Maddenin Özellikleri ve Hal Değişimi Yazılı Soruları 4.sınıf

Maddenin Özellikleri 4.sınıf, Maddenin Hal Değişimi Yazılı Soruları 4.Sınıf

4.sınıf fen bilimleri yazılı soruları, 4.sınıf fen bilimleri konu anlatımı, maddenin özellikleri 4.sınıf, hal değişimi 4.sınıf test çöz, maddenin özellikleri test çöz

 

Soru1:

Madde kaç halde bulunur ? Açıklayınız.              

Cevap1: Maddelerin doğada bulunma durumlarına  maddenin  halleri  denir.

Madde doğada üç halde bulunur.

1 –  Katı ,

2 –  Sıvı ,

3 –  Gaz ,

Maddeler hâl değiştirdikçe fiziksel özelliklerini de değiştirir.

 

Soru 2:  

Katı madde ne demektir ? Katı maddelerin özelliklerini yazınız.              

Cevap2:   Belirli bir şekli ve hacmi olan maddelere  katı maddeler  denir.

1 – Belirli bir şekilleri vardır.

2 – Belirli bir hacimleri vardır.

3 – Dışarıdan bir etki olmadığı sürece  şekli değişmez.

4 – Tanecikleri arasında boşluk az olduğundan, sıkıştırılarak hacimleri  küçültülemez.

5 – Taş, cam, tahta, demir, toprak gibi maddeler katı maddelerdir.

 

Soru 3:

Sıvı maddelerin özelliklerini yazınız.              

Cevap 3 :  Sıvı maddelerin

1 – Belli bir hacimleri vardır.

2 – Belli bir şekilleri yoktur, bulundukları kabın şeklini alırlar.

3 – Tanecikleri arasında boşluk az olduğundan, sıkıştırılarak hacimleri  küçültülemez.

4 – Sıvı maddeler akışkandırlar.

5 – Su, süt, benzin ,zeytinyağı ,kolonya ,alkol gibi maddeler sıvı maddelerdir.

 

Soru 4:

Gaz maddelerin özelliklerini yazınız.              

Cevap 4 :  Gaz maddelerin

1 – Belli bir şekilleri yoktur ,bulundukları kabın şeklini alırlar.

2 – Belli bir hacmi yoktur , bulundukları kabı tamamen doldururlar.

3 – Elle tutulamaz ,gözle görülemezler. Duyu organlarımızla varlığını hissederiz.

4 – Gaz maddelerin tanecikleri katı ve sıvılara oranlar daha seyrektir. Bu nedenle daha hızlı hareket ederler

5 – Uçucudurlar.

6 – Çok kolay sıkıştırılabilirler. Gaz maddeler sıkıştırılınca hacimleri küçülür.

7 – Su buharı, oksijen, karbondioksit, helyum, azot gibi maddeler gaz maddelerdir

 

Soru 5: 

Isınma ve soğuma ne demektir ? Açıklayınız.              

Cevap 5:   Maddelerin ısı alarak sıcaklığının artmasına  ısınma denir. Maddelerin ısı vererek sıcaklığının azalmasına  soğuma denir.

 

Soru  6:

Isı ve sıcaklık kavramlarını karşılaştırınız.

Cevap  6 :  Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır.

Isı :

  • Isı bir enerji çeşididir.
  • Isı kalorimetre ile ölçülür.
  • Isı birimi kalori  (cal) ve joule (jul) dür.
  • Isı madde miktarına bağlıdır.

Sıcaklık:

  • Sıcaklık ,ısı enerjisinin maddeye olan etkisidir.
  • Sıcaklık termometre ile ölçülür.
  • Sıcaklık birimi ( ºC) derece selsiyustur.
  • Sıcaklık madde miktarına bağlı değildir.

 

Soru  7: 

Termometreyi nedir?       

Cevap  7:  Maddelerin sıcaklığını ölçmek için kullanılan alete  termometre denir. Maddelerin sıcaklığını dokunarak ölçmek yanıltıcı ve tehlikeli olabilir. Bu yüzden maddelerin sıcaklığını ölçmek için termometre kullanırız.

 

termometre nedir

 

Soru  8 :

Maddelerin sıcaklığını nasıl değiştirebiliriz ? Örneklerle açıklayınız.             

Cevap  8:  Sıcak ve soğuk maddelerin birbiriyle teması sonucu ısı alışverişi olur.

  • Isı, her zaman sıcak olan maddeden soğuk olan maddeye doğru akış gösterir.
  • Isı alan maddenin sıcaklığı artar, ısı veren maddenin sıcaklığı azalır.
  • Isı alışverişi, maddelerin sıcaklıkları eşitleninceye kadar devam eder.

 

Örnek 1: Yarısına kadar sıcak çay dolu bir bardağı, soğuk su dolu ile doldurduğumuzda çayın  sıcaklıklarında nasıl bir değişim olur ?

 

Sıcaklıkları farklı iki maddenin birbiriyle teması sırasında meydana gelen ısı alış  verişi ;

  1. Çaydan suya doğru bir ısı akışı olur.
  2. Çay ısı verir ,su ısı alır.
  3. Çay ısı verdiği için sıcaklığı azalır ve çay soğur.
  4. Su ısı aldığı için sıcaklığı artar ve su ısınır.
  5. Isı alış verişi çay ile suyun sıcaklığı eşit oluncaya kadar devam eder.

 

Soru  9 :

Hal değişimi ne demektir ? Açıklayınız.          

Cevap 9  :  Doğada maddeler katı ,sıvı ve gaz olmak üzere üç halde bulunur.  Maddelerin ısı etkisiyle bir halden başka bir hale geçmesine  hal  değişimi  denir.

*   Maddelerdeki hal değişimi ısı etkisiyle olur.

*   Maddeler hal değiştirdiğinde yapılarında değişiklik olmaz.

*   Hal değiştiren maddeler tekrar eski hallerine geri dönebilirler.

 

Soru  10:

Erime ne demektir ? Açıklayınız.            

Cevap 10 :   Katı bir maddenin ısı alarak sıvı hale geçmesine  erime  denir.

  • Buzun erimesi ,
  • Dondurmanın erimesi ,
  • Dondurmanın erimesi ,

erime ve donma

 

 

Soru  11: 

Donma ne demektir ? Açıklayınız.            

Cevap 11 :   Sıvı bir maddenin ısı vererek katı hale geçmesine donma denir.

 

 

Soru  12 : 

Buharlaşma ne demektir ? Açıklayınız.            

Cevap 12 :   Sıvı bir maddenin ısı alarak gaz hale geçmesine  buharlaşma  denir.

*  Çaydanlıktaki suyun buharlaşması,

*  Deniz ve göllerdeki suların buharlaşması ,

 

Soru  13 : 

Buharlaşma ne demektir ? Açıklayınız.            

Cevap 13 : Gaz bir maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine  yoğunlaşma  denir.

*  Gökyüzündeki su buharının yağmura dönüşmesi.

 

Soru  14:

Kaynama ne demektir ? Açıklayınız.            

Cevap  14:   Sıvının her yerinden kabarcıklar halinde hızlı buharlaşma olayına  kaynama  denir.

*  Kaynama sırasında sıcaklık değişmez.

 

Soru  15 :

Süblimleşme ne demektir ? Açıklayınız.            

Cevap 15:   Katı haldeki bir maddenin ısı alarak, sıvı hale geçmeden gaz haline geçmesine  süblimleşme denir.

*  Naftalinin ısı etkisiyle doğrudan gaz haline geçmesi süblimleşmeye örnek verilebilir.

 

 

 

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

48 + = 58

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.