5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

 

1) Biz denizin çocukları şen gemiciler
Fırtınalı, ıssız enginleri severiz
Hayatımız köpürmüş dalgaya benzer
Rüzgârların ninnisiyle uyur kalbimiz.
Bu dizelerde hangi varlık kişileştirilmiştir?

A)Deniz
B)Dalga
C)Rüzgar
D)Fırtına

Cevap: C

 

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım
vardır?

A) Üç yıldır Keçiören’de oturuyoruz.
B) Türkiye’de 81 il vardır.
C) Ballıca Mağarası, Tokat’ın güneyinde yer alır.
D) Kitap okumaktan herkes keyif alır.

Cevap: D

 

3) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde karşıt anlamlı kelimeler bulunmamaktadır? 
A)    Gece gündüz demeden çalışıp durdu.
B)    Kimse yoğurdum ekşi demez.
C)    Her yokuşun bir de inişi vardır.
D)    Gençlerin hepsi ayağa kalkarak yaşlılara yer verdi.

Cevap: B

 

4) Onun arsası için yüksek bir meblağ teklif ettiler.
Bu cümlede “meblağ” kelimesi ne anlama gelmektedir?

A) Ceza
B) Para
C) İyilik
D) İkna

Cevap: B

 

5) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde benzetme yapılmamıştır?
A) İstanbul’un taşı toprağı altındır.
B) Hepimiz, çocuklar gibi şendik.
C) Ahmet,burslu sınavı kazandığı için sevinçliydi.
D) Gözlerinin maviliği gökyüzünü andırıyordu.

Cevap: C

 

6) Hangi atasözünün anlamım diğerlerinden tümüyle farklıdır? 
A)Birlikten kuvvet doğar.
B)Bir elin nesi var ,iki elin sesi var.
C)Ev alma komşu al.
D)El ele vermeyince taş yerinden oynamaz.

Cevap: C

 

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir anlatım vardır?
A)Şiir beni çok duygulandırdı.
B)Şiir yazana şair denir.
C)Şairin ilk şiir kitabı daha güzeldi.
D)Şair de şiirleri gibi hassas.

Cevap: B

 

8) Aşağıdaki atasözlerinin anlamlarını karşılarına yazınız. 
Hayır dile komşuna, hayır gelir başına. ………………………………………………………..

Gülme komşuna, gelir başına. …………………………………………………………

Gülme Komşuna, gelir başına …………………………………………………………

Ev alma, komşu al. ………………………………………………………….

Cevap:

 

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ULAMA” vardır?
a)Berat bu konuyla ilgili soru istemişti.
b)Fatih pek istekli görünmüyordu.
c) Ezgi ile Sude buna karşı çıkmamıştı.
d) Ben de bu soruyu sormaya karar verdim.

Cevap: B

 

10) 1.Her gün düzenli olarak spor yapmalıyız.
2.Spor yapmazsak daha çok hasta oluruz.
3.Sağlıklı kalmak için yediğimiz şeylere dikkat etmeliyiz.
4.Düzenli spor yaptığı için sağlıklıydı.
Yukarıdaki cümlelerden hangisi amaç-sonuç anlamı taşımaktadır?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

Cevap: D

 

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı anlatım vardır?
a)Dünya kadar işim var.
B)Dünya , Güneşe yakındır.
c)Dünya, Güneşten çok daha küçüktür.
d)Dünya’nın uydusu hangi gezegendir?

Cevap: A

 

12) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kelimenin karşıtı değil olumsuzu verilmiştir? 
A)inmek-çıkmak
B)gitmek-gitmemek
C)almak-vermek
D)gülmek-ağlamak

Cevap: B

 

13) Bir parkta iki çocuk bankın birine oturmuş tartışıyorlardı. Çocuklardan küçük ve sarı saçlı olanı sürekli “Hayır, senin dediğin gibi değil.” diyordu. Yavaşça çocukların yanına yaklaştım. Bir matematik sorusunun çözümü üzerine tartışıyorlardı. O an anladım ki çalışmak isteyen her yerde çalışabilir. İmrenmedim değil çocuklara.
Parçadan, aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Parkta iki çocuğun ders çalıştığına
B) Küçük ve sarı saçlı olanın sürekli itiraz ettiğine
C) Çocukların matematik sorusu çözdüğüne
D) Çocukların aynı sınıfta olduklarına

Cevap: D

 

14) “Yalnız” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangilerinde aynı anlama gelecek şekilde kullanılmıştır?
1.Artık bu evde yalnız yaşamak istemiyorum.
2.Sana yardım ederim yalnız bir şartım var.
3.Yalnız ben çözdüm o zor soruyu.
4.Köyde yalnız kalınca içi hüzün dolmuştu.

A) 1-2
B) 2-3
C) 1-3
D) 1- 4

Cevap: D

 

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla duygusal ifade yer almaktadır?
A) Filmi izlerken hem ağladım hem güldüm.
B) Yarışmaya kabul edildiğini öğrenince yüzü güldü.
C) Canının yandığını yüzünün şeklinden anladık.
D) Davranışlarıyla hepimiz gurur duyuyoruz.

Cevap: A

 

16) ’’Voleybol oynamayı seviyordu “yalnız” okul takımına seçilemedi.’’ Cümlesindeki altı çizili sözcüğün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilemez?
A)ama
B)fakat
C)çünkü
D)ancak

Cevap: C

 

17) Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü ve ekleri yanlış ayrılmıştır?
A) ÇÖPLÜK: – Çöp-lük
B) SAATÇİ: – Saat-çi
C) BİLEKLİK: – Bil-ek-lik
D) KUŞLAR: – Kuş-lar

Cevap: C

 

18) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hayal ürünü unsurlar yer almaktadır.
A)Ağaç iki yılda uzayıp evin boyuna ulaştı.
B)Gece olunca çiçekler piyano çalıyordu.
C)Bu çocuk eğitilirse başarılı bir lider olabilir
D)Sıcağın etkisiyle karlar kısa sürede eridi.

Cevap: B

 

19) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ayrı yazılması gereken “de” bitişik yazılmıştır? 
A) Bizim kedide hiç pire olmaz.
B) Çantamda kalan simit bayatlamış.
C) Yerde gördüğün çöpleri alıver.
D) Bu kalemde kalın yazıyormuş

Cevap: D

 

20) 1-Erzurum daha soğukmuş
2-Ülkemizde şiir; roman ve öyküden az okunuyor
3-Van’da ve Elazığ’da mağaza açmış.
4-Benim şiirim de bu şiir kadar güzel.
Yukarıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmamıştır?

A)1
B)2
C)3
D)4

Cevap: D

 

 

Türkçe Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

[embeddoc url=”https://yazili-sorulari.com/wp-content/uploads/2018/12/5.türkçe-1.dönem2-1.docx” download=”all” viewer=”google” text=”5.Sınıf Türkçe 1.Dönem 2.Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019 Şimdi İndir”]

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.