Türkçe 8. Sınıf 2.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2019

2019 Türkçe 8 Sınıf 2.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe 2.dönem 2.yazılı soruları,Türkçe 8. Sınıf  2 dönem 2 yazılı soruları indir,8. sınıf Türkçe 2.dönem 2.yazılı testi çöz

1) Zeytin ağaçlarının çevrelediği patikalarda, ada çayı ve kekik kokuları arasında yaptığımız yürüyüşün ilk zorunlu molasını Çakıl Sahili’nde veriyoruz. Akdeniz’in turkuaz renkli sularına kendimizi bırakmanın tam zamanı diye düşünüyoruz. Dipten kaynayan tatlı, berrak suyun serinlettiği denizin keyfini doyasıya yaşıyoruz. Moladan sonra tekrar yola koyuluyoruz. Bir saatlik yürüyüşün ardından bizi, cennetten bir köşe olan Gökkaya Koyu’nun harika manzarası karşılıyor.
Bu parçanın anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Betimlemeye başvurulmuştur.
B) Örneklemeden yararlanılmıştır.
C) Farklı duyularla ilgili ayrıntılara yer verilmiştir.
D) Benzetme yapılmıştır.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap ” ][/bg_collapse]

 

2) Aşağıdaki fillerden hangisi geçişli bir fiildir?
A) Uyandı
B) Kazıdı
C) Kızdı
D) Öksürdü.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap B” ][/bg_collapse]

 

 

3) Ekim başlarında birkaç gün dinlenmek için Bursa’ya gittim. (1) Şehrin merkezinde büyük ve modern bir otelde kaldım. (2) Geniş merdivenleri, şık bir yemek salonu vardı. (3) Binbir çeşit çiçeğin olduğu güzel bir bahçeye sahipti. (4) Otelin yapısı ise bana hakiki bir mimarın değil, kalfanın elinden çıkmış hissini verdi.
Bu parçada yazarın otel hakkındaki düşüncesi, numaralandırılmış cümlelerin hangisinde değişmiştir?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

 

4) Aşağıdakilerin hangisinde zarf tümleci yoktur?
A) Ahmet konuları çok iyi kavrıyormuş.
B) Hakem taraf tuttuğundan son golü saymamış.
C) Burnu kanayan çocuk aşağı indi.
D) Çocuk kırmızı fenerini bahçeye saklamış.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

 

5) “Dün sabah okula servisle gittim” cümlesinde vurgu hangi kelimededir?
A) dün
B) sabah
C)servis
D) gittim

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

 

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türde fiilimsi kullanılmıştır?
A) İnsanı mutlu eden şeylerin başında başarı gelir.
B) Çektiğimiz sıkıntılar bir gün sona erecek.
C) Büroya gelen şahıs sizi sordu ve çıktı.
D) Kardeşi düşünmek ve arasında bocalıyordu.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

 

7) “Sizin bakış açınızla baksaydım bu açı sorusunu asla çözemezdim.” Cümlesinde geçen açı kelimeleri anlam açısından aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
A) Gerçek anlam- Terim anlam
B) Mecaz anlam- Terim anlam
C) Mecaz anlam- Gerçek anlam
D) Gerçek anlam- Yan anlam

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

 

8) Aşağıdaki cümlelerden hangisi çatısına göre diğerlerinden farklıdır?
A) Annesi elini tutuyordu.
B) Kedi sütünün hepsini içmiş
C) Kedisiyle hamakta uyuyakalmış.
D)Bir haftada üç kitap bitirmiş.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap B” ][/bg_collapse]

 

 

9) Sahibinin söylediğine göre Muko adlı fil, çok oburdu. Muko, her yıl Nil Irmağı’ndan akan suyun yarısını içer, Afrika ormanlarındaki yeşilliğin dörtte birini tüketirdi.
Bu parçada aşağıdaki söz sanatlarından hangisi kullanılmıştır?

