7. Sınıf Fen Bilimleri Açık Uçlu 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 Açık Uçlu 9. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 2023-2024 6. Sınıf İngilizce 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu Açık Uçlu 5. Sınıf Matematik 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 2023-2024 6. Sınıf Görgü Kuralları 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu 2023-2024 7. Sınıf Kuranı Kerim 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu 8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 Açık Uçlu 2023-2024 10. Sınıf Matematik 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu 6.Sınıf Matematik 1. Dönem 1. Yazılı Soruları Açık Uçlu 2023-2024 8. Sınıf Masal ve Destanlarımız 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (Açık Uçlu) Açık Uçlu 7. Sınıf Temel Dini Bilgiler 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 2023-2024 11. Sınıf Kimya 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu (Açık Uçlu) 10. Sınıf Kimya 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023 Açık Uçlu 9. Sınıf Kimya 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 2023-2024 6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı 1. Dönem 2. Yazılı Açık Uçlu 2023-2024 5. Sınıf Kuranı Kerim 1.Dönem 2.Yazılı Soruları Açık Uçlu 9. Sınıf Tarih 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 (Açık Uçlu) 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Açık Uçlu 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 2023-2024 10. Sınıf Biyoloji 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu 2023-2024 Açık Uçlu 6. Sınıf Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 7. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı Açık Uçlu 2023-2024 10. Sınıf Coğrafya 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (Açık Uçlu) Uzman Öğretmenlik Sınavı Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı 2023 MEB 2023-2024 6.Sınıf Peygamberimizin Hayatı 1.Dönem 1.Yazılı Açık Uçlu 2023-2024 8. Sınıf Görgü Kuralları 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu Açık Uçlu 7. Sınıf Ahlak ve Yurttaşlık Eğitimi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 6. Sınıf İngilizce 1.Dönem 2.Yazılı Soruları Açık Uçlu 2023-2024 11. Sınıf Kimya Açık Uçlu 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 2023-2024 8. Sınıf Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (Açık Uçlu) 2023-2024 8. Sınıf Masal ve Destanlarımız 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu

Sosyal bilgiler 7.sınıf 1.dönem 2.yazılı soruları

….. Ortaokulu 7. Sınıflar Sosyal Bilgiler Dersi 1. Dönem 2. Yazılı Sınavı

(Mevsimlik göç – Şeyhülislam – Subaşı – Yavuz Sultan Selim – Medrese – Külliye – Kaptanı Derya Beyin göçü – Kazasker – Veziri Azam – Kervansaray – İskan Politikası – Tımar Sistemi – Yıldırım Beyazıd )
Aşağdaki boşluklara yukarıda verilen kelimelerden uygun olanlarını getirerek doldurun.
1- Osmanlı Devletinde Donanma Komutanına ………………………………. denilirdi. 2- Osmanlı Devletinde Lise ve Üniversite düzeyindeki eğitim kurumlarına …………………. denilirdi.
3- Osmanlı Devletinde çıkarılan kanunların dinen uygun olup olmadığını denetleyen kişiye …………………………. denilirdi.
4- Osmanlı Devletinde diğer adı Sadrazam olan ve bugünkü Başbakan konumundaki kişiye …………………………. denilirdi.
5- Yurt içindeki nitelikli insanların kendilerini daha da geliştirmek, eğitimlerini daha iyi koşullarda sürdürmek için yurt dışında başka bir ülkeye göçmesine ……………………………….. denir.
6- Osmanlı Devletinde fethedilen balkan topraklarının Türkleşmesini sağlamak ve bu topraklarda kalıcı olmak için Anadolu’daki Türkleri Balkanlara yerleştirmesine ………………………………………………… denir.
7- Ankara Savaşında Timur’a yenilerek esir düşen Osmanlı Padişahı ………………………………………………. ‘tır.

