B) Jale
C)lale
D) kitap

Cevap: D

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI 

Ad-Soyad:

No:

 

1) “Köprüden geçeceğim ……….korkuyorum.”Yukarıdaki boş yere, hangi kelime gelemez?
A.ama
B.ancak
C.artık
D.lakin

Cevap: C

 

2) Verilen tümcelerdeki yazım yanlışlarının bularak düzeltiniz.
Babam Eylül’de izin alacak.

Hikaye beyaz gemi kitabından alıntıymış.

Onu en son 5 haziran 2016 Cuma günü gördüm.

Halam THY’nda çalışıyor.

Dört ara yön vardır: kd, kb GD, GB.

Cevap:

 

3) Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesnel bir ifadedir?
Güneş’in doğuşu çok etkileyici.
B) Kırmızı elma daha tatlı olur.
C) Bu film çok sıkıcıydı
D) Türkiye’nin en kalabalık şehri

Cevap: D

 

4) Hangi seçenekteki sözcükler anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) ağır-hafif
B) bütün-tam
C) hızlı-süratli
D) çağrı-davet

Cevap: A

 

5) Hakem( ) birden elini kaldırıp şöyle dedi( )
( ) Yarış birazdan başlayacak ( )
Yukarıdaki parçada yay ayraçla belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

A) ( , ) ( : ) ( ) ( . )
B) ( : ) ( ) ( , ) ( . )
C) ( . ) ( : ) ( “ ) ( “ )
D) ( : ) ( . ) ( . ) ( ! )

Cevap: C

 

6) Aşağıdaki atasözlerin hangisi “tutumluluk” ile ilgili değildir?
A) Sakla samanı gelir zamanı
B) Damlaya damlaya göl olur.
C) Ak akçe kara gün içindir.
D) Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur.

Cevap: C

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?
A) Teyzesine yeni yaptığı resmi hediye etti.
B)Hırsız avluya girince köpeklerhavlamaya başladılar.
C) Ahmet çok çalıştığı için bu gece erken uyudu.
D) Hava karardığı için lambaları yaktı.

Cevap: A

 

8) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
A) Aslı penbe rengini çok sever.
B) Yeni takılan pencere kırılmışdı.
C) Kirbitle oynamak tehlikelidir.
D) Ankara’nın soğuğunda geniş bir caddede ilerliyorduk.

Cevap: D

 

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı bir ifade yoktur ?
A) Gürültüden kafam kazan gibi oldu.
B) Arkadaşımla çok güzel eğlendik.
C) Uykusu o kadar derin ki top atsan uyanmaz.
D) Bir oturuşta bir fırın ekmeği yer.

Cevap: B

 

10) “Adların yerine kullanılan kelimelere, adıl (zamir) denir.”
Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi, insan adının ye­rine kullanılmamıştır?

A. Annem bunu kendi elleriyle ördü.
B. Senden, daha iyi bir başarı bekliyordum.
C. Öğretmenimiz sağlığımız için bizi soğukta çıkarmadı.
D.  Sizi daha önce çok uyarmıştı

Cevap: A

 

11) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde, işin gelecekte yapılacağını bildirilmektedir?
A) Ustabaşının sesiyle irkildi.
B) Terini geniş nasırlı elleriyle sildi.
C) Yavrularına sıcak ekmeği tattıracak.
D) Hızlı adımlarla lavabolara yöneldi.

Cevap: C

 

12) O sabah yine erkenden uyandım ( ) Telaşla ödevimi ararken sınıfta unuttuğum aklıma geldi ( )
Eyvah ( ) Öğretmenim ödevleri sorunca ben nasıl cevap vereceğim ( )
Yukarıdaki paragrafta parantezlerin içene hangi noktalama işareti gelmelidir? ( 4 puan)

A) (,) (.) (!) (!)
B) (.) (.) (,) (?)
C) (.) (.) (!) (?)
D) (.) (,) (!) (?)

Cevap: C

 

13) Aşağıdakilerden hangisi bir tanım cümlesidir? 
A) Matematik dersinde çok başarılıyım.
B) Bugün okulda açıları öğrendik.
C) 90 derecelik açıya dik açı denir.
D) Açılar konusunu zevkle işledik.

Cevap: C

 

14) I. Ebe oyuncuları arar.
II. Ebe gözleri kapalı yüze kadar sayar.
III. Ebeyi seçmek için sayışma yapılır.
IV. Oyuncular saklanır.
Yukarıda saklambaç oyununun aşamaları karışık olarak verilmiştir. Doğru sıralama nasıl olmalıdır? 

A) I –II – III – IV
B) III – II – IV – I
C) I – III – II – IV
D) IV – II – III – I

Cevap: B

 

15) Merhaba, benim adım “ Nokta.”Acaba ben, aşağıdaki hangi cümlede yanlış yerde kullanıldım?
A) O kazadan sonra Dr. Feridun, artık mesleğini yapamaz oldu.
B) Ben 02.01.1982 yılında doğdum.
C) 2. Cad. Ay Sokak’ta oturuyorum.
D) 1000 m.’ye 1 km. adı verilir.

Cevap: B

 

16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Babam İstanbul ‘a gitti.
B) Balıkesir’li bir arkadaşımdan mektup aldım.
C) Bergüzarlar misafirliğe gitmişler. D) Ders zili çaldı mı?

Cevap: B

 

17) “Dışarı çıkarken “kalın” giysiler giymelisin.” cümlesinde altı çizili sözcüğün karşıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
A)  renkli
B)  ince
C)  siyah
D)  yünlü

Cevap: D

 

18) Aşağıda verilen cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi “-cı” ekiyle yeni bir anlamkazanmamıştır?
A) Yediğim biber çok acı.
B) Okuldakiyazıcı bozulmuş.
C) Masalcı teyze güzel masalları anlatırdı.
D)Sıvacı duvarları mahvetmişti.

Cevap: A

 

19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ci” eki alarak yeni anlam kazanmış bir kelime yoktur?
A. Yemek acı olduğu için yiyemediler.
B. Avcı ormandan eli boş döndü.
C. Sütçü bugün bize de uğramadı.
D. Oduncudan bir ton odun aldık.

