Türkçe 5 sınıf 2.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018 2019

2018 2019 Türkçe 5 sınıf 2.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları

Türkçe 5. sınıf 2 dönem 2 yazılı soruları, Türkçe 5 sınıf 2 dönem 2 yazılı soruları, Türkçe 5. sınıf 2.dönem 2 yazılı testi çöz

 

 

1) (I) Ömründe hiç olmadığı kadar bitkindi. (II) Yorgunluktan neredeyse bir adım sonra yere düşüp oracıkta uyuyacaktı. (III) Attığı her adımda düşmemek için kendisini biraz daha zorluyordu. (IV) Ama ayakları birbirine dolaşıyor, sağa sola yalpalıyordu.
Bu metinde numaralanmış cümlelerin hangisinde maç-sonuç ilişkisi vardır?

A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
A) Bu soruyu Hasan beye sormuştu.
B) Çocuklar el ele tutuşup Mogan gölünü gezdi.
C) Raftan “Ayaşlı ve Kiracıları” Romanını alıp okumaya başladı.
D) Akşam “Diyar Diyar Anadolu” programını izlemişlerdi.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

3) Her gün bu kadar güzel mi bu deniz?
Böyle mi görünür gökyüzü her zaman?
Her zaman güzel mi bu kadar,
Bu eşya, bu pencere?
(Orhan Veli Kanık)
Bu dörtlüğün ana duygusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yaşama sevinci
B) Vatan sevgisi
C) Çocukluğa özlem
D) Yalnızlık korkusu

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap A” ][/bg_collapse]

 

4) Aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi farklıdır?
A) çaba – gayret
B) barış – sulh
C) sıkça – bazen
D) istek – arzu

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

5) Aşağıdaki ismi verilen yönlerden niteleyen sözcükler yazınız.
1. ……………………………..masa (renk)
5. ………………………………..masa (durum)
2. ……………………………..masa (biçim)
6. …………………………….…masa (sayı)
3. ……………………………..masa (soru)
7. ……………………………….masa (yer)
4. ……………………………..masa (belirsizlik)
8. ……………………………….masa (işaret)

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap ” ][/bg_collapse]

 

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartı vardır?
A) Dere, yemyeşil bir çayırın ortasından akıyordu.
B) Odasının penceresini ardına kadar açmıştı.
C) Yumuşak tüylü bir canlının bileklerime süründüğünü hissettim.
D) Ayağını yere öyle güçlü basardı ki yollar titrer, dağlar sarsılırdı.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde henüz gerçekleşmemiş bir işten söz edilmektedir?
A) Bulduğu kedi yavrusunu eve getirdi.
B) Anahtarlarını bulamayınca kapıda beklemiş.
C) Bir yandan resim yapıyor bir yandan da müzik dinliyorum.
D) Gelir gelmez sizi arayacağım.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

8) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin eş seslisi yoktur?
A. köy
B. koy
C. yaş
D. dal

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap A” ][/bg_collapse]

 

9) ’’A-K-E-R-M-E’’harfleriyle aşağıdaki sözcüklerden hangisini oluşturamayız?
a)merak
b)kerem
c)kemer
d)akrep

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

10) ”Eve gelince ödev kağıdını aramaya koyuldu.”cümlesinde eve kelimesi ismin hangi hal ekini almıştır?
A )bulunma hali
B) ayrılma hali
C) yönelme hali
D) yalın hali

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

11) “Bugün öğretmenimiz bir duyuru yaptı.” cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur? 
A) Neden?
B) Ne zaman?
C) Kim?
D) Ne?

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap A” ][/bg_collapse]

 

12) Aladağlar bir sonbahar fırtınasında yaptığı şalı boynuna dolamış. Hasat yapılmış elma ve vişne bahçeleri kışı bekliyor.
Bu metinde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır?

A) Konuşturma
B) Abartma
C) Benzetme
D) Kişileştirme

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

13) Dünya medeniyet tarihinin en eski ve gelişmiş medeniyetlerinden biri olan Hititlerin, Anadolu’nun bağrında bıraktığı eserler hâlâ görkemini korumaktadır.
Bu cümleden “Hititler” ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi kesin olarak çıkarılır?

