2018-2019 4. Sınıf Fen Bilimleri 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları

2018-2019 4. Sınıf Fen Bilimleri 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları

…………………. OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:

No:

1) Aşağıdakilerden hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır?
a. Kolonya.
b. Zeytin yağı.
c. Fındık yağı.
d. Tere yağı.

Cevap: A

 

2) Talaş, demir tozu ve kumdan oluşan karışımı hangi yöntemlerle ayrıştırabiliriz?
A) Süzdürme-buharlaştırma
B) Buharlaştırma-yüzdürme
C) Eleme-süzdürme
D) Yüzdürme-mıknatısla ayırma

Cevap: D

 

3) Mıknatıslardaki itme ve çekme kuvvetine ne ad verilir?
a. Manyetik kuvvet
c. Ağırlık kuvveti
c . Yer çekimi kuvveti
d. Basınç kuvveti

Cevap: A

 

4) Aşağıdakilerden hangisi yeryüzünde doğal olarak oluşmamıştır? 
A) Akarsular
B) Dağlar
C) Köprüler
D) Rüzgar

Cevap: C

 

5) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına (Y) koyunuz
1. (…..) Katı maddelerin belirli bir şekilleri yoktur.
2. (…..) Mıknatıs demiri çekerken, nikel ve kobalt gibi maddeleri çekmez.
3. (…..) Kaslarımız iskeletimizle birlikte hareket etmemizi sağlar.
4. (…..) Plastik ördek suya atıldığı zaman suda yüzer.
5. (…..) Kırmızı ışığa yaklaşan bir araba hızlanma hareketi yapar.
6. (…..) Kütle ölçü birimi kilogramdır.
7. (…..) Mıknatısın farklı kutupları birbirini çekerken, aynı kutuplar birbirini iter.
8. (…..) Şemsiye, çadır ve yağmurluklar suyu çekme özelliği olan maddelerden yapılır.
9. (…..) Mıknatıslar günlük hayatta pusulalarda, radyo hoparlörlerinde ve buzdolabında kullanılır.
10.(…..)Su doğada normal şartlarda katı halde bulunurken, buzluklarda sıvı hale gelir.

Cevap:

 

6) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) İskeletimiz; kafatası, göğüs kafesi, omurga, kollar ve bacaklardan oluşur.
B) Kafatasımız beynimizi korur.
C) Göğüs kafesi kalp ve akciğerlerimizi korur.
D) Spor yapmak iskelet ve kas sağlığımıza zarar verir.

Cevap: D

 

7) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle tamamlayınız.
malzeme-hacim – termometre – kütle – çözünme – erime – bozunma- işlenmiş – Gazlar – yapay

1. Bir maddenin boşlukta kapladığı yere …………… denir.
2.Plastik tabak, naylon poşet ……………… maddelerdir.
3.Pasta yapımında kullanılan un, şeker, kakao, yumurta ve vanilya aynı zamanda ………………..dir.
4. Maddelerin sıcaklığını ölçmek için ……………..kullanılır.
5. Eşit kollu terazi ile ölçülebilen madde miktarına …………………. denir.
6. Tuzun su içersinde görünmez şekilde dağılmasına …………… denir.
7. Isıtılan toz şekerin renk değiştirmesine ………………. denir.
8. …………………. bulundukları ortamda yayılabilme özelliğine sahiptir.
9. Şeker ………………. maddelere örnek olarak gösterilebilir.
10. Buzu ısıtırsak ……….. olayı gerçekleşir.

Cevap:

 

8) Hangisi, bulunduğu kab› tamamen doldurur?
a- Hava
b- Su
c- Un
d- Kum

Cevap: A

 

9) Hacmi aşağıdakilerden hangisi ile ölçeriz ? 
A. kilogram
B. litre
C. gram
D. miligram

Cevap: B

 

10) Aşağıdakilerden hangisinin ayrıştırma yöntemi yanlış verilmiştir?
a- saman – su karışımı = yüzdürme yöntemi
b- demir – kum karışımı = mıknatısla çekme
c- tuz – su karışım = buharlaştırma yöntemi
d- nohut – bulgur karışımı = yüzdürme yöntemi

Cevap: D

 

11) Tuzun su içinde kaybolması olayı aşağıdakilerden hangisidir? 
A. erime
B. ısınma
C. çözünme
D. donma

Cevap: C

 

12) Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) İskeletimiz lifli bir yapıya sahip olan kemiklerden oluşmuştur.
B) Kaslarımız kasılıp gevşeyerek hareket eder.
C) İskelet vücuda şekil verir.
D) İskelet ve kas sağlığımızı korumak için uygunsuz hareketlerden kaçınmalıyız.

Cevap: A

 

13) Aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Sıvıların hacmi dereceli kaplarla ölçülür.
B) Hacim eşit kollu terazi ile ölçülür.
C) Kütlenin birimi litredir.
D) Hacim birimi kilogramdır.

Cevap: A

 

14) “Sıvılar bulunduğu kabın şeklini alır.Sıvıların hacmini…….ile ölçeriz.”Cümlesini nasıl tamamlarız?
A) Eşit kollu terazi
B) Baskül
C) Elektronik tartı
D) Dereceli silindir

Cevap: D

 

15) Aşağıdakilerden hangisi yapay maddedir?
A) ağaç
B) yüzük
C) sıra
D) naylon

Cevap: D

 

16) Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesine ne denir?
A. Erime
B. Buharlaşma
C. Yoğuşma
D. Donma

Cevap: B

 

17) Mutfak tüpleri gazların hangi özelliği kullanılarak yapılmıştır ?
A. Sıkıştırılabilme.
B. Belli bir şekilleri olmama.
C. Ortamda yayılabilme.
D. Akışkan olma.

Cevap: A

 

18) Aşağıdakilerden hangisi katı maddedir?
A . Buz
B .Oksijen
C .Süt
D . Çay

Cevap: A

 

19) Hangisi saf madde değildir?
a- su
b- mercimek
c- hava
d- tuz

Cevap: B

 

20) I. Çikolatayı ısıtırsak ……… olayı gerçekleşir.
II.Suyu ısıtırsak …………….olayı gerçekleşir.
III. Su buharını soğutursak ………….. olayı gerçekleşir.
Yukarıdaki noktalı yerler sırası ile hangi seçenektekilerle tamamlanırsa doğru olur.

A. çözünme – buharlaşma – yoğuşma
B. erime – buharlaşma – yoğuşma
C. çözünme – yoğuşma – buharlaşma
D. erime – yoğuşma – buharlaşma

Cevap: B

 

 

Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
……………….. 

Başarılar Dilerim

[embeddoc url=”https://yazili-sorulari.com/wp-content/uploads/2018/12/fen-4-3.docx” download=”all” viewer=”google” text=”2018-2019 4. Sınıf Fen Bilimleri 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları Şimdi İndir”]

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.