5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

………………… OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI


Ad-Soyad:

No:

 

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde boş bırakılan yere “ancak” sözcüğü getirilemez?
A) Her şey ………… bizimle gelmek istedi.
B) Sizinle ….……… bir şartla anlaşabilirim.
C) Ali çok yaramaz ………….. oldukça zekidir.
D) Gerçeği anladı …………. iş işten geçmişti.

Cevap: A

 

2) “Sağlığına dikkat etmeyen Ali, abur cubur yiyen bir çocuktu.” cümlesinde Ali’nin hangi özelliği vurgulanmaktadır?
A) Çok para harcaması
B) Beslenmesine dikkat etmemesi
C) Yemeği çok sevmesi
D) Dengeli beslenmesi

Cevap: B

 

3) ”ileri” sözcüğü, hangi cümlede “mecaz” anlamda kullanılmıştır?
A) Balık tutabilmek için oltayı daha ileri atmalısın.
B) Şu masayı biraz daha ileri çekebilir misin?
C) Ama sen de çok ileri gitmeye başladın.
D) Fazla ileri gitmeyin artık dönüyoruz.

Cevap: C

 

4) “Güzel havalarda annemler büyük Göksu Parkı’na doğru gezintiye çıkarlardı. Küçük ördeklere yem atarlardı.”
Bu parçada geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisi, varlıkların özelliklerini(sıfat) bildirmemektedir?

A) güzel
B) büyük
C) yem
D) küçük

Cevap: C

 

5) Aşağıdaki kelimelerden hangisi çokluk (çoğul) anlamı ifade etmektedir?
A) Yazar
B) Sahne
C) Doktorlar
D) Dişçi

Cevap: C

 

6) Mert o gün sabahtan akşama kadar evde annesinin yanındaydı. Arkadaşları dışarıda oynarken o, annesine yardım etmeyi tercih etti. İş yaparken yorulmuştu. ………. Annesine yardım ettiği için mutluydu.

Yukarıdaki metnin akışına göre noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Fakat
B) Çünkü
C) Yani
D) Hatta

Cevap: A

 

7) ‘’ileri” sözcüğü, hangi cümlede “mecaz” anlamda kullanılmıştır?
A) Balık tutabilmek için oltayı daha ileri atmalısın.
B) Şu masayı biraz daha ileri çekebilir misin?
C) Bu sözlerinle çok ileri gitmeye başladın.
D) Fazla ileri gitmeyin artık dönüyoruz.

 

Cevap: C

 

8) “için” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisine neden-sonuç anlamı katmamıştır?
A) Yanıma gelmediği için ona küstüm.
B) Çok çalıştığı için başarılı oldu.
C) Sulanmadığı için çiçekler soldu.
D) Annem için hediye aldım.

Cevap: D

 

9) Aşağıdaki deyimlerden hangisi “çok sinirlenmek” anlamındadır?
A) Leb demeden leblebiyi anlamak
B) Gözü korkmak
C) Canından bezmek
D) Küplere binmek

Cevap: D

 

10) (1) Futbol 22 kişiyle oynanan bir spor dalıdır. (2) Herkesin izlerken zevk aldığı bir şeydir. (3) Bir futbol maçı normal süre olarak 90 dakika oynanır. (4) Bu süre sonunda rakibine üstünlük sağlayan takım galip sayılırı.
Futbol ile ilgili bilgi verilen cümlelerden hangisi “öznel” cümledir?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

Cevap: B

 

11) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi sıfat tamlamasıdır?
a) Okulun bahçesinde kediler dolaşıyordu.
b) Eren. sarı kediyi çok sevmişti.
c) Hiç çekinmeden kediyi yakaladı.
d) Ancak derse girmeyi unutmuştu.

Cevap: B

 

12) ‘’Boğaz’da bir sabah vakti, genç bir kayıkçı eski ağır sandalını akıntıya karşı sürüklemek için bütün sarsılan kuvvetiyle küreklere asılıyordu. Bir sel gibi akan küçük dalgalarla boğuşuyordu.Bu didinme onu yormuştu.’’
Paragrafa göre ‘’kim, ne zaman, nerede, nasıl?’’ sorularının sırasıyla doğru cevabı aşağıdakilerden hangisidir?

A)genç kayıkçı-Boğaz’da-akşam-yorgun
B)kayıkçı-Üsküdar-bir sabah vakti-kuvvetlice
C)genç kayıkçı-bir sabah vakti-Boğaz’da-yorgun
D)yazar-eski ağır sandal-akıntıya karşı-perişan

Cevap: C

 

13) Aşağıdaki kelimelerden hangisi sözlükte diğerlerinden daha önce yer alır? 
A) Kitapçı
B) Kütüphane
C) Kulak
D) Küçük

Cevap: A

 

14) Hayatta olan veya olacak hissi veren olayları bir ölçü ile anlatan, hayalde tasarlanan ilgi çekici birtakım olayları anlatarak okuyanda heyecan veya zevk uyandıran yazıdır. Bu yazı türünde kişiler azdır, bir tek olay anlatılır. Olayın yaşandığı zaman, yer ve kişiler belirlidir. Bunlar kısa yazılardır.
Yukarıda açıklaması verilen metin türü hangisidir?

A)Hikâye
B) Masal
C) Roman
D) Anı

Cevap: B

 

15) Eş sesli kelimeler yazılışları aynı fakat anlamları farklı olan kelimelerdir.
Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli kelime vardır?

a) Bugün havuzda yüzmekten yoruldum.
b)Genç adam yürüdükçe yoruldu.
c)Annem evi temizlerken yorulmuş.
d)Bu sınav bizi çok yordu.

Cevap: A

 

16) -Aşağıdaki tarihlerden hangisinin yazımı doğrudur?
A)19 Mayıs 1919
B)19 mayıs 1919
C)19/mayıs /1919
D)19. Mayıs. 1919

Cevap: A

 

17) Evde oturarak günlerini geçiren Keloğlan’ın tembelliğine ninesi artık dayanamamış. Açmış ağzını, yummuş gözünü. Keloğlan, ninesi söylenip dururken kılını bile kıpırdatmıyormuş. Yine yan gelip yatıyormuş. ‘’ ………’’ derler ya, Keloğlan’ın aklı da hayaller dünyasındaymış.
Parçadaki boşluğa gelebilecek en uygun deyim hangisidir?

A)Aklından zoru olmak
B)Akıl erdirememek
C)Akla hayale gelmez
D)Aklı bir karış havada

Cevap: D

 

18) Hiçbir zafere çiçekli yoldan gidilmez.
Aşağıdaki sözlerden hangisi yukarıdaki cümleyle aynı doğrultudadır?

A) Büyük hedeflere çile çekerek, emek vererek ulaşılır.
B) Planlı hareket ederek güzel günlere ulaşırız.
C) Zafere ulaşmak için emek kadar şans da gerekir.
D) Başarı merdivenlerine zeki insanlar tırmanabilir.

Cevap: A

 

19) “Bugün öğretmenimiz bir duyuru yaptı.” cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur? 
A) Neden?
B) Ne zaman?
C) Kim?
D) Ne?

Cevap: A

 

20) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de”nin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?
A. Çocuklar arka bahçede oynuyor.
B. Son yıllarda çevre kirliliği iyice arttı.
C. Kardeşim de her gün bunu izler.
D. Aradığım kitap dolabım da duruyormuş.

Cevap: D

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

[embeddoc url=”https://yazili-sorulari.com/wp-content/uploads/2018/12/5.türkçe-1.dönem2-2.docx” download=”all” viewer=”google” text=”5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019 Şimdi İndir”]

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.