Cevap: A

 

20) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde abartılı bir ifade kullanılmamıştır? 
A) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
B) Ben günde 20 kilo balık yiyebilirim.
C) Açlıktan koca bir inek yiyebilirim.
D) Evin önünde top oynayalım.

Cevap: D

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

4. Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4. Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Sosyal Bilgiler DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

 

1) Aşağıdakilerden hangisi temel ihtiyaçlarımızdan değildir ?
A ) giyinmek
B )Beslenmek
C ) Eğlenmek
D ) Barınmak

Cevap: C

 

2) AŞAĞIDAKİ KAVRAMLARI KULLANARAK CÜMLELERİ TAMAMLAYINIZ.
güney
heyelan
kroki
kuzey
pusula
dağ
doğal
zelzele
Güneş
Karadeniz

A. Türkiye’nin kuzeyindeki denizin adı ……………………………………….. dir.
B. Pusulanın renkli yönü ………………………………………… gösterir
C. Bir yerin yüksekçe bir yerden kuşbakışı olarak çizimine …………………………………….. denir.
Ç. Karınca yuvalarının ağzı daima ……………………………………….. gösterir.
D. En kolay yön …………………………………………..ile bulunur
E. Toprak kaymasının diğer adı ………………………………….. dir.
F. Yer sarsıntısına …………………………………….. denir .
G. Yüksekliği 500 metreden fazla olan yeryüzü şekline ………………………………………. denir.
Ğ.Yeryüzünde sıcaklığın kaynağı ……………………………………… tir.
H. Dağ ,orman ,dere , çay ,ırmak vb. gibi yerler ……………………… çevre unsurlarındandır

Cevap:

 

3) I.Dünya Savaşı
II. Kurtuluş Savaşı
III. Mondros Ateşkes Antlaşması
IV. Atatürk’ün Samsun’a çıkışı.
Yukarıdaki olaylar kronolojik bir sıraya konulduğunda hangisi doğru bir sıralama olur?

A) I, II, III, IV
B) I, III, II, IV
C) I, IV, II, III
D) I, IV, III, II

Cevap: B

 

4) Akarsuyun üzerindeki baraj çok güzel görünüyordu. Dağın, yükseklerine ilerledikçe tüneller azalıyordu.
Uçsuz bucaksız ovalar yemyeşildi.
Yukarıdaki paragrafta kaç tane doğal unsurdan söz
edilmiştir? …

A) 2
B) 3
C) 4
D) 5

Cevap:

 

5) Yönümüzü bulmak için Kutup Yıldızı’ndan ne zaman yararlanabiliriz?
A.Güneşli bir günde
B.Güneş doğduğu anda
C.Bulutlu bir gecede
D.Bulutsuz bir gecede

Cevap: D

 

6) Ara yönleri yazınız.

Cevap:

 

7) Aşağıdakilerden hangisi deprem anında yapılması gereken davranışlardan değildir?
A. Panik yapmamalıyız.
B. Sakin olmalıyız.
C. Asansöre binmeliyiz
D. Sabitlenmemiş eşyelardan uzak durmalıyız.

Cevap: C

 

8) Aşağıdakilerden hangisi hava olayı değildir? 
A-deprem
B-kar
C- yağmur
D-dolu

Cevap: A

 

9) Hangi seçenektekilerin tamamı, nüfus cüzdanımızda bulunan bilgilerden oluşmaktadır?
A) Kimlik numaramız, doğum yerimiz, doğum tarihimiz
B) Annemizin adı, babamızın adı, saç rengimiz
C) Babamızın adı, kardeşlerimizin sayısı, doğum yerimiz
D) Doum tarihimiz, doğum yerimiz, okulumuzun adı

Cevap: A

 

10) Kişilerin at üzerinde, ellerindeki sopaları birbirine vurarak puan topladıkları ve toplamda 70 dakikalık olan oyun hangisidir?
A) At yarışı
B) Cirit
C) Avcılık
D) Güreş

Cevap: B

 

11) Türk ordusunun eksiklerini gidermek için her evden çeşitli malzemelerin toplanması için çıkarılan yasanın adı nedir?
A)Kuvay-i Milliye
B) Misak-ı Milli
C)Tekalif-i Milliye
D) Millet Meclisi

Cevap: C

 

12) Birinci Dünya Savaşı sonunda Anadolu’yu işgal eden devletler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Almanya
B) İtalya
C) Fransa
D) İngiltere

Cevap: D

 

13) Aşağıya beş tane temel ihtiyaçlarımızı beş tane de isteklerimizi yazınız

Cevap:

 

14) Deprem sırasında aşağıdaki davranışlardan hangisinin yapılması doğrudur?
A-Pencereden dışarı çıkmalıyız.
B- Paniğe kapılmamalı sakin olmalıyız.
C-Güvenli bir yerde depremin bitmesini beklemeliyiz.
D- Merdivenlere koşmalıyız.

Cevap: C

 

15) Ana ve ara yönleri yazınız? Şekil çizerek gösteriniz?
Ana yönler:
……………………………………………………………
Ara yönler:
……………………………………………………………

Cevap:

 

16) Aşağıdakilerden hangisi krokinin özeliklerinden değildir?
A) Kabataslak çizimlerdir.
B) Ölçekle çizilirler
C) Bir yerin kuşbakışı görünüşüdür.
D) Bir yeri tarif ederken yararlanılırlar.

Cevap: A

 

17) Aşağıya beş tane doğal unsur beş tane beşeri unsur yazınız.

Cevap:

 

18) Aşağıdakilerden hangisi kültürümüze özgü değildir?
A- Saklambaç
B- Masa tenisi
C-Cirit
D- İp atlama

Cevap: B

 

19) Hava olaylarından 5 tanesini yazınız.

Cevap:

 

20) Atatürk hangi savaşın sonucunda binbaşı olmıştır?
A-Balkan Savaşları
B- Trablusgarp Savaşı
C-Kurtuluş Savaşı
D-Çanakkale Savaşı

Cevap: B

 

 

Sosyal Bilgiler Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

4. Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4. Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Sosyal Bilgiler DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

 

Ad-Soyad:

No:

 

1) Atatürk’ün İsmet Paşa’ya telgraf çekerek ‘’Siz orada yalnız düşmanı değil milletin makus talihini de yendiniz.’’ Sözünü hangi savaştan sonra söylemiştir
A.II. İnönü Savaşı
B. Büyük Taarruz
C. Trablusgarp Savaşı
D. Sakarya Meydan Savaşı

Cevap: A

 

2) I. 1.Dünya Savaşı
II. Kurtuluş Savaşı
III. Mondros Ateşkes Antlaşması
IV. Atatürk’ün Samsun’a çıkışı.
Yukarıdaki olaylar kronolojik bir sıraya konulduğunda hangisi doğru bir sıralama olur?

