Doğada yön bulma yöntemleri nelerdir?
Doğada yön nasıl bulunur?
Yönler bulunduğumuz yeri tarif etmek için faydalandığımız ifadelerdi. Bazen yolumuzu bulmak, nerede olduğumuzu anlamak için yön bulma yöntemlerini kullanırız. Yön bulmak için birçok yöntem vardır. Yazımızın devamında doğada yön bulma yöntemleri nelerdir sorusuna cevap vereceğiz.
1- Güneşten yararlanarak yön bulmak
Bilindiği gibi güneş doğudan doğar. Bu yöne doğu denmesinin nedeni de budur. Yine güneş her zaman batıda batar. Bu yüzden bu yöne batı ismi verilmiştir.
Güneşten faydalanarak yön bulmak oldukça kolaydır. Bunun için güneşin havadaki konumuna bakıp, ne taraftan doğduğunu bilmek gerekir. Güneş doğu-batı doğrultusunda hareket halinde olacağı için güneşin batmaya doğru hareket halinde olduğu yör batıdır.

Güneşin doğduğu yön doğudur. Güneşin doğduğu yön belirlendikten sonra yüzümüzü o yöne döneriz. Böylece batı arkamızda kalır. Kollarımızı ise yukarıdaki görselde gösterildiği gibi yanlara doğru açtığımızda sol kolumuz kuzeyi, sağ kolumuz güneyi gösterir.
2- Karınca yuvalarından yararlanarak yön bulmak
Karıncaların yaptıkları yuvaları hepimiz biliriz. Yuva girişlerine toprakları yığarak bir tümsek oluştururlar.

Karıncalar yuvalarını yaparken çıkardıklarını kum tanelerini kuzeye doğru yığarlar. Bu durumda karınca yuvalarının kuzeye bakan kısımlarında bu toprak birikintisi bulunur. Karınca yuvalarının girişleri ise güneye bakar.
3- Mezarlıklardan faydalanarak yön bulmak
Mezarlıklar sayesinden yön belirlemek çok kullanılan bir yöntem olmasa da bilinmesinde fayda vardır. Yön belirlemek için öncelikle bu mezarlığın Müslüman ya da Hristiyan mezarlığı olduğu bilinmelidir. Bu durum yön bulma konusunda çeşitli farklılıklar gösterir.
Eğer Müslüman mezarlığı ise:
Müslüman mezarlarının baş tarafı batıyı gösterir. Ayak tarafı ise doğuyu gösterir.
Eğer Hristiyan mezarlığı ise:
Hristiyan mezarlarının baş kısmı güney yönünü gösterirken, ayak kısmı kuzeyi gösterir.
4- Çubuk gölgesinden faydalanarak yön bulmak
Öğlen vakti güneş tepedeyken bir çubuk sayesinde yönümüzü bulabilir.

Güneşin tam tepede olduğu vakit öğlen vaktidir. Öğlenleyin bir çubuğu dikey olarak yere sabitlediğimizde çubuğun gölgeleri oluşacaktır. Bu durumda en kısa gölge boyunun olduğu yön bize kuzeyi gösterirken, onun tam karşı noktası güneyi gösterir.
5- Camilere bakarak yön bulma

Camilere bakarak yön belirleme işlemi yapılabilir. Camilerdeki mihrapların karşısındaki giriş kapıları kuzeye bakar. Şerefeye bakan kapılar ise güneyi gösterir.
6- Saatten faydalanarak yön bulmak
Eğer güneşli bir havada yönümüzü bulmak istiyorsak saatimizden faydalanabiliriz. Bunun için saatin akrebi güneşe döndürülür. Akrep güneşin yönüne doğru çevrildikten sonra saatin 12 rakamı ile akrep arasında kalan açı kuzey-güney doğrultusudur. Güneş hangi tarafa daha yakında o taraf güneydir.

7- Kutup yıldızından faydalanarak yön bulmak
Geceleri yönümüzü bulmak için Kutup Yıldızı’ndan yararlanırız. Kutup Yıldızı gökyüzündeki en parlak yıldızdırve her zaman kuzeyi gösterir. Yüzümüzü Kutup Yıldızı’na döner ve kollarımızı iki yana açtığımızda önümüz kuzey, arkamız güney, sağımız doğu ve solumuz batı yönünü gösterir.

8- Yosunlardan faydalanarak yön bulmak
Ağaçlar, taşlar ve kayaçlar yosun tutarlar. Bu yosun tutulan kısımlar kuzey yönünü gösterir. Ormanda yürüdüğümüzde ağaçların yosun tutan taraflarının kuzeyi gösterdiğini bilmeliyiz. Kuzeyden esen rüzgar ve yağış ağaçların kuzey taraflarının yosun tutmasına neden olur.

Dikkat : 4. sınıf sosyal bilgiler ders notları kategorisinde yer alan bu ders notumuza benzer içerikleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca 4. sınıf sosyal bilgiler testleri ile bilgilerinizi sınayabilirsiniz.
- Beslenmede teknoloji 4. sınıf konu anlatımı
- Kullandığınız ve çevrenizde gördüğünüz teknolojik ürünleri düşününüz. Bu ürünleri kullanım alanlarına göre gruplandırarak her gruba bir ad veriniz.
- Evde, okulda ve dışarıda hangi teknolojik ürünleri kullanıyorsunuz?
- 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Sayfa 91-92 Cevapları
- Deprem öncesinde yapılması gereken şeyler nelerdir?
- Fırtınalardan korunmak için neler yapılmalıdır?
- İnsanlar hangi hareketleriyle selin bir doğal afete dönüşmesine yol açabilir?
- Çığ tehlikesinden korunmak için neler yapılmalıdır?