5.Sınıf Deyimler ve Atasözleri Test Çöz

5.Sınıf Türkçe Atasözleri ve Deyimler Test Çöz

5 sınıf atasözleri testi çöz, türkçe dersi 5 sınıf deyimler testi çöz, 5 sınıf türkçe dersi atasözleri ve deyimler testi çöz, 5 sınıf etkinlik ve çalışma kağıtları

Aşağıdaki Deyimler ve Atasözleri 5.Sınıf Test Soruları

 

1-‘Kardeşime nazar değmiş.” cümlesinde kullanılan deyimin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?

A)    Göze gelmek
B)    Gözden çıkmak
C)    Göze girmek
D)    Gözden düşmek
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

2. Aşağıdakilerden hangisi atasözüdür?

A)    Dünyada hiçbir dost insana kitaptan daha yakın değildir.
B)    Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
C)    Gerçek arkadaş sağlık gibidir,değeri yok olunca anlaşılır.
D)    Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar.
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

3. Aşağıdakilerden hangisi ”Ateşle oynamak” deyiminin karşılığıdır?

A)    Ateşi yakmak
B)    Çok tehlikeli işlere karışmak
C)    Bir olayı abartmak
D)    Ateşin derecesini arttırmak
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]

 

4. Aşağıdakilerden hangisi ”atasözleri” için doğru değildir?

A)    Kimin tarafından ve ne zaman söylendiği belli değildir.
B)    Atalarımızın deneyimlerinin sonucunda oluşan sözlerdir.
C)    Toplumun ortak malı değildir.
D)    Az sözle çok anlam ifade eden sözlerdir.
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

5. Hangi cümlede deyim yoktur?

A)    Yaptıklarıyla dile düştü.
B)    Annem kimseye dil uzatmaz.
C)    Bahçedeki çiçekler bile dile gelmiş.
D)    Hastalanınca dedemin dili kızarmış.
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

6. ‘Kardeşim veli toplantısından sonra mum gibi oldu.” cümlesindeki mum gibi olmak söz grubu aşağıdakilerden hangisidir?

A)    deyim
B)    atasözü
C)    argo
D)    terim
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap A” ][/bg_collapse]

 

7. ‘Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.” atasözünün taşıdığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?

A)    yakınlık
B)    deneyim
C)    tekrar
D)    eşitlik
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]

 

8. ‘Yaşanılanları duyunca tepem attı.” cümlesinde yer alan ”tepem attı/tepesi atmak”deyiminin anlamını aşağıdakilerden hangisi karşılar?

A)    Çok üzüldüm.
B)    Çok sinirlendim.
C)    Çok düşündüm.
D)    Çok kararlıyım.
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap B” ][/bg_collapse]

 

9. ‘El” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim olarak kullanılmamıştır?

A)    Kardeşim ele avuca sığmıyor.
B)    Konuyu yeni baştan ele aldık.
C)    Dünden beri elim acıyor.
D)    Yaptığı işi yeniden elden geçirmesini söyledik.
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap C” ][/bg_collapse]

 

10. ‘İç” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde başka bir sözcük ile öbekleşerek deyimleşmemiştir?

A)    Kazayı görünce içim cız etti.
B)    Senin gibi içten pazarlıklı adamlarla iş yapmam ben.
C)    Sabahtan beri açtı, içi kazınıyor ama belli etmemeye çalışıyordu.
D)    İnsan içindeki sevinçleri paylaşmak ister.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ icon=”arrow” expand_text=”Cevap Ne?” collapse_text=”Cevap D” ][/bg_collapse]

 

Buna benzer daha fazla 5. sınıf türkçe dersi etkinlik kağıtları, testleri, çalışma kağıtları için buraya tıklayarak 5 sınıf etkinlik ve çalışma kağıtları sayfamıza gidebilirsiniz.

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 1 = 1

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.