A) Kişileştirme
B) Konuşturma
C) Abartma
D) Benzetme

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

 

10) Aşağıdaki cümlelerden hangisi sadece özne ve yüklemden oluşmuştur?
A) Toprağı eşeleyen kedi kendi kuyusuna düştü
B) Gecenin geç saatlerine kadar yumuşacık yatağında kitap okuyan annem uyuyakalmış.
C) Annemin çağırdığı misafirler geç saatlere kadar gitmediler.
D) Hakanlar bize gelecekmiş.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap A” ][/bg_collapse]

 

 

11) Aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangilerinden sonra büyük harfle başlanır?
A) (.) (?) (!)
B) (,) (…) (;)
C) (:) (.) (;)
D) (?) (!) (,)

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap A” ][/bg_collapse]

 

 

12) “Hanginiz kitap okumayı düzenli bir alışkanlık haline getirdi söyleyin bana? Kaçımız ben sadık bir kitap okuruyum diyebilir ki? Öyle aklınıza gelince elinize kitap almakla olmaz bu iş! Sizin düşündüğünüz gibi olsaydı…” Yukarıdaki metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Roman
B) Makale
C) Tartışma
D)Biyografi

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

 

13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemenin görevi diğerlerinden farklıdır?
A) Sepetini tezgâhtan seçtiği iri iri elmalarla doldurdu.
B) Çocuk bütün şehri karış karış dolaştı.
C) Annesi eve dönünceye kadar çocuk uslu uslu oturdu.
D) Yol açılınca arabalar yavaş yavaş ilerledi.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap A” ][/bg_collapse]

 

 

14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil yoktur?
A) Kayıt için okul müdürüyle görüştüm.
B) Açılışa Kaymakam Bey de katılacak.
C) Her hafta çocuğunu görmeye gelir.
D) Tatile gitmek için hazırlıklarını tamamladı.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap A” ][/bg_collapse]

 

 

15) Çocuklarla birlikte bu pazarı şehrin geniş ve güzel parkında geçirdik.
Yukarıdaki cümledeki anlatım bozukluğu nasıl giderilir?

A) “birlikte” sözcüğü cümleden çıkarılarak
B) “bu” sözcüğü cümleden çıkarılarak
C) “geçirdik” fiilini “geçirdiler” fiili ile değiştirerek
D) “geniş ve güzel” söz grubu cümleden çıkarılarak

Cevap: D

 

16) Dünyaca ünlü bir futbolcu olmak isteyen Murat, bu sporda başarı kazanmış ünlü futbolcuların hayatını merak etmektedir.
Murat, merakını gidermek için hangi türde yazılmış eserleri okumalıdır?

A)Gezi yazısı
B)Biyografi
C) Deneme
D) Anı

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap B” ][/bg_collapse]

 

 

17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -dan (-den, -tan,-ten) ekinin işlevi diğerlerinden farklıdır?
A) Konuşmaktan yorgun düşmüştü.
B) Gözleri rüzgârdan sulanmıştı.
C) Evleri sınıftan görünüyordu.
D) Tozdan hiçbir şey görememiştik.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

 

18) “Araba devrilince yol gösteren çok olur.”
Bu cümlenin özellikleri aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

A) Kurallı, olumsuz, isim cümlesi
B) Kurallı, olumlu, fiil cümlesi
C) Devrik, olumlu, isim cümlesi
D) Devrik, olumsuz, fiil cümlesi

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap B” ][/bg_collapse]

 

 

19) “Gibi” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman ilgisi kurmuştur?
A) Aniden sicim gibi yağmur yağmaya başladı.
B) O bize hâlâ düşman gibi davranıyordu.
C) O da senin gibi evden erken çıktı.
D) Beni gördüğü gibi salondan kaçtı.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

 

20) Aşağıdaki cümlelerdeki yazım bozukluklarını bulunuz ve nedenini yazınız. 
İradesi sağlam olan insan sigarayı bırakamaz.

Her öğrenci sınıf kurallarına uyması gerekir.

Buraya ilk defa, Bursa’ya hiç gitmedim.

Derdini söylemeyen şifa bulamaz, demişler.

Onun kendine özel düşünceleri vardı.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap ” ][/bg_collapse]

Bu yazılı kağıdı 8. Sınıf Türkçe yazılı soruları ana kategorisinin 8. Sınıf Türkçe 2 dönem 2 yazılı soruları alt kategorisine eklenmiştir. Buna benzer yazılı soruları için 8. Sınıf Türkçe 2.dönem 2.yazılı soruları kategorimize bakabilirsiniz.

 

Aşağıdaki bağlantıdan 8. Sınıf Türkçe 2.dönem 2.yazılı soruları 2019 yazılı kağıdını görebilir, dilerseniz indirebilirsiniz.

 

[embeddoc url=”https://yazili-sorulari.com/wp-content/uploads/2019/04/8_sinif-Türkçe2_donem-2.sinav_-3.docx” download=”all” viewer=”google”]

 

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.