A) I, II, III, IV
B) I, III, II, IV
C) I, IV, II, III
D) I, IV, III, II

Cevap: B

 

3) Aşağıdaki cümlelerde verilen bilgiler doğru ise “D”, yanlış ise “Y”yazınız.
( )Beslenme ve barınma ihtiyaçları zorunlu ihtiyaçlarımızdandır.
( ) Harcama yaparken önceliği ihtiyaçlarımıza vermeliyiz
( ) Hava olaylarını önceden bilmek insanlar için önemli değildir.
( ) Deprem sırasında merdivenleri ve asansörleri kullanmalıyız.
( ) Milli mücadele sırasında düzenli ordu dışında halkın oluşturduğu kuvvetlere Kuvayi Milliye denir.
( ) Erozyonla mücadele eden kuruluşlardan biri de TEMA’ dır.

Cevap:

 

4) Deprem çantasında olması gerekenlerden 5 tanesini yazınız.


Cevap:

 

5) Beşeri unsurlar insanların doğayı değiştirerek ortaya koyduğu yapı veya ürünlerdir.

Verilen bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi beşeri unsur değildir?
A) Tren yolu
B) Tünel
C) Köprü
D) Nehir

Cevap: D

 

6) 1. Birinci Dünya Savaşı
2. İnönü Savaşları
3. Sakarya Savaşı
4. Büyük Taarruz
Yukarıda yazılı olan savaşların hangisi Milli Mücadele Dönemi’nde yapılmamıştır? 

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Cevap: A

 

7) Sıcaklık ölçmede hangi alet kullanılır ?
A. barometre
B. termometre
C. Plüviyometre
D. hidrografi

Cevap: B

 

8) 1.Çanakkale Savaşı’nda düşman donanmasının çıkarma yapacağı yeri tahmin etmesi.
2.İkinci Dünya Savaşı’nın çıkacağını çok önceden tahmin etmesi.
Atatürk’ün hangi kişisel özelliğini yansıtır?

A)Açık sözlüğünün
B) İleri görüşlülüğünü
C)Rehberliğini
D)Yöneticiliğin

Cevap: B

 

9) Milli Mücadele dönemi Türk ordusu Doğu Cephesi’nde hangisine karşı savaşmıştır?
A) Yunanlılara
B) Ermenilere
C) İtalyanlara
D) Fransızl

Cevap: B

 

10) Hava durumu tahminlerini yapan kurum aşağıdakilerden hangisidir? 
A.Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü
B. Devlet Planlama Teşkilatı
C. Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü
D. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

Cevap: A

 

11) Yeni Türk Devletini tüm dünyanın tanıdığı anlaşma hangisidir?
A)Mudanya Anlaşması
B)Mondros Anlaşması
C)Lozan Anlaşması
D)Sevr Antlaşması

Cevap: C

 

12) Aşağıdakilerden hangisinden faydalanarak yönümüzü bulamayız?
A) Ay’dan
B) Güneşten
C) Yosunlardan
D) Pusulalada

Cevap: A

 

13) Milli Mücadele, Mustafa Kemal Atatürk ‘ün komuta ettiği Türk ordusu ve milleti tarafından kazanılmıştır. Atatürk, bu mücadelede Türk halkını da örgütleyerek onları yönlendirmiştir.
Yukarıdaki bilgilerden Atatürk’ün hangi özelliği ortaya çıkmaktadır?

A) İnsan sevgisi
B) İyi bir lider oluşu
C) Hoşgörülü olması
D) İleri görüşlü oluşu

Cevap: B

 

14) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara (D) ,yanlış olanlara (Y) yazınız
1) ( ) Kutup Yıldızı, yön bulmada yararlandığımız doğal unsurlardandır.
2) ( ) Noel baba, milli kültürümüze ait bir öğedir.
3) ( ) Hava gözlemleri Devlet Meteoroloji İşleri Müdürlüğü tarafından yapılır.
4) ( ) Ağaçlandırma, erozyonu önlemenin en etkili yoludur.
5) ( ) Pusulanın renkli ibresi her zaman güneyi gösterir.
6) ( ) Yönler, Güneş’in doğuşuna ve batışına göre belirlenir.
7) ( ) Hava olaylarını önceden bilmek insanlar için önemli değildir.
8) ( ) Erozyonu önlemek için ağaçlandırma çalışmalarına önem verilmelidir.
9) ( ) Peri bacaları ve Pamukkale travertenleri beşeri unsurlara örnektir.
10) ( ) Dağlar, ovalar doğal unsurlara örnektir.

Cevap:

 

15) Milli mücadele sırasında oluşan gelişmeleri doğru olarak sıralayınız
……Sivas’ta kongre toplandı.
…… Mustafa Kemal Samsun’a çıktı.
……Cumhuriyet ilan edildi.
……Erzurum2da kongre toplandı.
……TBMM açıldı.

Cevap:

 

16) Doğal çevre unsurlarından 5 tanesini yazınız.

