5 Sınıf Paragrafta Anlam Testi ve Cevapları

Paragrafta Anlam 5.Sınıf Türkçe Testi Çöz

paragrafta anlam 5 sınıf testi çöz, 5 sınıf paragraf soruları test, türkçe dersi 5.sınıf paragrafta anlam testi çöz, 5.sınıf türkçe dersi etkinlik ve çalışma kağıtları

 

5. SINIF TÜRKÇE PARÇADA ANLAM TESTİ

1-

Garibim;
Ne bir güzel var avutacak gönlümü,
Bu şehirde,
Ne de bir tanıdık çehre;
Bir tren sesi duymaya göreyim,
İki gözüm,
İki çeşme.
(Orhan Veli Kanık)

Bu şiirin ana duygusu aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?
A) Pişmanlık

B) Yalnızlık

C) Özlem

D) Hayranlık

 

2-

Sema , çiçek kokulu bir bahçenin içerisinde, parlak bir güneşin altında tenine değen hafif bir
rüzgarın verdiği ferahlıkla hayatını sürdürmeyi öyle çok istiyordu ki…
Yukarıdaki cümlede aşağıdaki duyulardan hangisi ile ilgili bir ayrıntı yoktur?
A) Görme

B) Koklama

C) Dokunma

D) Tatma

 

3-

Çocuğunuza ayırdığınız zamanın süresi değil kalitesi önemlidir. Eğer bu beraberlikten iki taraf da
zevk alıyorsa kaliteli bir beraberlik var demektir. Birlikte yürüyüşe çıkmak, çocuk parkına gitmek,
piknik yapmak, akşam yemeğinden sonra ailece çaylı-pastalı sohbet emek, birlikte televizyonda
kaliteli bir film veya program izlemek, uyku saatinde çocuğunuza masal veya kısa bir hikâye okumak
ilk anda aklımıza gelebilen kaliteli beraberliklerdir.
Bu parçadan aşağıdaki seçeneklerden hangisine ulaşılamaz?
A) Çocuklara fazla zaman ayırmak, onlarla iyi zaman geçirmek anlamına gelir.
B) Her iki taraf da mutlu oluyorsa yapılan iş faydalı olmuştur.
C) Çocuğa vakit ayırmak demek, onun da mutlu olacağı etkinlikleri yapmak demektir.
D) Ailecek yapılacak bazı etkinlikler paylaşmak adına atılan güzel adımlarıdır.

 

4-

Doğru, dengeli, çeşitli, yeterli beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya çocukluk yaşlarından
itibaren başlanmalıdır. Aksi halde; azalan aktiviteler, ev dışındaki sağlıksız ve kilo yapıcı besinlerin sık
alınması, televizyon ve bilgisayarın karşısında daha çok vakit geçirme çocuk ve gençlerde şişmanlık
hastalığına sebep olabilmektedir. Kahvaltının mutlaka yapılması, mümkün oldukça aile ile birlikte
evde yemek yenmesi, fiziksel aktivite arttırılması sağlıklı olmak için dikkat edilmesi gereken
konulardır.
Çocukluk yaştan itibaren yapılmaya başlanması önerilenler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Yeterli beslenme
B) Dengeli beslenme
C) Doğru beslenme
D) Düzenli uyku

 

5-

İnsanoğlu, binlerce yıldır doğaya egemen olmak istemiştir. Bunun sonucunda da rahat bir nefese,
bir tutam yeşile, bir yudum temiz suya hasret kalmıştır. İnsanlar dünyayı öylesine kirletmiştir ki
yarattıkları çöplükte şimdi boğulma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar.
Bu paragraf bir yazının hangi bölümünden alınmıştır?(2006 – DPY ve Bursluluk)
A) Giriş

B) Başlık

C) Gelişme

D) Sonuç

 

6-

Okulda bir arkadaşımın sıraya adını yazdığını görünce biraz sinirlendim. Ona, bunu neden yaptığını
sorduğumda bana güldü. Belki sizin de çevrenizde böyle yaramaz arkadaşlarınız vardır. Bence onlara
okuldaki her eşyanın bize emanet olduğunu söyleyin. Ben de öyle yaptım. Sıra arkadaşım utana sıkıla
özür diledi benden. Ama ben ona bütün sınıftan af dilemesi gerektiğini söyledim. Çünkü okul
hepimizin. Hatta bizden sonra gelen miniklerin. Öyleyse kendi eşyalarımızdan daha fazla onların temiz
ve sağlam kalmasına dikkat etmeliyiz.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Hatalı olduğumuzda özür dilemeliyiz.
B) Okul eşyalarına zarar verenleri uyarmalıyız.
C) Okul eşyalarına zarar verenleri okul idaresine bildirmeliyiz.
D) Okul eşyalarını korumada dikkatli olmalıyız.

