7.Sınıf Din Kültürü 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

7.Sınıf Din Kültürü 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIF Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

 

1) İnsanların sevap ve günahlarını yazan meleklere ne denir?
A) Mikail
B) Münker Nekir
C) Kirâmen kâtibin
D) İsrafil

Cevap: C

 

2) Ramazan ayını önemli kılan iki temel özellik aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?
A) Oruç – Namaz
B) Namaz-Kur’an
C) Kur’an – Oruç
D) Zekât – Namaz

Cevap: A

 

3) Kişinin belli bir mazeretten dolayı tutamadığı orucun yerine ramazan sonrasında güne gün orucunu tutmasına nedir ?
a) Kefaret
b)Kaza
c) Savm
d) Fidye

Cevap: B

 

4) Ramazan Bayramına kavuşmuş olan kişiler, bunun bir şükrü olarak ihtiyaç sahibi kimselerin sabah ve akşam olmak üzere iki öğünlük yiyecek masraflarını karşılarlar. Maddi durumu iyi olan kişilerin vermesi vacip olan bu sadakaya ne ad verilir? 
A-Zekât
B-Fidye
C-Ulufe
D-Fitre

Cevap: D

 

5) AŞAĞIDAKİ CÜMLELERDEN DOĞRU OLANIN BAŞINA ‘D’ YANLIŞ OLANIN BAŞINA ‘Y’ KOYUNUZ.
( ) Ramazan orucunu tutmakla yükümlü olmak için akıllı, sağlıklı ve ergenlik çağına ulaşmış olmak gerekir.
( ) Oruç tutan insan, kendisini bütün kötü iş ve davranışlardan uzak tutmasa da olur.
( ) Hastalar, yolcular, oruç tutamayacak kadar yaşlı olanlar ve canı istemeyen sağlıklı Müslüman insanlar ramazan ayında oruç tutmayabilirler.
( ) Oruçlu olduğunu unutarak herhangi bir şey yiyip içmek orucu bozmaz.
( ) Muharrem Ayı’nın dokuz, on ve on birinci günlerinde oruç tutmak sünnettir.

Cevap:

 

6) Ali: Kutsal kitabımız Kuran, ramazan ayında indirilmeye başlamıştır.
Hasan: Kadir Gecesi Ramazan ayındadır.
Hamza: Ramazan ayı oruç ayıdır.
Enes: Peygamberimiz Ramazan ayında doğmuştur.

Yukarıda bazı öğrencilere ait görüşlere yer verilmiştir. Hangi öğrencinin görüşü doğru olarak kabul edilemez? 
A) Enes
B) Hamza
C) Hasan
D) Ali

Cevap: A

 

7) Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Batıl inançların çoğu bilgisizlikten kaynaklanır
B) Batıl inançlar Dini konuların yanlış anlaşılıp yorumlanmasından kaynaklanır.
C) Ölmüş bir insan insanlarla bağlantı kurabilir.
D) Sihir ve büyü Dinimizce hoş görülmemiştir.

Cevap: C

 

8) Aşağıdakilerden hangisi oruç ibadetinin topluma kazandırdıklarından biri değildir?
a) Fitre ve zekatlar bu ayda ihtiyaç sahiplerine verilir
b) İnsanlar daha çabuk sinirlenir
c) Fakirlerin ve açların karınları doyar
d) Toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı artırır

Cevap: B

 

9) Ramazan ……………………………….ayıdır.
Yukarıdaki cümlede boşluğa hangisinin gelmesi uygun değildir? 

A) Dayanışma
B) Sabır
C) Rahmet
D) Hac

Cevap: B

 

10) Aşağıdakilerden hangileri özürleri nedeniyle tutamadıkları ramazan orucu yerine fidye verirler?
I- 90 kilometreden uzağa yolculuk edenler
II- Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar
III- İyileşmesi kesinlikle umulmayan hastalar
IV- Emzikli veya gebe kadınlar

A) I-III
B) I-II
C) II-III
D) II-IV

Cevap: C

 

11) Peygamberimizin oruçla ilgili “Kim kötü söz ve davranışları bırakmazsa, Allah’ın onun yemesini ve içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur.” hadisinden çıkarılabilecek en doğru yargı hangisidir? 
A- Kötü söz ve davranış kişiyi alçaltır.
B- Oruçlu sadece yeme içme gibi bedensel ihtiyaçlardan değil; her türlü kötü söz ve davranışlardan da uzak durmalıdır.
C- Allah kötü söz söyleyenleri sevmez.
D- Yapılan kötülükler oruçla bağışlanacaktır.