Cevap:

 

17) Yüzünüzü Güneş’in doğduğu yöne döndüğünüzde arka tarafınız nereyi gösterir? 
A-Doğu
B- Batı
C- kuzey
D- güney

Cevap: B

 

18) Aşağıdakilerden hangisi doğal ortama örnek olarak gösterilebilir ?
A. ormanlar
B. fabrikalar
C. evler
D. yollar

Cevap: A

 

19) Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünlere gelmesinde yıllar önce vermiş olduğu milli mücadelenin payı çoktur. Kurtuluş Savaşı’nda milletimizin en büyük silahı aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
A) Türk ordusunun kalabalık olması
B) Düşman kuvvetlerinin sayıca az olması
C)Türk milletinin birlik ve beraberliği
D) Türk ordusunun güçlü silahlara sahip olması

Cevap: C

 

20) Aşağıdakilerden hangisinin deprem çantasında bulundurulmasına gerek yoktur ?
A. mp3
B. el feneri
C. düdük
D. pilli radyo

Cevap: A

 

 

Sosyal Bilgiler Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

4. Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4. Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Sosyal Bilgiler DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

 

Ad-Soyad:

No:

 

 

1) Atatürk’ün İsmet Paşa’ya telgraf çekerek ‘’Siz orada yalnız düşmanı değil milletin makus talihini de yendiniz.’’ Sözünü hangi savaştan sonra söylemiştir
A.II. İnönü Savaşı
B. Büyük Taarruz
C. Trablusgarp Savaşı
D. Sakarya Meydan Savaşı

Cevap: A

 

2) I. 1.Dünya Savaşı
II. Kurtuluş Savaşı
III. Mondros Ateşkes Antlaşması
IV. Atatürk’ün Samsun’a çıkışı.
Yukarıdaki olaylar kronolojik bir sıraya konulduğunda hangisi doğru bir sıralama olur?

A) I, II, III, IV
B) I, III, II, IV
C) I, IV, II, III
D) I, IV, III, II

Cevap: B

 

3) Aşağıdaki cümlelerde verilen bilgiler doğru ise “D”, yanlış ise “Y”yazınız.
( )Beslenme ve barınma ihtiyaçları zorunlu ihtiyaçlarımızdandır.
( ) Harcama yaparken önceliği ihtiyaçlarımıza vermeliyiz
( ) Hava olaylarını önceden bilmek insanlar için önemli değildir.
( ) Deprem sırasında merdivenleri ve asansörleri kullanmalıyız.
( ) Milli mücadele sırasında düzenli ordu dışında halkın oluşturduğu kuvvetlere Kuvayi Milliye denir.
( ) Erozyonla mücadele eden kuruluşlardan biri de TEMA’ dır.

Cevap:

 

4) Deprem çantasında olması gerekenlerden 5 tanesini yazınız.

 

Cevap:

 

5) Beşeri unsurlar insanların doğayı değiştirerek ortaya koyduğu yapı veya ürünlerdir.

Verilen bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi beşeri unsur değildir?
A) Tren yolu
B) Tünel
C) Köprü
D) Nehir

Cevap: D

 

6) 1. Birinci Dünya Savaşı
2. İnönü Savaşları
3. Sakarya Savaşı
4. Büyük Taarruz
Yukarıda yazılı olan savaşların hangisi Milli Mücadele Dönemi’nde yapılmamıştır? 

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Cevap: A

 

7) Sıcaklık ölçmede hangi alet kullanılır ?
A. barometre
B. termometre
C. Plüviyometre
D. hidrografi

Cevap: B

 

8) 1.Çanakkale Savaşı’nda düşman donanmasının çıkarma yapacağı yeri tahmin etmesi.
2.İkinci Dünya Savaşı’nın çıkacağını çok önceden tahmin etmesi.
Atatürk’ün hangi kişisel özelliğini yansıtır?

A)Açık sözlüğünün
B) İleri görüşlülüğünü
C)Rehberliğini
D)Yöneticiliğin

Cevap: B

 

9) Milli Mücadele dönemi Türk ordusu Doğu Cephesi’nde hangisine karşı savaşmıştır?
A) Yunanlılara
B) Ermenilere
C) İtalyanlara
D) Fransızl

Cevap: B

 

10) Hava durumu tahminlerini yapan kurum aşağıdakilerden hangisidir? 
A.Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü
B. Devlet Planlama Teşkilatı
C. Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü
D. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

Cevap: A

 

11) Yeni Türk Devletini tüm dünyanın tanıdığı anlaşma hangisidir?
A)Mudanya Anlaşması
B)Mondros Anlaşması
C)Lozan Anlaşması
D)SevrAntlaşması

Cevap: C

 

12) Aşağıdakilerden hangisinden faydalanarak yönümüzü bulamayız?
A) Ay’dan
B) Güneşten
C) Yosunlardan
D) Pusulalada

Cevap: A

 

13) Milli Mücadele, Mustafa Kemal Atatürk ‘ün komuta ettiği Türk ordusu ve milleti tarafından kazanılmıştır. Atatürk, bu mücadelede Türk halkını da örgütleyerek onları yönlendirmiştir.
Yukarıdaki bilgilerden Atatürk’ün hangi özelliği ortaya çıkmaktadır?

A) İnsan sevgisi
B) İyi bir lider oluşu
C) Hoşgörülü olması
D) İleri görüşlü oluşu

Cevap: B

 

14) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara (D) ,yanlış olanlara (Y) yazınız
1) ( ) Kutup Yıldızı, yön bulmada yararlandığımız doğal unsurlardandır.
2) ( ) Noel baba, milli kültürümüze ait bir öğedir.
3) ( ) Hava gözlemleri Devlet Meteoroloji İşleri Müdürlüğü tarafından yapılır.
4) ( ) Ağaçlandırma, erozyonu önlemenin en etkili yoludur.
5) ( ) Pusulanın renkli ibresi her zaman güneyi gösterir.
6) ( ) Yönler, Güneş’in doğuşuna ve batışına göre belirlenir.
7) ( ) Hava olaylarını önceden bilmek insanlar için önemli değildir.
8) ( ) Erozyonu önlemek için ağaçlandırma çalışmalarına önem verilmelidir.
9) ( ) Peri bacaları ve Pamukkale travertenleri beşeri unsurlara örnektir.
10) ( ) Dağlar, ovalar doğal unsurlara örnektir.

Cevap:

 

15) Milli mücadele sırasında oluşan gelişmeleri doğru olarak sıralayınız
……Sivas’ta kongre toplandı.
…… Mustafa Kemal Samsun’a çıktı.
……Cumhuriyet ilan edildi.
……Erzurum2da kongre toplandı.
……TBMM açıldı.

Cevap:

 

16) Doğal çevre unsurlarından 5 tanesini yazınız.