 

7-

1) Oturduğum yerden hayvanların birbirine yaklaşmalarını seyrederim.
2) Bir müddet bütün köylüler gibi ben de varlığımızı çevirmiş olan ateş çemberini unuturum.
3) O zaman sürüye nezaret etme sırası bana düşer.
4) Kaygısız ve engin tabiatın kucağında, ben de kaygısız ve engin biri olurum.
5) Hasan yemeği yedikten sonra çok defa yere uzanıp uykuya dalar.
Yukarıdaki cümlelerle bir paragraf oluşturmak için sıralama nasıl olmalıdır?(2005 – DPY ve Bursluluk)
A) 5 – 3 – 1 – 2 – 4

B) 4 – 2 – 5 – 1 – 3

C) 3 – 1 – 5 – 2 – 4

D) 1 – 3 – 2 – 4 – 5

 

8-

(1) Çocuklarınızla birlikteyken iyi bir dinleyici olmalısınız. (2) Çocuklar duygularını, hayallerini,
düşüncelerini, sevinçlerini, endişelerini, korkularını çekinmeden dile getirmeli ve sizinle paylaşmalıdır.
(3) Çocuklarını dinlemeyen anne-babalar onları tanımakta güçlük çekerler. (4) Çocuğunuzu ne kadar
iyi tanırsanız, yeteneklerini tanıma konusunda da o kadar gerçekçi olursunuz?
Bu parçanın ana fikri numaralandırılmış cümlelerin hangisinde verilmiştir?
A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

 

9-

Bedava yaşıyoruz, bedava ;
Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;
Yağmur çamur bedava;
Otomobillerin dışı,
Sinemaların kapısı,
Camekânlar bedava;
Peynir ekmek değil ama
Acı su bedava;
Kelle fiyatına hürriyet,
Esirlik bedava;
Bedava yaşıyoruz, bedava.
Bu şiirin başlığı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Hava

B) Bedava

C) Yaşamak

D) Hürriyet

 

10-

Kırmızı renk, her yere farklı anlamlar yükler. Manavda domates, Adana’da kan kırmızı karpuz,
Ereğli’de mis kokulu çilek… Hastanede ameliyathaneye son anda yetiştirilen kan…
Bu parça aşağıdakilerden hangisini anlatmaktadır?
A) Kırmızı rengin çok sevilmesi
B) Kırmızı rengin dikkat çekici olması
C) Kırmızı rengin kişilere çağrıştırdıkları
D) Kırmızı renginin kullanıldığı yerler

 

11-

“Mutluluk ve sağlığın ……………….., yaşama sevincidir.”

Cümlesinde boş bırakılan yere, aşağıdaki sözcüklerden hangisi getirilebilir?(2003 – DPY ve Bursluluk)
A) Sonucu

B) Gereği

C) Anlamı

D) Sırrı

 

12-

Doğayı yenebilmek için, onun gücünün büyüklüğünü kabul etmek gerekir. Eğer bu kabul
edilmezse doğanın gücünün büyüklüğünü kabul etmek gerekir. Eğer bu kabul edilmezse doğanın
gücünün nereden geldiği bilinemez ve onun gücünü ortadan kaldırmak ya da gücünün yarattığı
olumsuzlukları gidermek için önlemler alınamaz. Depremi, tayfunu, sel felaketini, erozyonu, tsunamiyi
yenmek, doğanın bu güçlerini kabullenip tanımadan nasıl mümkün olabilir?
Aşağıdakilerden hangisi bu parçanın anahtar kelimelerinden biri değildir?
A) Çevre kirliliği
B) Erozyon
C) Doğanın gücü
D) Doğa

 

13-

Zaman zaman düşeriz kaygı çukuruna, içimiz yanar, yüreğimiz burkulur, rahatımız kaçar,
huzurumuz uçar gider ama çukura çakılıp kalmayız. Çukurun devamlı sakinlerinden olmayız. Çukur bir
tünele dönüşür…
Paragraf aşağıdaki cümlelerin hangisiyle tamamlanmalıdır?
A) ve ilelebet orda kalırız.
B) umut ışığı yanar, çıkar gideriz.
C) biz de o tünelde saplanıp kalırız.
D) tünelin de çıkışı yoktur.