1) Bir ülkedeki nüfus artışına, o ülkede doğumların ölümlerden fazla oluşu, yurt dışından yapılan göçler ve sağlık hizmetlerindeki gelişmeler önemli katkı sağlar. Buna göre, Türkiye’de nüfus miktarının yıllara göre artmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi yoktur?
A)Yurtdışından Türkiye’ye yapılan göçler B)Salgın hastalıklarla mücadelenin artmış olması
C)Köyden kente yapılan göçler D)Çocuk ölümlerinin azalması

2) Bir ülkenin gazete, dergi, radyo, televizyon gibi basın yayın araçlarında, o ülkede sağlık kurumlarının yetersiz olduğuna, pahalılığın arttığına, dış politikada yanlış kararlar verildiğine ilişkin haberler yayımlanmaktadır. Bu ülkeyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılır?
A)Basın yayın araçları ülke genelinde yaygındır. B)Halk, basın yayın araçlarını izlemektedir.
C)Bu ülkede basın yayın özgürlüğü vardır. D)Basın yayın araçları ülke yönetiminde tek yetkilidir

3) Osmanlı Devleti’nde Divan-ı Hümayun, devlet ve memleket işlerinin görüşüldüğü ve karara bağlandığı bir kuruluştur. Buna göre Divan-ı Hümayun’un günümüzdeki karşılığı aşağıdakilerden hangisidir? A) Başbakanlık B) Bakanlar Kurulu C) İç İşleri Bakanlığı D) Cumhurbaşkanlığı
4) Aşağıdaki savaşlardan hangisi Anadolu kapılarının sonuna kadar Türklere açılmasını sağlayan savaştır?
A)Malazgirt Savaşı B)Pasinler Savaşı C) Koyunhisar Savaşı D)Kösedağ Savaşı

5) Osmanlılar Rumeli ve Balkanlarda fethedilen yerlere Anadolu’dan getirilen Türk ailelerini yerleştirmişler, onlardan vergi almamışlar ve onların Anadolu’ya geri dönmelerini engellemişlerdir. Buna göre Osmanlıların böyle davranmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Balkanlardaki kültürel değerleri kazanmak istemesi
B)Bölgede kalıcı egemenlik kurmak istemesi
C)Anadolu’da siyasi birliği güçlendirmeye çalışması
D)Göçebe Türkleri bir otorite altında toplamak istemesi

6) Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’da kurulan ilk beyliklerden birisi değildir?
A)Artuklular B)Mengücekler C)Osmanoğulları D)Saltuklular

7-) Osmanlı Devletini dağılmaktan kurtararak yeniden toparlayan ve Devletin ikinci kurucusu olarak bilinen Osmanlı Padişahı hangisidir ? A) 1. Murat B) Yıldırım Beyazıt C) 1. Mehmet Çelebi D) Fatih Sultan Mehmet

8) Osmanlı Devletinde ilk Düzenli Devlet Teşkilatı hangi padişah zamanında kurulmuştur ?
A)Osman Gazi B)Orhan Gazi C) I. Murat D)Yıldırım Bayezit

9) Osmanlıda Devletin maliye işlerine bakıp, yıllık gelir ve giderleri hesaplayan Divan-ı Hümayun üyesi kimdir
A)Sadrazam B) Kazasker C)Nişancı D) Defterdar

10) Ülkemizde radyo ve televizyon yayınlarını hangi kurum denetler?
A) TRT B) RTÜK C) AA D) TDK

