İlkokul Okul Zümre Başkanları Toplantı Tutanağı Açık Uçlu 9. Sınıf Coğrafya 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 Açık Uçlu 5. Sınıf Kuranı Kerim 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 11. Sınıf Tarih Açık Uçlu 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 2023-2024 11. Sınıf Kimya 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (Açık Uçlu) 8. Sınıf Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 Açık Uçlu Açık Uçlu 5. Sınıf Görgü Kuralları 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 Açık Uçlu 9. Sınıf Kimya 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 2023-2024 9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu Açık Uçlu 6. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 2023-2024 8. Sınıf Ahlak ve Yurttaşlık Eğitimi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu 2023-2024 10. Sınıf Kimya 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (Açık Uçlu) 5.Sınıf Ahlak ve Yurttaşlık 1.Dönem 2.Yazılı Soruları Açık Uçlu 2023-2024 8. Sınıf İnkılap Tarihi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu 2023-2024 2023-2024 7. Sınıf Matematik 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu Açık Uçlu 8. Sınıf Görgü Kuralları 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 Açık Uçlu 6. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 6.Sınıf Matematik 1. Dönem 1. Yazılı Soruları Açık Uçlu Açık Uçlu 8. Sınıf Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 Açık Uçlu 8. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 Açık Uçlu 7. Sınıf Afet Bilinci 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 2023-2024 8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu 9. Sınıf Coğrafya 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 (Açık Uçlu) 5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem 2.Yazılı Soruları Açık Uçlu 2023-2024 (Açık Uçlu) 10. Sınıf Matematik 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023 7. Sınıf Sosyal Bilgiler 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu 2023-2024 2023-2024 7. Sınıf Sosyal Bilgiler 1. Dönem 2. Yazılı Açık Uçlu 2023-2024 6. Sınıf Çevre Eğitimi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu 2023-2024 5. Sınıf Temel Dini Bilgiler 1. Dönem 2. Yazılı Soruları Açık Uçlu 9. Sınıf Kimya 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2023-2024 (Açık Uçlu)

4.Sınıf İnsan Hakları Dersi Önemli Sorularla Konu Anlatımı

4.Sınıf İnsan Hakları Önemli Konular için Sorular

Soru 1)

İnsanı insan yapan temel özellikler nelerdir?

cevap:

özgürlük

sorumluluk

akıllı olmak

düşünebilmek

okumak

erdem

vicdan  vb.

 

Soru2

İnsan olmak nedir?

Cevap2

“Bir insan acı duyabiliyorsa canlıdır. Başka insanın acısını duyabiliyorsa insandır.”

 

Soru3. Toplumsal bunalımların, kavgaların, anlaşmazlıkların, kıskançlıkların ve bencilliklerin sebebi nedir? Bunun düzeltmenin yolu nedir?

Cevap3.Toplumsal bunalımların, kavgaların, anlaşmazlıkların, kıskançlıkların ve bencilliklerin sebebi sevgi eksikliğidir. Bunu düzeltmenin yolu ise sevgiyi, saygıyı öğrenmek ve yaşamaktır. Hoşgörülü olmaktır. İnsanı olduğu gibi kabul etmektir.

 

Soru 4.

İnsanı insan yapan Erdemli İnsan, Eğitimli İnsan ve Hoşgörülü İnsanın anlamını yazınız.

Cevap 4

Eğitimli insan: Özgür düşünebilen, vicdan sahibi insandır.

Erdemli insan : Adil, faydalı ve kendini kontrol edebilen insandır.

Hoşgörülü insan: İnsanları olduğu gibi kabul eden insandır.

 

Soru 5  

İnsan hakkı nedir? Tanımlayınız

Cevap 5.İnsanların doğuştan sahip oldukları vazgeçilmez ve devredilemez haklarına “İnsan Hakkı” denir.

 

Soru 6.

İnsanın doğuştan gelen temel hakları nelerdi?

Cevap 6. Yaşama, Beslenme, Barınma, Kişi dokunulmazlığı, Özel yaşam, Özgürlük, Düşünce ve inanç, İşkence görmemek, Eşitlik, Eğitim alma, Dokunulmazlık, Haberleşme, Çalışma, Yerleşme, Evlenme

 

Soru7

Haklarımıza kendi yaşamınızdan örnekler veriniz.