 

14-

“ Bir dikili ağacım bile yok ama…”

cümlesi aşağıdakilerden hangisiyle devam ettirilemez?(2005 –DPY ve bursluluk)
A) sayısız dostum var.
B) kimseye de muhtaç değilim.
C) çok şükür sağlığım yerinde.
D) sanıldığı kadar da varlıklı değilim.

 

15)

Gana, Kamerun, Nijerya ve Sudanlı kaçak göçmenleri taşıyan tekne Libya’dan yola çıktı. Derme
çatma tekne 6 gün Libya açıklarında sürüklendikten sonra battı. İki balıkçı teknesinin kurtarma girişimi
sonuç vermedi. Bölgede bulunan bir Malta gemisi onlara bir yardım eli uzattı. Kaptan yukarı
çıkmalarına izin vermediği için göçmenler, geminin çektiği ton balığı ağlarına tutundular.
Bu haber yazısına göre aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yanlış verilmiştir?
A) Olay nerede gerçekleşmiştir? – Libya açıklarında.
B) Olay nedir? – Göçmenleri taşıyan teknenin batması.
C) Olay ne zaman gerçekleşmiştir? – Altı gün önce.
D) Olayda kim/kimler var? – Gana, Kamerun, Nijerya ve Sudanlı kaçak göçmenler, kaptan.

16)

Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir?
A) Bir akşam yemeğe gitmek üzere evden çıkmıştım.
B) Bunun gibi yanlışlar yapılmamalı.
C) Fakat onu ne kadar sevdiğinin hiçbir önemi yoktu.
D) Sen de öyle yaparsan kaybedersin.

 

17-

1- O gün başkanın sözünü dinleyip şehre gittim.
2- Oturup ağabeyim Sadık’ın mektubuna cevap yazdım.
3- Kardeşlerim, mektuplarını babama yazarlardı; postacı zarfı anneme verirdi.
4- Mektupları okumak, cevaplandırmak ise benim görevimdi.
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerle bir paragraf oluşturulursa hangisi dışarıda kalır?
A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

 

18-

“İnsanın sevinçli ve mutlu günlerinde çok dostu olur. Fakat zor günlerde dost kalmak, üzüntüleri
paylaşmak özveri gerektirir. İşte bu özveriyi gösterenler gerçek dostlardır.”
Paragrafında anlatılan düşünceye aşağıdaki atasözlerinden hangisi uygundur?
A) Dostun attığı taş baş yarmaz.
B) Dost dostun ayıbını yüzüne söyler.
C) Dost başa, düşman ayağa bakar
D) Dost kara günde belli olur.

 

19-

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel yargı vardır?
A) Annem çok güzel bir kadındır.
B) Kahramanmaraş Akdeniz Bölgesi’nde yer alır.
C) Kitap okumayı herkes sever.
D) Yarın tatile gideceğiz.

20-

Başkalarına karşı tavırlarımızda her zaman ölçülü olmalıyız. Nerede başlayıp nerede duracağını
bilmek bir fazilet işidir. Ya kendimizi kontrol altına alacağız ya da şahsımızın kontrol altına alınmasına
izin vereceğiz. Yani…
Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) baltayı taşa vurmayınız.
B) kaş yapayım derken göz çıkarabiliriz.
C) çizmeyi aşmamak gerekir.
D) pabuç pahalıya mal oldu.

 

CEVAP ANAHTARI
1-B  2-D  3-A  4-D   5-A  6-C  7-A   8-D  9-B   10-C   11-D   12-A   13-B  14-D  15-C  16-A  17-A  18-D  19- B  20-C
BENZER YAZILAR

3 Responses

  1. Hilalis dedi ki:

    İşaretleme özelliği getirebiliir misiniz lütfen ;r

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 + 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.