5.Sınıf Türkçe 2.Dönem 1.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018 2019

…. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF TÜRKÇE DERSİ 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI 

5.sınıf türkçe 2.dönem 1.yazılı soruları ve cevapları, türkçe 5.sınıf 2.dönem 1.yazılı soruları, 5.sınıf türkçe yazılı soruları ve cevapları

AD-SOYAD:

NO:

1) “Sağlığına dikkat etmeyen Ali, abur cubur yiyen bir çocuktu.” cümlesinde Ali’nin hangi özelliği vurgulanmaktadır?
A) Çok para harcaması
B) Beslenmesine dikkat etmemesi
C) Yemeği çok sevmesi
D) Çok ders çalışması

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]

 

2) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde kişiler arasında bir karşılaştırma yapılmıştır?
A. Senin boyun benimkinden daha uzun.
B. Bu çantanın rengi diğerlerinden daha güzel.
C. O köpeğin tüyleri, benim köpeğiminkiler kadar kıvırcık değil.
D. Bu kitabın kapağı diğerlerinden daha kalın.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

3) I. Çünkü dolabındakiler bayağı eskimiş.
II. Çünkü başım çok ağrıyor.
III. Çünkü o beni seviyor.
IV. Çünkü bütün notlarım beş geldi.
Aşağıdakilerden hangisi, bu tümcelerden birinin nedeni değildir?

a. Bugün fazla keyfim yok.
b. Uzun zamandır bu kadar mutlu olmamıştım.
c. Yeni kıyafetler alması gerekiyor.
d. Kerem’le gezmeyi çok seviyorum.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

4) “İğne” sözcüğü aşağıdaki tümcelerin hangisinde yan anlamıyla kullanılmamıştır?
A. Eline aldığı iğne ile çorabının söküğünü dikmeye çalışıyordu.
B. Sökülen pantolonunun paçalarını çengelli iğne ile tutturdu.
C. Gemideki pusulanın iğnesi hiç hareket etmiyordu.
D. Bütün öğrencilerin iğneden korktuğunu söyledi.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sebep – sonuç” ilişkisi yoktur?
A) Sınava iyi hazırlandığından başarılı oldu.
B) Tatilde gördüğü yerleri arkadaşlarına anlattı.
C) Geç kaldığı için annesinden özür diledi.
D) Sporcu, dereceye girince takıma alındı.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]

 

6) I. benzer
II. yetişen ağaca
III. susuz
IV. çocuk
V. kitapsız büyüyen
Yukarıdaki kelime ve kelime gruplarıyla kurallı ve anlamlı bir cümle oluşturulur sıralama nasıl olur?

A – V-III –IV– II – I
B – V–IV –III–II -I
C- II–III–V-IV –I
D- III–II–I–V–IV

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem tamlayan hem de tamlananda ses olayı vardır?
A)Dağın yamacına evler kurulmuş?
B)Hadi koparalım bağın salkımlarını.
C)Kim kırdı dolabın kapağını?
D)Herkesin bir sorunu var.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

8) Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisinin arasındaki anlam ilişkisi diğerlerinden farklıdır?
A – yün-kazak
B – cam-bardak
C – ağaç-kağıt
D – masa-örtü

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

9) Sıcacık çavdar ekmeğiyle kırk kuruşluk kaşar peyniri aldım. Vapurun bomboş bir kanepesine, birinci mevkiden sızan ışıkların iki pencere arası loş yerini seçerek oturdum. Akşam yemeğimi yedim. Ekmek biraz tuzsuz geldi ama yine de keyifle bitirdim yemeğimi.

