Öyküleme nedir? Öyküleme Betimleme farkı nedir? Öyküleme Örnekleri
Öyküleme nedir?
Türkçe dersi konularından anlatım biçimleri hemen hemen her sınıf düzeyinde karşımıza çıkmaktadır. Biz de anlatım biçimlerinden öyküleyici anlatımı örnekler vererek sıkça sorulan öyküleyici anlatım nedir, öyküleyici anlatıma örnekler, öyküleyici anlatım betimleyici anlatım farklarını bu ders notumuzda ele alacağız.
Öyküleyici anlatım ile yazılan yazılar bir olayın kişi, zaman ve yer belirterek anlatıldığı yazılardır. Öyküleyici anlatımda yazıyı okuduğunuzda olay kafanızda canlanır ve öykü unsurları yazıda açıkça bellidir.
Örnek Metin:
Tavşan ile kurbağa başlama işaretiyle başlamışlar yarışa. Tavşan hızla koşmuş. Bir havuç tarlası görünce birkaç havuç yemiş derken uyuyakalmış. Uykudan uyanınca bakmış ki kaplumbağa yarışı bitirmek üzere…
Öyküleyici anlatım özellikleri
Olay okuyucunun gözünde canlandırılır.
Varlıkların başından geçenler aktarılır.
Okuyucu adeta olayın içinde yaşatılır.
Betimleme ile Öyküleme Arasındaki Fark
Öykülemede olaylar, kişi veya kişilerin başından belli bir yerde ve belli bir zamanda geçer. Betimlemede ise zaman akış içinde değildir ve kişi veya kişilerin başından geçen herhangi bir olay söz konusu değildir.
Betimleme daha çok kelimelerle resim çizme sanatıdır. Betimleyici bir yazıyı okuduğunuzda o yazıdaki tüm fiziki unsurlar gözünüzde canlanır.
Örneğin bir kişi betimlemesi okuyorsanız betimlenen kişinin saçları, gözleri, boyu hakkında bilgiler verilir ve kişi gözünüzde hemen canlanır. Öyküleyici bir anlatım ile yazılmış bir yazıyı okuduğunuzda içinde betimlenmiş ifadelere rastlamak mümkündür.
Örneğin Ali’nin Ankara macerasını ele alan bir öykü okuduğunuzda alinin yolda gördüğü ağaçların boyu, dalların yeşilliği, dağların karı vs özellikler belirtiliyorsa metinde betimleme de vardır.
- 4. Sınıf Türkçe Charlienin Çikolata Fabrikası Kitap Etkinlik Kağıdı
- Cümlenin Öğeleri Test Çöz 4. Sınıf Konu Kavrama testi
- Cümlenin Öğeleri 4. Sınıf Konu Tarama Test Soruları
- 4. Sınıf Türkçe Cümlenin Öğeleri Test Çöz
- 4. Sınıf Türkçe Özne Yüklem Bulma Etkinliği
- Özne Yüklem İlişkisi 4. Sınıf Özne ve Yüklem Nasıl Bulunur?
- Tümleç Nedir? Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci Edat Tümleci Nedir?
- Yüklem Nedir? Yüklem Nasıl Bulunur? Yüklem Türleri Nelerdir?