7.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

7.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIF Temel Dinî Bilgiler DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

 

1) İsmet ve Berat orucun bireysel ve toplumsal faydaları konusunda babalarıyla konuşuyorlardı. İsmet orucun toplumsal, Berat orucun bireysel faydalarının daha fazla olduğunu söylüyordu.
Aşağıdakilerden hangisi Berat’ın savunacağı fikirlerden biri olamaz?

a)Oruç ile Allah’a olan inancımızı göstermiş oluruz.
b)Oruç ile Müslümanlar arasında sevgi paylaşımlar artar.
c)Oruç kişinin sağlıklı olmasını sağlar.
d)Oruç insana sabrı öğretir.

Cevap: B

 

2) Allah, hanginizin daha ……………………… davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır…” (Mülk suresi, 2) Boşluğa hangi kelime getirilirse sorumluluk bilinci anlatılmış olur.
A) güzel
B) zeki
C) kibar
D) hoşgörülü

Cevap: A

 

3) Aşağıdakilerden hangisi Allah’a karşı olan sorumluluklarımızdan değildir?
A)Namaz Kılmak
B)Oruç Tutmak
C)İman Etmek
D)Küfür Etmek

Cevap: D

 

4) “Bu Kuran, ayetleri üzerinde düşünsünler ve aklı olanlar ders alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek kitaptır.” Ayetine göre Kur’an’ı göndermesindeki asıl amaç nedir?
A) Ramazan ayında okunsun diye
B) Mezarlık ziyaretlerinde okunsun diye
C) Okunsun ve sevap kazanılsın diye
D) Okunup anlaşılsın ve hayata geçirilsin diye

Cevap: D

 

5) I-İnsanlar bir bedenin farklı organları gibidirler; bir organ rahatsızlanırsa di­ğerleri
de rahatsız olur.
II – Her kim eli dar olan borçluya kolaylık gösterirse, Allah da dünya ve ahirette ona
kolaylık gösterir.
III – Fakirleri araştırıp bulunuz, görüp gözetiniz.
IV – Komşusu açken tok yatan bizden değildir.
Yukarıda verilen hadislerden hangileri dinimizin yardımlaşma ve dayanışmaya
verdiği önemi gösterir?

a) I, II ve III
b) II, III ve IV
c) I, II, III ve IV
d) I, III ve IV

Cevap: C

 

6) Aşağıdakilerden hangisi kaderle ilgili kavramlardan değildir?
A)Kaza
B)Alın yazısı
C)Tevekkül
D)Ecel

Cevap: A

 

7) Kur’an’da Bakara suresi 186. ayette şöyle denilmektedir:“Kullarım beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki) gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.” Aşağıdaki bilgilerden hangisi ayette dile getirilmemiştir?
A) Doğru yolu Allah’ın davetine uymakla bulabiliriz.
B) Allah, her duayı duyar ve değerlendirir.
C) Allah, aracıya gerek duymayacak şekilde insanlara yakındır.
D) Camide dua etmek daha sevaptır

Cevap: D

 

8) I. Aranızda sevgi ve merhamet peyda etmesi de onun (var lığının) delillerindendir
II. “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız.”
III. “Müminler ancak kardeştirler..
IV. Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.”
Yukarıdaki ayet ve hadislerden hangisi İslam’ın farklı bir niteliğinden bahsetmektedir?

A)I
B) II
C) III
D) IV

Cevap: D

 

9) “De ki: O Allah birdir…O,doğurmamış ve doğmamıştır.Onun hiçbir dengi yoktur.”
Yukarıdaki İhlas suresinde Allah’ın hangi özelliğinden bahsedilmektedir?

A) Her şeyi Allah’ın yarattığından
B) Allah’ın her şeye gücü yetmesinden,
C) Allah’ın her yerde olduğundan
D) Allah’ın eşi ve benzeri olmadığından

Cevap: D

 

10) İşte bu (Kur’an), kendisiyle uyarılsınlar, Allah’ın
ancak bir tek tanrı olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri iyice düşünüp öğüt alsınlar diye insanlara (gönderilmiş) bir bildiridir.” “Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür.”
Yukarıdaki ayette İslam dininin hangi özelliğinden bahsedilmiştir?

