4. Sınıf İnsan Hakları 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

4. Sınıf İnsan Hakları 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:………………….. No:……..

1) Arda 10 yaşındadır. Buna göre Arda aşağıdakilerden hangisini yapması Arda’nın haklarından değildir?
A) Ders çalışması
B) Ev işlerinde annesine yardım etmesi
C) Okuldan sonra işe çalışmaya gitmesi
D) Arkadaşlarıyla tenefüste oyun oynaması

Cevap: C

 

2) Aşağıdaki boşlukları verilen kelimelerle uygun olarak tamamlayınız.

düşünme– sorumlu — çocuk — yaşama hakkı — temel haklar
1. Tüm ülkelerde 18 yaşından olanlar …………………….. olarak tanımlanır.
2. İnsanlar hem kendilerine hem de çevresine karşı ………………… dur.
3. İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği ………….. ‘sidir.
4. ……………………….. olmadan diğer haklarımız kullanılamaz.
5. Kişiler ……………………… başkalarına devredemezler.

Cevap: 1: çocuk — 2: sorumlu — 3: akıllı — 4:yaşama hakkı — 5: temel haklarını

 

3) Kişinin herhangi bir şey üzerinde, tartışılmaz ve herkes tarafından kabul edilmiş yetkisine ne denir?
A)özgürlük
B) değer
C) sorumluluk
D) hak

Cevap: D

 

4) Aşağıdakilerden hangisi insani değerler arasında yer almaz ?
A) Hoşgörü
B) Ön yargı
C) Kardeşlik
D) Adalet

Cevap: B

 

5) Mehmet’in 6 yaşındaki kardeşi okula başlamıştır. Buna göre Mehmet’in kardeşi hangi hakkını kullanmaya başlamıştır?
A) Yaşama hakkını
B) Eğitim hakkını
C) Seçilme hakkını
D) Seçme hakkını

Cevap: B

 

6) Aşağıdakilerden hangisi haklarımızdan değildir?
A) Eğitim hakkı
B) Seçilme hakkı
C) Başkasının eşyasını izinsiz alma hakkı
D) Boş zamanlarda oyun oynama hakkı

Cevap: C

 

7) İnsanlarla ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A) İnsan akıllı bir varlıktır
B) İnsanlar özgürdürler
C) İnsanlar her istediklerini yapabilirler
D) İnsanlar düşünebilen varlıklardır.

Cevap: C

 

8) Aşağıda verilen tanımların doğru olanlarına “D” yanlış olanlara, “Y” yazınız.
1- (……) İnsanların sadece kendisine karşı sorumlulukları vardır.

2- (……) Hak ve özgürlüklerimiz kısıtlandığında üzülürüz.

3- (……) Ödevlerimizi yapmak çevreye karşı sorumluluklarımızdandır.

4- (……) Sorunları çözerken uzlaşı içinde olmalı ve şiddetten kaçınmalıyız.

5- (……) Çocukların sahip olduğu hak ve özgürlükler ülkeden ülkeye değişir

Cevap:

 

9) Aşağıdakilerden hangisi çocuk hak­larından biri değildir?
A) Kavga etme
B) Beslenme
C) Giyinme
D) Eğitim alma

Cevap: A

 

10) İnsanın tarihi olması ve geçmişini bilmesi ona nasıl bir fayda sağlar?
A. Doğar
B) Büyür
C) Okula gider
D) Geleceğine yön verir

Cevap: D

 

11) Kürşad insan hakları ve yurttaşlık dersinde aşağıdakilerden hangisini yaparsa hakkını doğru kullanmamış olur?
A) Derste öğretmenine soru sorması
B) Öğretmenini dikkatlice dinlemesi
C) Birisi konuşurken sözünü kesmesi
D) Öğretmeninden izin alarak lavaboya gitmesi

Cevap: C

 

12) Anayasamızın 15.maddesinde bazı durumlarda temel haklarımızın kısıtlanabileceği veya durdurulabileceği bulunmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumlardan biri değildir?

A) Savaş durumunda
B) Sıkıyönetim durumunda
C) Doğal afetlerde
D) Yaz tatillerinde

Cevap: D

 

13) Çocukların yararı gözetilerek oluşturulan hakların tamamına ne denir? 
A) İnsan hakları
B) Çocuk hakları
C) Temel haklar
D) Ödev

Cevap: B

 

14) Ali harçlıklarını biriktirerek çok sevdiği oyuncağını almıştır. Ancak oyuncağı eve getirip baktığında kırıldığını görmüştür.
Buna göre Ali’nin oyuncağı geri götürü değiştirmesi hangisi ile daha iyi açıklanır?

A) Sorumluluk
B) Zorunluluk
C) Hakkı
D) İsteksizliği

Cevap: C

 

15) Bilge öğretmen sınıfında başkan seçecektir. Bunun için öğrencilerden başkanlık için aday olanların tahtaya çıkmasını istemiş ve sınıfın geri kalanına seçecekleri kişinin ismini yazmasını istemiştir.
Buna göre aday olan öğrenciler hangi hakkını kullanmıştır?

A) Eğitim hakkı
B) Yaşama hakkı
C) Çalışma hakkı
D) Seçilme hakkı

Cevap: D

 

 

İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

[embeddoc url=”https://yazili-sorulari.com/wp-content/uploads/2018/12/Yeni-Microsoft-Office-Word-Belgesi-9.docx” download=”all” viewer=”google” text=”4. Sınıf 1. Dönem İnsan Hakları 2. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019 Şimdi İndir”]

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Güvenlik − 3 = 4

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.