 

Cevap:

 

17) Yüzünüzü Güneş’in doğduğu yöne döndüğünüzde arka tarafınız nereyi gösterir? 
A-Doğu
B- Batı
C- kuzey
D- güney

Cevap: B

 

18) Aşağıdakilerden hangisi doğal ortama örnek olarak gösterilebilir ?
A. ormanlar
B. fabrikalar
C. evler
D. yollar

Cevap: A

 

19) Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünlere gelmesinde yıllar önce vermiş olduğu milli mücadelenin payı çoktur. Kurtuluş Savaşı’nda milletimizin en büyük silahı aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
A) Türk ordusunun kalabalık olması
B) Düşman kuvvetlerinin sayıca az olması
C)Türk milletinin birlik ve beraberliği
D) Türk ordusunun güçlü silahlara sahip olması

Cevap: C

 

20) Aşağıdakilerden hangisinin deprem çantasında bulundurulmasına gerek yoktur ?
A. mp3
B. el feneri
C. düdük
D. pilli radyo

Cevap: A

 

 

Sosyal Bilgiler Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

 

4.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

 

Yazılı kağıdını aşağıdaki bağlantıdan görebilir, dilerseniz indirebilirsiniz.

4.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

 

Yazılı kağıdını aşağıdaki bağlantıdan görebilir, dilerseniz indirebilirsiniz.

4.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF İngilizce DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI


Ad-Soyad:

No:

 

1) Aşağıda verilen aile üyelerinin Türkçe anlamlarını yanlarına yazınız.
1. Mother: ……………………….
2: Grandfather: ……………….
3. Sister: …………………..
4. Aunt: ………………..
5. Brother: ………………..

Cevap: 1: Anne — 2: Büyük baba — 3: Kız kardeş — 4: Hala, Teyze — 5: Erkek kardeş

 

2) Sabah İngilizce dersine giren Sude öğretmenine aşağıdakilerden hangisini derse doğru olur?
A) Good morning
B) Good afternoon
C) Good evening
D) Good night

Cevap: A

 

3) Aşağıda Türkçe olarak verilmiş kelimeleri İngilizce olarak yazınız.
1. Arkadaş : ……………..
2. Uyumak: ………………
3. Otobüs: ………………..
4: Ödev: ………………….
5: Araba sürmek: …………………….

Cevap: 1: Friend — 2: Sleep — 3: Bus — 4: Homework — 5: Drive

 

4) Derse giren İngilizce öğretmeni Mustafa öğrencilere hangisini derse öğrenciler oturun demiş olur?
A) Get up
B) Get in
C) Sit down
D) Sit in

Cevap: C

 

5) Aşağıda verilen vücudumuzun bölgelerinin İngilizcelerini yanlarına yazınız.
1. Burun: …………..
2. Kulak: …………..
3. Kafa: ………….
4. Kol: ………..
5. Göz: …………..
6. Ağız: …………..
7. Diz: …………….

Cevap: 1: Nose — 2: Ear — 3: Head — 4: Arm — 5: Eye — 6: Mouth — 7:Knee

 

6) What is your grandmather name?
…………………………………………………

Cevap:

 

7) Sokakta oyun oynayan Ömer ile Halis akşam olduğu için evlerine gideceklerdir. Buna göre aşağıdakilerden hangisini birbirlerine demeleri daha doğru olur?
A) Good morning
B) Good afternoon
C) Good evening
D) Good night

Cevap: C

 

8) Aşağıda 10 ritmik sayılar verilmiştir. Boşlukları uygun olanlarla doldurunuz.
sixty — one hundred — seventy — ninety — twenty — fifty

a. Ten
b. ………..
c. Thirty
d. Fourty
e. …………..
f. …………..
f. …………..
g. eighty
h. ………..
j. ………….

Cevap: b: twenty — e: fifty — f: sixty — f: seventy — h: ninety — j: one hundred

 

9) Aşağıda verilen işlemleri İngilizce olarak cevaplayınız.
1. five * two : …………….
2. three + eight: …………….
3. one – one: …………….
4. seven + six: ………….
5: two * three: ………….

Cevap: 1: ten — 2: eleven — 3: zero — 4: thirteen — 5: six

 

10) İngilizce öğretmeni sınıfta ders anlatırken arkadaki öğrencilerin aralarında konuştuklarını görmüştür. Öğretmen öğrencilere sessiz olmalarını İngilizce olarak söylemiştir.
Buna göre öğretmen aşağıdakilerden hangisini söylemiştir?

A) Sit down
B) Be quiet
C) Write down
D) Get out

Cevap: B

 

 

İngilizce Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

4.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI


Ad-Soyad:

No:

 

 

1) İskeletin görevlerini yazınız. 
a)
………………………………………………………………………………………..
b)
………………………………………………………………………………………..
c)
………………………………………………………………………………………..
d)
……………………………………………………………………………………….

Cevap:

 

2) Evlerimize gelen su faturalarında su sarfiyatı hangi birimle gösterilir? 
a. Kilometre ve metre cinsinden
b. Kilogram ve gram cinsinden
c. Litre ve metreküp cinsinden
d. Metrekare ve santimetrekare cinsinden

Cevap: C

 

3) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere kutucuklarda verilmiş sözcüklerden uygun olanı yazınız.
akışkanlık – hava – hacim – kırılgan – kalp – küçük taneli – gazlar – dara – arttırmış – katı 

1- Bir futbolcu duran bir topa vurarak onun hızını ……………………. olur.
2- Kanın damarlarda hareketini ……………….. sağlar.
3- …………………. maddelerin belli bir şekli vardır.
4- Un, kum ve tuz gibi …………………………………….… katılar da sıvılar gibi bulunduğu kabın şeklini alırlar.
5- …………………………… bulunduğu ortama yayılırlar.
6- Yaşamamız için gerekli olan …………… , maddenin gaz hâline örnektir.
7- Sıvıların ………………………. özelliği, katı maddelerde yoktur.
8- Varlıkların boşlukta kapladığı yere …………… denir.
9- Ölçmede kullanılan boş kabın kütlesine …….…….. adı verilir.
10- Cam, sert ama ……………….……….. bir maddedir.

Cevap:

 

4) Ahmet’in , 1 kg gelen çinko kap ile mahalle bakkalından köy yoğurdu almaya gidiyor. Bakkal Hasan Amca , Ahmet’e yoğurdu nasıl vermelidir?
a. Yoğurdun en kaymaklısından hemen kaba ekleyip tartmalıdır.
b. Kaç metre alacağını sormalıdır.
c. Önce yoğurt koyacağı kabın darasını almalıdır.
d. Yoğurt kabının sadece kapağını tartmalıdır.