A. Anadolu’ya nereden geldikleri bilinmektedir.
B. Anadolu tarihinin bilinen ilk uygarlığıdır.
C. Anadolu’nun kültürel varlığına katkı sağlamışlardır.
D. Bıraktıkları eserler, dünyadaki uygarlıklar üzerinde belirleyici olmuştur.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

14) Aşağıdaki kelimelerden hangisi sözlükte en önce gelir?
A) kusur
B) kuru
C) kuşak
D) kuvvet

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap B” ][/bg_collapse]

 

15) Aşağıdaki cümleleri verilen önem belirten ifadelerle tamamlayınız.
Sadece
Daha iyi
En iyi
Başlıca
Özellikle

1. ……………………………..…….. bir gelecek için eğitime gereken önem verilmelidir.
2. Bu konsere ……………………………………. senin gelmeni istiyorum.
3. Adamın elleri, …………………..………………… de parmakları çok küçüktü.
4. Para kazanmanın ………..………………………… yolu ticaretle uğraşmaktır.
5. …………………………..…….…. süt ürünleri yoğurt, peynir ve yağdır.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap ” ][/bg_collapse]

 

16) Pazara gitmeyi çok severdim. Filemi doldurmadan önce başlarım kalabalığın arasında dolaşmaya. Bir süre böylece pazarlık edenlere bakarım. “Üzüm kaça?” “Aman iyisinden koy!” “Yumurtalar taze mi?” diye peş peşe soru soranları seyretmesi öyle eğlenceli olur ki! Hele satıcıların bağırışları…

Yazar alışveriş yapmadan önce ne yaparmış?
A) Pazar yeri dışında otururmuş.
B) Yemek yermiş.
C) Fiyatlara göz atarmış.
D) Kalabalık arasında dolaşırmış.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “burun” sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır?
A) Çok para kazanınca burnu büyüdü.
B) Annem tatili burnumdan getirdi.
C) Kazada burnum kırıldı.
D) Köyüm burnumda tütüyor.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

18) “ Kalkmak” sözcüğü, aşağıdakilerin hangisinde “yükselmek, yukarı çıkmak” anlamında kullanılmıştır?
A) Yasanın bu maddesi kalkmış.
B) Köyümüzde bu âdet çoktan kalktı.
C) Terazinin bir gözü inince diğer gözü kalkar.
D) Saat onda kalkacak trene yetişmemiz zor görünüyor.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap C” ][/bg_collapse]

 

19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir sözcük kullanılmamıştır?
A) Cümlenin sonuna nokta işareti konur.
B) Fen ve Teknoloji dersi sınavı bu hafta yapılacak.
C) Mekke’de hacılar ihrama bürünür.
D) Çemberin alanını bulmayı seneye öğreneceğiz.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap D” ][/bg_collapse]

 

20) Aşağıdaki sorulardan hangisi bir isteği anlatır?
A) Bu koltukları yeni mi aldınız?
B) Bilgisayarında araştırma yapabilir miyim?
C) Bu fotoğrafları sen mi çektin?
D) Defterlerini annenle mi çektin?

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”cevap ne?” collapse_text=”cevap B” ][/bg_collapse]

 

yazılı sorularının devamını aşağıdaki yazılı kağıdı alanından görebilirsiniz.

yazılı sorularının devamını aşağıdaki yazılı kağıdından görebilirsiniz.

Bu yazılı kağıdı 5.sınıf Türkçe yazılı soruları ana kategorisinin 5 sınıf Türkçe  2 dönem 2 yazılı soruları alt kategorisine eklenmiştir. Buna benzer yazılı soruları için 5.sınıf Türkçe 2.dönem 2.yazılı soruları kategorimize bakabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantıdan 5.sınıf Türkçe 2.dönem 2.yazılı sorularını görebilir, dilerseniz indirebilirsiniz.
[embeddoc url=”https://yazili-sorulari.com/wp-content/uploads/2019/04/5_sinif-Türkçe2_donem-2.sinav_.docx” download=”all” viewer=”google”]
BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

− 4 = 3

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.