11) Aşağıdaki yapılardan hangisi Ülkede yapılan Ticareti kolaylaştırmak ve güvenli kılmak için yapılır ? A) Hamam B)Külliye C) Kervansaray D)Cami
12) Orhan Gazi nereyi fethederek devlete başkent yaptı A)Bilecik B)Edirne C)İstanbul D)Bursa
13) Osmanlı Devletinin yüzyıllarca üç kıtaya birden hükmetmesinde hangisi en az etkilidir ? A) Savaşçı olması B) Hoşgörülü olması C) Adaletli davranması D)Düzenli Devlet Teşkilatı
14-) Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’da kurulan II. Dönem Türk Beyliklerinden birisi değildir ? A)Ramazanoğulları B) Hamitoğulları C) Danişmentliler D) Eretna Devleti
15) Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’ya düzenlenen Haclı Seferlerinin sonuçlarından birisi değildir ? A) Skolastik düşünce zayıfladı B) Avrupalılar İslam Medeniyetini yakından tanıdı. C)Avrupa’daki zenginlikler Anadolu’ya geldi. D) Zenginleşen Avrupa’da Burjuva sınıfı ortaya çıktı.
16) Aşağıdakilerden hangisi Fatih Sultan Mehmet döneminde gerçekleşmemiştir ? A) Topkapı Sarayı yaptırıldı. B) Divan’a Sadrazam başkanlık etmeye başladı. C) Trabzon Rum İmparatorluğuna son verildi. D) Halifelik Osmanlı padişahlarına geçti.
17) Aşağıdakilerden hangisi İstanbul’un fethinin sonuçlarından birisi değildir ? A) Başkent İstanbul’a taşındı. B) Yeni Çağ kapandı, Yakın Çağ başladı. C) Osmanlı’nın Anadolu ve Rumeli toprakları birleştirildi. D) 1058 yıllık Bizans İmparatorluğu sona erdi.

18) – Padişahın yazılarına tuğrasını çeker.
– Devletin en önemli gelir kaynaklarından olan arazi kayıtlarını içeren tahrir defterlerindeki düzeltme ve değişmeleri yapar.” Özellikleri verilen Divan-ı Hümayun üyesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sadrazam B) Defterdar C) Kazasker D) Nişancı
19) * Adalet ve Eğitim işlerinden sorumlu divan üyesidir. . *Kadı ve Müderrisleri atamak, görevden almak . onun görevlerindendir. Yukarıda başlıca görevleri verilen Divan Üyesi kimdir ? A)Şeyhülislam B)Vezir-i Azam C)Kazasker D)Nişancı
20) Edirne’yi fethederek başkent yapan padişah kimdir? A) Yıldırım Beyazıt B) I.Murat Hüdavendigar C) Orhan Gazi C) I. Mehmet Çelebi
21) Aşağıdakilerden hangisi bir göç şekli değildir?
A)Bir haftalık tatile gitmek B)Üç aylığına fındık toplama işine gitmek
C)Üç yıllığına inşaatta çalışmaya gitmek D) Hiç ayrılmamak üzere İstanbul’a yerleşmek
22) “Bizler Osmanlı ordusunun en önemli birlikleri içerisinde yer alan tımarlı sipahileriz. Bizler devletten doğrudan maaş almayız .Devlet topraklarının vergileri ile geçimimizi sağlarız. Toprakları işleyen köylüden vergiyi biz alırız. Bu vergi oranında orduya asker besleriz. Toprağı boş bırakmamız halinde tımar elimizden alınır.”
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi tımarlı sipahilerin devlete sağladığı katkılar arasında gösterilemez? A- Toprağın sürekli işlenmesi sağlanmıştır. B- Vergilerin daha kolay toplanması sağlanmıştır. C-Ticaretin gelişmesini sağlamıştır. D-Devlete maddi yük olmadan güçlü ordular yetiştirilmiştir.
23) Osmanlı toplumda Müslüman, Hıristiyan, Yahudi gibi değişik din ve ırktan insanlar uzun yıllar bir arada barış içinde yaşamışlardır. Bir çok Osmanlı mahallesinde Müslümanlar ile gayrimüslimler birbirlerine komşu olarak yaşamışlar, sevinçlerini ve üzüntülerini birbirleriyle paylaşmışlardır. Aşağıdakilerden hangisi bu durumu daha iyi açıklar ? A- Osmanlı Devleti’nin geniş sınırlara ulaşması B- Osmanlı Devleti’nin güçlü bir askeri örgüte sahip olması C- Osmanlı Devleti’nin siyasi varlığının uzun sürmesi D- Osmanlı Devleti’nin adaletli ve hoşgörülü yönetim anlayışına sahip olması

Yazılı Sorularını Şimdi İndir

BENZER YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 + 7 =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.