Cevap7 *Eğitim hakkı  *Seçme ve seçilme hakkı    *Oyun oynama hakkı   *Seyahat hakkı   *Düşünce hakkı …

 

Soru 8.

Eşitlik nedir?

Cevap 8. Toplumdaki bireylerin belli konularda aynı haklara sahip olmasıdır.

 

Soru 9.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ne zaman kabul edilmiştir?

Cevap 9. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 1948 yılında kabul edilmiştir.

 

Soru 10

Yaşama hakkı nedir?

Cevap 10 Yaşama hakkı insanın doğumu ile kazandığı bir haktır. Bu hakkımız devletimizin güvencesi altındadır.

 

Soru 11

Çocuk Hakları Sözleşmesi ne zaman kabul edilmiştir?

Cevap11 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmiş. 2 Eylül 1990’da yürürlüğe girmiştir.

 

Soru 12

Çocuk Hakları Sözleşmesi neyi amaçlar?

Cevap 12 Çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış içindeki bir aile ortamında yetişmesini amaçlar.

 

Soru 13

Çocuk Hakları Sözleşmesinin dört temel ilkesi nedir?

Cevap 13

1-Ayırım gözetmeme

2- Çocuğun yüksek yararı

3- Yaşama ve Gelişme Hakkı

4- Katılım Hakkı

 

Soru 14

Çocuk İle Yetişkinin Farklılıkları Nelerdir?

Cevap 14

Çocuk; 0 ile 18 yaş arasındaki insandır.

Yetişkin; Mesleğini seçen, yeni bir aile kurmaya hazırlanan bireylerdir.

Anne ve babalar para kazanır. Aileyi geçindirir ve çocuklarına rahat bir yaşam sunar.

Çocuklar ev işlerine yardımcı olur ve derslerine çalışır.

Yetişkinler;Bir meslek sahibidir.  Seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Evlenir ve aile kurar. Otomobil kullanabilir

 

Soru 15

Yaş ilerledikçe neler değişir?

Cevap 15 İnsan büyüdükçe fiziksel olarak, zihinsel olarak değişir. Hakları, özgürlükleri ve sorumlulukları da değişir.

 

2.ÜNİTE : HAK, ÖZGÜRLÜK VE SORUMLULUKLAR

 

Soru 16.

Hak nedir?

Cevap 16:

Hukuk düzeninin bireylere tanıdığı yetkilerdir.

Bireyin kendi yaşamını istediği gibi yönlendirmesidir.

Haklarımızı kullanırken başkalarının haklarına saygı duymalıyız yani haklarımız sınırlıdır diyebiliriz.

 

Soru 17.

Özgürlük nedir?

Cevap 17. Bireyin istediği her şeyi, başkalarına zarar vermeden yapabilmesidir.

Özgürlük olmadan haklarımızı kullanamayız. Örnek; ülkemiz düşman işgalinde iken seçme seçilme hakkımızı, din ve vicdan özgürlüğümüzü, düşünce özgürlüğümüzü kullanamayız.

 

Soru18.

Sorumluluk nedir?

Cevap18. Başkalarının haklarına saygı duymak, kendi davranışlarımızın sonuçlarına katlanmaktır.

 

Soru 19.

Öğrenci ve çocuk olarak hangi sorumluluklarınız vardır?

Cevap 19.

Öğrenci olarak                                           Çocuk olarak

  • Okul kurallarına uymak                    *Annemize, babamıza yardım etmek.
  • Sınıf kurallarına uymak                    *Odamızı toplamak.
  • Ders dinlemek,                               * Elektriği, suyu tasarruflu kullanmak
  • Ödevlerimizi yapmak                       *Kardeşimizi sevmek, korumak, büyüklerimizi saymak.

 

Soru 20.

Hak, özgürlük ve sorumluluk arasındaki ilişkiyi kuvvetlendiren değerler nelerdir?

Cevap 20. Sevgi ve saygıdır. Bireyleri bir arada tutar ve ailede öğrenilir

 

 

 

 

BENZER YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

23 − = 22

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.