Cevap: C

 

5) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” işareti koyunuz.
(……) Un, tuz, şeker, kum gibi küçük taneli katılar da sıvılar gibi bulunduğu kabın şeklini alır.
(……) Mıknatısları taş ile kırdığımızda mıknatıslık özelliğini kaybeder ve tek N harfli kutbu kalır.
(……) Bazı gazlar basınç altında sıkıştırılınca çakmak içerisindeki gaz gibi sıvılaşabilir.
(……) Sıvılar akma özelliğine sahip olup akıcıdırlar.
(……) Gazlar bulundukları kabı tamamen doldururlar.
(……) Katı maddelerin belirli bir şekli vardır. Şekilleri bulundukları kaba göre değişmez.
(……) Hava bir madde değildir.
(……) Suyun belirli bir şekli olduğundan kendisi bir cisimdir.

Cevap:

 

6) Soluk alıp verirken aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?
A) Oksijen alınıp karbondioksit verilir
B) Karbondioksit alınır oksijen verilir
C) Oksijen alınır oksijen verilir
D) Karbondioksit alınır karbondioksit verilir

Cevap: A

 

7) Kütlesi ve hacmi olmayan ancak duyu organlarımızla hissettiğimiz varlıklara ne denir? Örnek veriniz.

Cevap:

 

8) Aşağıdakilerden hangisi destek ve hareketi sağlayan yapılardan birisi değildir
A) kemik
B) damarlar
C) eklemler
D) kaslar

Cevap: B

 

9) Aşağıdaki bilgilerden hangisi yan­lıştır?
A) Maddeler doğada; katı, sıvı ve gaz hâlinde bulunur.
B) Sıvı maddelerin belli bir şekli yoktur.
C) Plastik sandalye doğal maddedir.
D) Ses ve ışık madde değildir.

Cevap: C

 

10) Şekerli bir çay için hangileri doğrudur?
I – Çözelti oluşmuştur.
II- Çay çözücüdür.
III- Şeker çözünendir.

a- I
b- I- II
c- II- III
d- I-II-III

Cevap: D

 

11) Kütlesi 120 g gelen kaba, su doldurunca 250 g geliyor. Doldurulan suyun kütlesi kaç gramdır? 
A. 370 g
B. 330 g
C. 230 g
D. 130 g

Cevap: D

 

12) Kütle ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? 
A) Her maddenin kütlesi vardır
B) Kütle birimleri g ve kg’dır.
C) Madde miktarına kütle denir.
D) Kütle dereceli silindir ile ölçülür.

Cevap: D

 

13) Aşağıdakilerden hangisi iskeletin görevi değildir?
A) Dolaşıma yardım eder.
B) İç organları korur.
C)Vücudumuza destek olur.
D)Hareket etmenizi sağlar.

Cevap: A

 

14) Duvara çivi çakan kişinin uyguladığı kuvvetin şekli aşağıdakilerden hangisidir?
a) itme
b) çekme
c) germe
d) sıkma

Cevap: A

 

15) Vücudumuzun oksijen alıp karbondioksit verme olayına ne denir?
A) Enerji üretme
B) Boşaltım
C) Solunum
D) Sindirim

Cevap: C

 

16) Bir çocuk boş bir akvaryuma su koyuyor. Suyun hacmini 1760 mL olarak ölçüyor. Daha sonra akvaryuma resimdeki gibi bir balık koyuyor ve suyun hacmini 2 L olarak ölçüyor. Buna göre balığın hacmi kaç mL’dir?

Cevap:

 

17) “Bazı katı maddeler konuldukları kabın şeklini alabilirler.”
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki açıklamaya örnek verilebilecek bir katı maddedir?

A) Tahta
B) Demir
C) Toz Şeker
D) Kağıt

Cevap: C

 

18) Aşağıdaki sıvılardan hangisinin hacmi en fazladır?
a. 2 L meyve suyu
c. 1750 mL süt
c. 1 L 500 mL ayran
d. 250 mL kutu kola

Cevap: A

 

19) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara (D) ,yanlış olanlara (Y) yazınız.
1. ( ) Tahta kaşık ve cam şişe işlenmiş maddedir.
2. ( ) Boş kabın kütlesine brüt kütle denir.
3. ( ) Eklemler üçe ayrılır.
4. ( ) Gazlar bulundukları ortamda yayılırlar.
5. ( ) Uyuyan insanın nabız sayısı, yürüyen insandan daha fazladır.
6. ( ) Her cisim bir maddedir. Ama her madde cisim değildir.
7. ( ) Karışımı oluşturan maddeler, özelliklerini kaybeder.
8. ( ) Şekerin su içinde eriyip dağılmasına çözünme denir.
9. ( ) Dönme dolabın hareketi dairesel harekettir.
10. ( ) Duraktan kalkan minibüsün hareketi yavaşlayan harekete örnektir.

Cevap:

 

20) Aşağıdakilerden hangisi gaz madde değildir
a. Azot gazı
b. Akciğerlerimizdeki hava
c. Ayran
d. Top içindeki hava

Cevap: C

 

 

Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

4.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

 


Ad-Soyad:

No:

 

 

1)
* Bulundukları kabı tamamen doldururlar
* Esnek yapıları vardır
* Diğer maddenin hallerine göre en çok bu maddenin hali sıkıştırılabilir
Yukarıdaki verilenler maddenin hangi halidir?

A) Katı
B) Sıvı
C) Gaz
D) Esnek

Cevap: C

 

2) Vücudumuzda kanı temizlemek ve tekrar vücudumuza göndermek hangi organımızın görevidir?
A) Akciğer
B) Dalak
C) Kalp
D) Böbrek

Cevap: C

 

3) Doğada maddeler üç halde bulunmaktadır. Kola, su, meyve suyu, kahve gibi içecekler maddenin hangi halidir?
A) Katı
B) Sıvı
C) Gaz
D) Dolgun

Cevap: B

 

4) Boşlukta yer kaplayan, hacmi ve kütlesi olan varlıklara madde denir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi madde değildir?