Bu parçada aşağıdaki duyulardan hangisiyle ilgili ayrıntıya yer verilmemiştir?
A) Görme
B) Tatma
C) İşitme
D) Dokunma

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

10) Aşağıda koyu yazılan kelimeleri “-lı, li, -lü, -lük, -luk, -cu, -siz” eklerinden uygun olanlarla tamamlayınız. 
1. Gün……… yaşantımızın büyük çoğunluğunu çalışmakla geçiririz.
2. Her öğrenci fark……… özelliklere sahiptir.
3. Bugün ün……… bir komedyenin filmini izleyeceğim.
4. Yol……… yapmayı çok severim.
5. Bazı kitaplar resim………, bazıları ise resim……… olabiliyor.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap ” ][/bg_collapse]

 

11) Aşagıdaki sözcüklerin hangisine ünlü harf geldiğinde ünlü düşmesi görülmez
A)burun
B)beyin
C)ayak
D)alın

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

12) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde abartı vardır?
A) Piknikte bir fıkra anlattı, bütün sınıf çok güldük.
B) Piknikte, arkadaşlarımla güzel bir gün geçirdim. C) Anneciğim, doğum günümde bana sürpriz yaptı.
D) Doğum gününde dağ kadar bir pasta yaptırmış.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

13) Aşağıdakilerin hangisinde “o” sözcüğü, bir ismin yerine kullanılmıştır? 
A- Yağmur yağdığı için o gün pikniğe gidemedik.
B- Kaleden o eşsiz manzarayı izlemek çok zevkliydi.
C- Diğer arkadaşları gibi o da yaşlılara yer verdi.
D- Arkadaşlar, o arada işin çoğunu halletmişler.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

14) Aşağıdaki tümcelerin hangisi “öznel” nitelik taşımaktadır?
A. Sana koyu renk giysiler çok yakışıyor.
B. Şehrin en büyük ilçesinde iki tane okul var.
C. Kalemlikte tam tamına on iki kalem vardı.
D. Yazarın beklenen şiir kitabı bu ay çıkacakmış.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır? 
A) Mahallemizin çocukları uçurtma uçuruyorlar.
B) Misafir odasına geçti.
C) Yolun özelliklerini anlattı.
D) Gün boyu çalıştığı için gözleri ağrıdı.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

16) Çoğul eki almadığı hâlde birden fazla varlığı karşılayan isimlere “topluluk ismi” denir.
Buna göre aşağıdaki cümlelerden hangisinde topluluk ismi yoktur?

A-Babam ve annem ağaçtaki elmaları topladı.
B-Ailesiyle beraber oturuyordu.
C-Bizim takım bir türlü istenen oyunu sergileyemedi.
D-Uzaklarda bir çoban, sürüsünü otlatıyordu.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

17) Aşağıdaki tümcelerin hangisi söyleyenin kişisel düşüncesini içermemektedir?
A. Hayvanlarla insanlar arasında bir bağ olduğunu düşünüyorum.
B. Bilim bir çok yöntem ve tekniği bünyesinde barındırır.
C. Alışveriş yapmaktan çok hoşlanırım.
D. Kitap okumak insanın kendini geliştirmesini sağlar.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]

 

18) “İç” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dış” sözcüğünün karşıt anlamlısı olarak kullanılmıştır?
A) Bu haberi duyunca içim içime sığmadı.
B) Olanlar karşısında içim kan ağlıyor.
C) Bayram temizliği bu kez içime sindi.
D) Araba, tarlanın içinden geçti.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

19) ‘Bir sabah vakti, Kayıkçı Halil eski sandalıyla karşıya geçmek için küreklere asılıyordu.’

Yukarıdaki parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?
A) Kim?
B) Ne zaman
C) Niçin?
D)Nerede?

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

20) “İki çocuk hiç korkmadan dağın tepesine çıkmış.” Bu cümledeki “tepe” sözcüğünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Birinin yanı başı
B. Bir şeyin en üstteki bölümü
C. Bir yerin, bir nesnenin tam hizası
D. Başın üstte kalan bölümü

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”zoom” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]
Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim
Aşağıdaki bağlantıdan 5.sınıf türkçe 2.dönem 1.yazılı kağıdını görebilir, dilerseniz indirebilirsiniz.
[embeddoc url=”https://yazili-sorulari.com/wp-content/uploads/2019/03/5_sinif-Türkçe2_donem-1.sinav_-3.docx” download=”all” viewer=”google” text=”5.sınıf türkçe 2.dönem 1.yazılı kağıdını Şimdi İndir”]
BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 2 = 1

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.