Cevap: B

 

12) Aşağıdakilerden hangisi meleklere iman etmenin bireysel kazanımlarından biri olamaz?
A-Kişiyi iyilik yapmaya teşvik eder.
B-Kişiyi kötülük yapmaktan alıkoyar.
C-Meleklere inanan kişi, kendisine yapılan her iyiliğin Allah tarafından yapıldığını bildiği için, kendisine iyilik yapan kimseye teşekkür etme gereği hissetmez.
D-Kişi yalnızlık hissine kapılmaz.

Cevap: C

 

13) Dünyamızda geçekleşen bazı olaylar vardır. Kışla birlikte ağaçların kuruyup adeta öldüğünü görürüz. İlkbahar geldiği zaman da bu ağaçların yeşerdiğine tanık oluruz. Kuran-ı Kerim’de bitkilerin sonbaharla birlikte sararıp toprağa karışması, ilkbaharla da tekrar canlanması gibi örnekler yer alır.
Yukarıdaki örnekler aşağıdakilerden hangisinin varlığına kanıt olarak gösterilmiştir?

A) Ölümün kaçınılmaz bir gerçek olduğuna
B) Yeniden diriltilmenin mümkün olduğuna
C) Dünyadaki düzeni Allah’ın kurduğuna
D) Dünya hayatının varlığına

Cevap: B

 

14) Hz. Muhammed (s.a.v.): “Herhangi biriniz oruçlu olduğu zaman kötü söz söylemesin ve bağırıp çağırmasın. Eğer biri kendisine sataşırsa hemen “Ben Oruçluyum desin” demiştir.

Yukarıdaki hadis çerçevesinde aşağıdaki davranışlardan hangisini yaparsak doğru olmaz?
A)Oruçlu iken bağırıp çağırmamalıyız
B)Oruçluyken zor durumda kalınca yalan söylenebilir.
C)Oruçlu iken arkadaşlarımızla kavga etmemeliyiz
D)Oruçlu insan kötü sözler söylememelidir

Cevap: B

 

15) Ramazan ayına özgü olarak hazırlanıp dağıtılan, orucun başlama ve bitme zamanını, namaz vakitlerini gösteren çizelgeye ne denir?
a) Cizre
b) İmsakiye
c) Çizelge
d) Fitre

Cevap: B

 

16) “Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona biri kötü söz söylerse, ‘Ben oruçluyum.’ desin.”
Bu hadiste aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

A) Müslümanların dargın olmamaları
B) Oruçluyken toplumdan uzak yaşanması
C) Kötülüğe iyilikle karşılık vermenin önemi
D) Orucun insanı kötülüklerden koruması gerektiği

Cevap: D

 

17) AŞAĞIDAKİ CÜMLELERDEN DOĞRU OLANIN BAŞINA ‘D’ YANLIŞ OLANIN BAŞINA ‘Y’ KOYUNUZ.
( ) Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayının Kadir Gecesinde Hz. Muhammed’e indirilmeye başlanmıştır.
( ) Mâûn Sûresi Dini yalanlayan, iyilikten uzak duran kimselerden bahseder.
( ) Fıtır sadakasının diğer adı fidyedir.
( ) Hz. Muhammed sadece Arap toplumunun peygamberidir.
( ) “Bin Aydan Daha Hayırlı Olan Gece” ile kastedilen Kadir Gecesi’dir.

Cevap:

 

18) K. Kerim hangi gecede indirilmeye başlanmıştır?
A-Berat Gecesinde
B-Miraç Gecesinde
C-Kadir Gecesinde
D-Hiçbiri

Cevap: C

 

19) Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
Gördün mü o hesap ve ceza gününü yalanlayanı! İşte o, yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kimsedir. Onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar. Ufacık bir yardıma bile engel olurlar.’
Yukarıdaki ayetlerde verilmek istenen mesajlar nelerdir? Düşüncelerinizi maddeler halinde veya paragraf şeklinde arka sayfaya belirtiniz.

Cevap:

 

20) Sürekli sağlık sorunu olanlar ve yaşlılık gibi nedenlerle oruç tutamayanlar, Ramazan ayı boyunca her gün bir ihtiyaç sahibi kimseyi doyurmak zorundadırlar. Buna ……………. adı verilir.
Metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) fitre
B) adak
C) fidye
D) sadaka

Cevap: C

 

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

[embeddoc url=”https://yazili-sorulari.com/wp-content/uploads/2018/12/7.-sınıf-din-kültürü-1.dönem-2.-yazılı-soruları-2018-2019-1.docx” download=”all” viewer=”google” text=”7.Sınıf Din Kültürü 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019 Şimdi İndir”]

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.