A) Araba
B) Masa
C) Soğuk
D) Kar

Cevap: C

 

5)
* Esneme payları en azdır.
* Sıkıştırılmazlar
* Bulundukları kabın şeklini almazlar
Yukarıda verilenler maddenin hangi halidir?

A) Katı
B) Sıvı
C) Gaz
D) Dolgun

Cevap: A

 

6) Berrin öğretmen fen bilgisi dersinde öğrencilerle birlikte sıvıların hacmini ölmek için bir deney düzeneği oluşturmuştur. Buna göre bu düzenekte kullanılacak araç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Terazi
B) Tartı
C) Dereceli Silindir,
D) Baskül

Cevap: C

 

7) Maddenin halleri ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A) Katılar bulundukları kabın şeklini alırlar
B) Sıvılar akışkandır
C) Gazlar bulundukları kabı doldururlar
D) Gazlar sıkıştırılabilir

Cevap: A

 

8) Sude ile Ayşegül aralarında oyun oynamaktadır. Oyunlarında Sude ile Ayşegül arasına bir tane madde yerleştirmişler ve Sude elindeki feneri yakıp maddenin üzerine tutmuştur. Maddenin diğer tarafında oturan Ayşegül maddeden dolayı fenerden gelen ışığı görememiştir.
Bu madde aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?

A) Saydam
B) Opak
C) Organik
D) Buzlu

Cevap: B

 

9) Ahmet panoya resim asarken elinde bulunan toplu iğne kutusunu yanlışlıklar yere düşürmüş ve tüm toplu iğneler yere dağılmıştır.
Ahmet aşağıdakilerden hangisini yaparsa toplu iğneleri daha çabuk toplar?

A) Eliyle toplarsa
B) Mıknatısla toplarsa
C) Süpürge ile toplarsa
D) Arkadaşları ile toplarsa

Cevap: B

 

10) Maddelerin bazı özellikleri vardır. Bu özelliklerinden bir tanesi de maddeler doğada yer kaplamaktadır.
Buna göre maddelerin doğada kapladıkları yere ne denir?

A) Kütle
B) Özkütle
C) Ağırlık
D) Hacim

Cevap: D

 

 

Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

4.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI 


Ad-Soyad:

No:

 

1) Hızla giden bir arabayı durdurmak için hangi kuvvet kullanılır?
A) Döndürme
B) Hızlandırma
C) Sallanma
D) Yavaşlatma

Cevap: D

 

2) Aşağıda maddelerin halleri ile ilgili verilenlerden hangisi doğrudur?
A) Sıvıların belirli bir şekli vardır.
B) Gazlar katılara göre daha az sıkıştırılabilir
C) Katı maddelerin belirli bir şekilleri vardır.
D) Gazlar bulundukları ortamda yayılma özellikleri yoktur

Cevap: C

 

3) Bir maddenin cisim olarak adlandırılabilmesi için şekil alması gerekmektedir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi cisimdir?

A) Taş
B) Ağaç
C) Masa
D) Dağ

Cevap: C

 

4) Önüne ışık geldiği zaman ışığı arka tarafa geçiren maddelere saydam madde denmektedir.
Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi saydam madde değildir?

A) Naylon
B) Cam
C) Buz
D) Tahta

Cevap: D

 

5) Bekir, bidonda bulunan bir miktar suyun hacmini ölçmek istemektedir.
Buna göre Bekir aşağıdakilerden hangisini kullanırsa suyun hacminin en doğru şekilde ölçer?

A) Su bardağıyla
B) Dereceli kapla
C) Leğenle
D) Terazi ile

Cevap: B

 

6)
* İç organlarımızı korur
* Vücuda destek olur
* Vücudumuza şekil verir
Yukarıda verilenler hangisinin görevidir?

A) Kaslar
B) Eklemler
C) İskelet
D) Sinirler

Cevap: C

 

7) Sıvı maddelerin ısı vererek katı hale geçmesine ne denir?
A) Erime
B) Buharlaşma
C) Donma
D) Kırağınlaşma

Cevap: C

 

8) Ahmet sabahları evden işe koşarak gitmektedir.
Ahmet koşarken aşağıdakilerden hangisi olması beklenmez?

A) Nabız sayısının artması
B) Solunumun hızlanması
C) Kalp atışının yavaşlaması
D) Kan pompalamasının artması

Cevap: C

 

9) Canlılık fonksiyonlarımızdan en önemlisi olan solunumda oksijen alıp ……………………….. gazı dışarıya vermekteyiz.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Azot
B) Karbondioksit
C) Oksijen
D) Fosfor

Cevap: B

 

10) Aşağıda verilenlerden hangisi gaz halinde bir maddedir?
A) Bardaktaki su
B) Dağlardaki karlar
C) Havadaki bulutlar
D) Göldeki su

Cevap: C

 

 

Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

4.Sınıf Hayat Bilgisi 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4.Sınıf Hayat Bilgisi 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Hayat Bilgisi DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI 

Ad-Soyad:

No:

 

1) Yurdun işgali karşısında, işgal edilen yerlerde vatanı savunmak için ortaya çıkan direniş örgütlerine ne denir?
A) Tekalif-i Milliye
B) Kuvay-i Milliye
C) Misak-ı Milliye
D) İrade-i Milliye

Cevap: B

 

2) Ana ve arayönleri yazınız.

Cevap:

 

3) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanlara “Y” yazınız.
( …) Beşeri unsurlar insan yaşamını kolaylaştırır.
( …) Kronoloji, olayların önem sırasına konulmasıdır.
( …) Yeni Türk devletinin kurulmasını sağlayan anlaşma Mondros Ateşkes Antlaşması’dır.
( …) Türk kadını, Milli Mücadelede büyük görevler almıştır.

Cevap:

 

4) Aşağıdaki cümlelerde bulunan boşlukları kutu içindeki uygun kelimelerle tamamlayınız.
1. Bireysel farklılıklardan biri de…………………….dir.
2. Her devlet, yeni doğan vatandaşına bir……………………. belgesi verir.
3. Bayramlarımız, düğünlerimiz, geleneklerimiz………………………………… yansıtan ögelerdir.
4. Bir yerin yüksekçe bir yerden kuşbakışı olarak çizimine ……………………………………..denir.
5. Akarsular, dağlar, ovalar………………………. unsurlardır.
6. Barajlar, köprüler, tüneller ……………………….. unsurlardır.
7. Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi nedeniyle oluşan sarsıntıya …….…… denir.
8. Kuzeybatı bir …………………… yöndür.
9. Halkın düşmanlarla mücadele etmesi için kurduğu birliklere …………………………………….denir.
10. Üzerimize devrilebilecek mobilyaların duvara ……………………………… gerekir.