A)Tevhid dinidir
B)Dünya ve Ahiret dinidir.
C)Evrenseldir
D)Akla önem verir

Cevap: D

 

11) Aşağıdakilerden hangisi İslam dinine göre bilgi kaynakları arasında yer almaz?
A) Vahiy
B) Akıl
C) Rüyalar
D) Duyu organları

Cevap: C

 

12) Peygamberimizin sözleri, davranışları ve sahabelerin yapmış olduğu olumlu davranışları onaylamasına ne ad verilir.
A) Meal
B) Tefsir
C) Vahiy
D) Sünnet

Cevap: D

 

13) “ Kim kütü söz ve davranışları terk etmezse, onun yemesini ve içmesini terk etmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur”
Peygamberimizin bu sözüne göre orucun temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A-) Oruçlu iken davranışlarımıza daha dikkat etmek
B-) Oruca imsakla başlamak
C-) Akşam iftar vaktine kadar bir şey yememek ve içmemek
D-) Ramazandan sonra bayram yapmak

Cevap: A

 

14) AŞAĞIDA VERİLEN CÜMLELERİN KARŞILARINA DOĞRU İSE (D) YANLIŞ İSE (Y) YAZINIZ 
Beka Allah’ın Subuti sıfatlarından birisidir ( )
Vahdaniyet Allah’ın Zati sıfatlarından birisidir ( )
5 Vakit namazın toplam farz rekat sayısı 40’tır ( )
Deve’nin zekat miktarı 6 deve için 1 tane koyundur ( )
Es-salatü hayru’n mine’n-nevm ifadesi yalnız sabah ezanından kullanılır ( )

Cevap:

 

15) Ayşe Hanım 17 Ocak 2014 tarihinde sahip olduğu malları hesaplayarak zenginlik ölçüsüne sahip olduğunu belirlemişti. Aradan bir yıl geçtikten sonra bu zenginlik ölçüsünün devam ettiğini görüp zekâtını bir kaç ihtiyaç sahibi arasında paylaştırmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi Ayşe Hanım’ın zekât verdiği kişiler arasında yer alamaz?

A) Hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan kız kardeşi Hanife Hanım.
B) Borçlu olan komşusu Osman Bey.
C) Üniversite öğrencisi olan ve maddi sıkıntı çeken oğlu Ertuğrul
D) Maddi sıkıntı içinde olan iş arkadaşı Hacer Hanım.

Cevap: A

 

16) Aşağıdakilerden hangisi namazın dışındaki farzlarından birisi değildir?
A)Hadesten Taharet
B)Niyet
C)Kade-i Ahire
D)Necasetten Taharet

Cevap: C

 

17) ’Emre Bey’in 3 arabası,4 evi,1 de holdingi vardır.Emre Bey her yıl bir kez malının 1/40 ni ihtiyaç sahiplerine Dağıtmaktadır.Emre Bey bu yaptığın İslam’ın 5 şartından,malla yapılan bir ibadet olduğunu söylüyor.’
Emre Bey’in yaptığı ibadet hangisidir?

A)Oruç
B)Hac
C)Umre
D)Zekat

Cevap: D

 

18) Aşağıdakilerden hangisi bilginin kaynaklarındandır?
A)toprak
B)çamur
C)Vahiy
D)Tablet

Cevap: C

 

19) arın (zenginlerin) mallarından zekat al. Onunla kendilerini temizlemiş ve arındırmış olursun” (Tevbe Sûresi 103. ayet)
Yukarıdaki ayette verilmek istenen asıl mesaj aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Zekat mal ile yapılan bir ibadettir.
B) Zekat Müslümanlar arasında yakınlaşmayı sağlar.
C) Zekat ile zengin malını temizlemiş olur.
D) Zekat İslam’ın şartlarından biridir.

Cevap: C

 

20) “Kim kötü söz ve davranışları bırakmazsa, onun yemeyi içmeyi terk etmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur.”
“Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.”
Bu hadislere dayanılarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşamayız?

a)Oruçken kimsenin kalbi kırılmamalıdır.
b)Oruç tutarken yalan söylenmemelidir.
c)Oruç daha önceki milletlere de farz kılınmıştır.
d)Fakirlere ve düşkünlere yardım edilmelidir.

Cevap: C

 

 

Temel Dinî Bilgiler Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

[embeddoc url=”https://yazili-sorulari.com/wp-content/uploads/2018/12/7.-sınıf-temel-dini-bilgiler-1.-dönem-2.-yazılı-soruları-1.docx” download=”all” viewer=”google” text=”7.Sınıf Temel Dini Bilgiler 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019 Şimdi İndir”]

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

63 + = 71

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.