Cevap:

 

5) Kurtuluş Savaşı’nın gerekçesi, amacı ve yöntemi aşağıdakilerden hangisi ile belirlenmiştir?
A)Havza Genelgesi
B) Erzurum Kongresi
C) Amasya Genelgesi
D) Sivas Kongresi

Cevap: B

 

6) Aşağıdakilerden hangisi Kurtuluş Savaşı komutanlarından değildir?
A) Mustafa Kemal
B) İsmet İnönü
C) Mehmet Akif Ersoy
D) Kazım Karabekir

Cevap: C

 

7) Geçmişten günümüze aktarılan, herkesin kabul edip uyguladığı davranış ve yaşantı biçimine ne denir?
A) Gelenek
B) Millli kültür
C) Atasözü
D) Din

Cevap: A

 

8) Aşağıdaki doğru ifadelerin başına “D”, yanlış ifadelerin başına “Y” yazınız.
( ) Sağ kolumuzu güneşin doğduğu tarafa uzatırsak önümüz Kuzeyi gösterir.
( ) Hava gözlemleri Devlet Meteoroloji İşleri Müdürlüğü tarafından yapılır.
( ) Hava olaylarını bilmek çiftçilerin, balıkçıların, pilotların işlerini kolaylaştırır.
( ) Ülkemizde güneşi ilk doğu illerimiz görür
( ) Yamaçlardaki toprak ve kayaların kayması sonucunda oluşan afete erozyondur
( ) Eğer giderlerimiz gelirlerimizden daha çok ise bütçemiz açık verir.
( ) Bilinçli tüketici her alışverişten sonra fiş ve fatura almalıyız
( ) Tüketici haklarını korumak için kurulmuş derneğin adı Tükoder dir.
( ) Ailenin ihtiyaçları için harcadığı para bütçede gelir bölümünde yer alır
( ) Hava sıcaklığını barometre ile ölçeriz

Cevap:

 

9) Elif’in dedesi doğu cephesinde gazi olduğunu anlatıyordu. Buna göre Elif’in dedesi doğu
cephesinde kimlerle savaşmıştır?

A)İtalyanlarla
B) Yunanlılarla
C) Ermenilerle
D)Frasızlarla

Cevap: C

 

10) Aşağıdakilerden hangisi deprem öncesi alınabilecek önlemler arasında yer almaz?
A) Deprem çantası hazırlamak.
B) Deprem tahliye planı hazırlamak
C) Dolap, raf gibi eşyaları duvara sabitlemek
D) Pencere, merdiven gibi yerlerden uzak durmak.

Cevap: D

 

11) Cümleleri uygun kelimelerle tamamlayınız
1.İlk düzenli ordumuz, ……………….cephesinde savaşmıştır.
2. Kuvay-i Milliye, …………………… cephesinde etkin olmuştur.
3.Pusulanın renkli ucu daima …………………… yönünü gösterir.
4.I.Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti, İtilaf devletleri ile ………………………………………. Antlaşmasını imzalamıştır
5.M.Kemal’e…………………………… Savaşı sonunda mareşallik rütbesi verilmiştir.
6.……………………………… Milli Mücadeledeki kadın kahramanlarımızdan biridir.
7.…………… yıldızı yöntemiyle de yönümüzü bulabiliriz.
8.Batı cephesinde ………………………….. karşı savaştık.
9.Doğu cephesinin komutanının adı …………………………….
10.M. Kemal, Samsun’a ………………………….tarihinde çıkmıştır.

Cevap:

 

12) Aşağıdaki olayları kronolojik sıraya koyunuz. Sıralamaları yanlarındaki kutucuklara yazınız.
Amasya Genelgesi
Erzurum Kongresi
Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı
TBMM’nin açılması
Sivas Kongresi
Havza Genelgesi

Cevap:

 

13) Ağaşıdakilerden bizim kültürel değerlerimize ait bir öğe değildir?
a. Hamburger
b. Hacivat-Karagöz
c. Peribacaları
d. Kına gecesi

Cevap: A

 

14) Çevremizde bulunan doğal unsurlar arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez? 
A) Yollar ve köprüler
B) Göller ve ırmaklar
C) Dağlar ve tepeler
D ) Ormanlar ve bitkiler

Cevap: A

 

15) Aşağıdaki tablodaki durumlar karşısındaki duygu ve düşüncelerinizi boş bırakılan yerlere yazınız
Öğretmenim yılbaşında bana hediye almış

Babam yarı yıl tatilinde tatile gideceğimizi söyledi

Gece başlayan yoğun kar yağışı

Cevap:

 

16) Atatürk’ e hangi savaştan sonra ‘Gazi’ ve ‘Mareşal’ unvanı verildi?
A) 1. İnönü Savaşı
B) Kütahya-Eskişehir
C) Sakarya Savaşı
D) Çanakkale Savaşı

Cevap: C

 

17) Davranış nedir?


Cevap:

 

18) Mustafa Kemal, askerlerine ““Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” sözünü nerede söylemiştir ?
A) Kurtuluş Savaşı
B) Çanakkale Savaşı
C) Trablusgarp Savaşı
D) Balkan Savaşları

Cevap: B

 

19) Mustafa Kemal, hangi savaş sonrası Büyük Millet Meclisinden “Başkomutanlık” yetkisi almıştır?
A) Kütahya- Eskişehir Savaşları
B) 1. İnönü Savaşı
C) Sakarya Meydan Savaşı
D) 2. İnönü Savaşı

Cevap: A

 

20) I. Erzurum kongresi
II. Meclisin açılması
III. Cumhuriyetin ilanı
IV. Amasya Genelgesi
V. Boğazların işgali
Yukarıdaki olayları oluş sırasına göre sıraladığınızda aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğru olur?

A) II- V- IV- III- I
B) I – IV – V-II- III
C) V- II- I- IV-III
D) V- IV- I-II-III

Cevap: D

 

 

Hayat Bilgisi Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim